Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je ispred Središnjice HDZ-a dao izjavu za N1 televiziju. Komentirao je, između ostalog, razgovore o koalicijama, pripreme za izbore i preuzimanje odgovornosti za vođenje države, zaštitu nacionalnih interesa i rezoluciji Europskog parlamenta o Srbiji…

Donosimo ključne poruke predsjednika HDZ-a:

O RAZGOVORIMA O KOALICIJAMA

Kolege razgovaraju. Bitno je da u miru - nakon svih analiza - vidimo što je dobro u kampanji i kad uzmemo u obzir da ja želim konsolidiran HDZ, ako dođemo do podudarnih stajališta, bit će dogovora. Pustimo još nekoliko dana da se sve razbistri.

O IZJAVAMA PUPOVCA

Siguran sam da zastupnici manjina nemaju a priori stajališta. Imam dobar odnos sa zastupnicima nacionalnih manjina u ranijim sazivima. Bit ćemo otvoreni za suradnju sa svim strankama s kojima imamo slična stajališta, pa i sa zastupnicima manjina. Mislim da bi ta suradnja bila dobra.

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Ja sam 2014. i 2015. kao zastupnik u Europskom parlamentu radio na rezoluciji o Srbiji i uvrstio ključne rečenice u međunarodnom dokumentu Europske unije koje su emancipirale ovaj sporni srpski zakon o hibridnoj regionalnoj jurisdikciji - u kojem je Srbija pripisala nadležnost kojom ugrožava sigurnost hrvatskih građana. U toj je rezoluciji ova vlada, HDZ-ova vlada, uključila sve bitne elemente koji se odnose na odnose sa Srbijom. Prošla vlada, SDP-ova, ni malim prstom nije pomogla hrvatskim zastupnicima u izradi tih rezolucija, dok je srpska diplomacija radila u Bruxellesu aktivno zastupajući svoje interese. Ova je vlada zaštitila interese Hrvatske i poslala Srbiji jasnu poruku da RH neće dopustiti ugrožavanje sigurnosti svojih građana te je omogućila nastavak procesa pregovora i zaštitila interese branitelja.

O IZJAVAMA SRBIJANSKIH DUŽNOSNIKA

Bilo bi dobro da vlada Srbije razmisli o tim izjavama. Ako nešto znam, to su način na koji idu pregovori, bolje nego itko drugi. Želimo da se Srbija europeizira i suoči s prošlošću. Srbija mora doživjeti bitan element katarze. Jer - to još nije doživjela i to ste vidjeli na primjeru rezolucije o Vojislavu Šešelju u Europskom parlamentu. Vidjeli ste oklijevanje u reakcijama političkih i pravnih komentara. Želimo kvalitetne odnose sa Srbijom, a Srbiji je da učini iskorake. Zbog politike Miloševićeva velikosrpskog režima je stradalo mnogo hrvatskih građana, a stradali su ljudi i u BiH i na Kosovu. Ne dolazi u obzir da Srbija bude „mali Haag“ nakon Haaga. Hrvatsko pravosuđe je doživjelo preobrazbu. Odredba o izbjegavanju suda nadležnosti je ključna i važna. Hrvatska vlada štiti hrvatske nacionalne interese. Ukoliko postoje procesi koji se trebaju procesuirati, Hrvatska će ih procesuirati - zato je odredba o izbjegavanju sukoba nadležnosti u zajedničkom stajalištu ključna i važna. Zato želim umiriti hrvatsku javnost, osobito hrvatske branitelje, da hrvatska Vlada i HDZ štite nacionalne interese.

O IZBORIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Normalno je u svim demokracijama da se gleda s kojim partnerima se može formirati parlamentarna većina. Gledali smo ovaj specifičan slučaj nakon parlamentarnih izbora. Idemo na ove izbore ambiciozno s kvalitetnim ljudima. Spremni smo na postizborne razgovore. HDZ želi preuzeti odgovornost predsjednika vlade. Tu dilema nema.