Potpredsjednica Vlade RH za gospodarstvo i članica Središnjeg odbora HDZ-a dr. sc. Martina Dalić dala je u Banskim dvorima intervju za sinoćnji Dnevnik HTV-a. U razgovoru s novinarom Mladenom Sirovicom, naravno, glavna i jedina tema bio je - Agrokor.

Prenosimo ključne poruke potpredsjednice Dalić:

O TUŽBI PROTIV TODORIĆA

Da, podnijela sam protiv Ivice Todorića privatnu tužbu za klevetu. Nedopustivo je da Todorić lažima o tome da sam tobože prijetila članovima Uprave Agrokora i njegovoj obitelji pokušava skrenuti pozornost sa svoje odgovornosti za to što je kompaniju doveo do ruba stečaja - kako su potvrdila i revidirana financijska izvješća. Sada se vidi kako je Todorić vodio kompaniju i koliko su bili neistiniti podaci kojima je dobivao kredite.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/todoric-je-znao-kakvo-je-pravo-stanje-u-agrokoru-sprijecili-smo-stecaj-i-ocuvali

O ZAŠTITI POREZNIH OBVEZNIKA

Prvi korak u očuvanju novca poreznih obveznika bilo je odbijanje zahtjeva Ivice Todorića koji je od Vlade tražio pomoć od 2,3 milijarde kuna. Zakon o postupku izvanredne uprave vrlo je jasan: izvanredna uprava može završiti na tri načina - nagodbom, stečajem ili prekidom postupka od strane suda, što ustvari implicira da vlasnik riješi problem. Nijedan od ova tri načina ne uključuje angažiranje sredstava poreznih obveznika i upravo zbog toga tijekom cijelog ovog procesa, svih ovih mjeseci, Vlada inzistira na poštovanju zakona. Dakle, porezni obveznici neće platiti ni kunu duga Agrokora.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-s-gradanima-rh-nista-ne-duguje-sberbanku-dok-su-dijelili-novac-todoricu

O SDP-ovim VEZAMA S TODORIĆEM

SDP-u najviše smeta kompetentnost. Nisam prijatelj manipulacije i političke magle u političkom dijalogu, a upravo SDP - i ne samo SDP - stvara političku maglu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zanima-me-s-kim-se-sve-tajno-susretao-petrov-i-tko-je-posrednik-koji-je-namamio

U vrijeme Milanovićeve Vlade Todorić je izdao milijardu eura obveznica Agrokora, 600 milijuna eura kredita uzeo je od Sberbanka te 200 milijuna eura od kluba banaka. Sve to, ponavljam, dogodilo se u mandatu SDP-ove vlade. Danas vidimo da se SDP dovodi u situaciju da brani Ivicu Todorića. Zašto?

O NAGODBI

Vjerujem da će do nagodbe s vjerovnicima doći iako smo svjesni da je to mukotrpan proces. Više od 90 posto vjerovnika čine neosigurani vjerovnici, tj. oni koji su kredite davali na temelju rezultata poslovanja, a ne konkretne imovine. Upravo je proces izvanredne uprave - kroz stabiliziranje poslovanja - očuvao i vrijednost za vjerovnike da mogu pristupiti nagodbi i dogovoru kako dalje nastaviti.

Najvažnije je da je zakon o izvanrednoj upravi stvorio instrument da se ovom krizom upravlja. Rezultat je spremnost koju su kreditori pokazali u lipnju - a to je da podrže Agrokor. Sve ovo, uz pozitivno poslovanje, stvorilo je dobar temelj za kvalitetne nagodbe. A kako će one završiti, ovisi o vjerovnicima - oni se moraju međusobno dogovoriti.

http://vijesti.hrt.hr/409587/ministrica-dalic-proces-nagodbe-bit-ce-tezak-izvanredna-uprava-stvorila-je-uvjete