Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ustvrdio je večeras da u HDZ-u nitko nije znao za finaciranje predizbornih kampanja iz crnih fondova osim nekolicine ljudi povjerljivih bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg je označio kao Zorro osvetnika i jednog od glavnih političkih neprijatelja HDZ-a te mu je poručio da ne pokušava neisitinama prebaciti odgovornost na druge nevine ljude.

"Sanader je pred istražnim povjerenstvom u Saboru prije oko godinu dana rekao da su svi sve znali i na tome on gradi svoju koncepciju, strategiju", rekao je Šeks u razgovoru za Dnevnik Nove TV, ustvrdivši da nisu svi sve znali jer je postajao paralelni sustav koji je Sanader stvorio i za koji je znalo svega nekolicina ljudi.
Za tezu da ako je Sanader lopov, da su i ostali u HDZ-u lopovi jer su mu držali ljestve, rekao je da je samo djelomično točna. "Tu se nastoji potpuno prebaciti odgovornost na predsjednicu vlade i HDZ", kazao je.

Šeks smatra da se sada, sedam dana prije izvanrednog izvještajnog sabora HDZ-a konstruira jedna priča koja treba kompromitirati predsjednicu stranke Jadranku Kosor, za koju tvrdi da u predsjedničkoj kampanji 2005. nije imala veze s financijama, da je potpisala izvješća i da je vjerovala ljudima koji su vodili financije.
Napomenuo je da se ovih 22 godine uoči svakih parlamentarnih izbora, uoči svakog političkog događaja za HDZ, kao što su sabori HDZ-a, uvijek pojavljivala "tempirana" priča koja je trebala kompromitirati HDZ.

Upitan stoji li i danas pri ranijim tvrdnjama da se sve radilo u četiri oka i da nitko ništa nije znao, Šeks je rekao da je to točno i da će se kroz cijeli dokazni postupak i suđenja vidjeti da je postojao paralelni sustav odlučivanja Ive Sanadera uz nekolicinu povjerljivih ljudi, koji sad uglavnom nisu u HDZ-u.
Šeks smatra da su osnovni iskaz bivše blagajnice HDZ-a u kojem je teretila Sanadera i zatim dopunski koji se referira na Kosor krunski dokaz da se radi o falsifikatu i izmišljotini.
"Velika i ogromna laž je da je Kosor uništavala dokaze s glavnim tajnikom. Kosor je kao što u mnogim dnevnicima i napisima stoji žrtva jedne perfidne, podmukle kampanje za njenu diskreditaciju", rekao je Šeks, ustvrdivši da je Sanader glavni autor te negativne kampanje.

Upitan je li se ikad pitao otkud novac, kazao je da je bio uvjeren da je to novac koji dolazi legalnim putem iz državnoga proračuna i različitih dotacija jer je sve što se odnosilo na materijalno-financijsko poslovanje odobravalo predsjedništvo stranke i kasnije kontrolirala Porezna uprava i Državna revizija. "Ovo je iznad toga, to je skriveno od očiju svih ostalih osim nekolicine povjerljivih ljudi", kazao je.
No, Šeks drži da u HDZ-u nisu bili naivni već da su bili obmanuti jer su imali povjerenje. "To je bila jedna vrsta velike opsjene. Nije samo HDZ nego i cijela hrvatska javnost bila žrtva jedne velike opsjene Ive Sanadera", kazao je Šeks.

Upitan što bi učinio da je znao da postoji takav novac u stranci, rekao je da je sigurno da bi svatko razuman i politički odgovoran spriječio takav način formiranja crnih fondova i isisavanja novca iz javnih poduzeća i na taj način ubacivanje novca koji je išao poglavito u privatni džep Ive Sanadera.

Šeks je rekao da je HDZ uputio generalni poziv istražnim organima i da svi iz stranke stoje na raspolaganju USKOK-u ako zatraži davanje iskaza radi rasvjetljavanja situacije.
Rekao je da sumnja da će ikada doći do optužnice protiv HDZ-a jer se, objasnio je, odgovornost pravne osobe, odnosno političke stranke za kaznena djela izvodi iz odgovornosti odgovorne osobe ali samo utoliko ako su propusti i činjena u vezi s njihovim djelokrugom i njihovim ovlastima. Ako se radi preko toga i izvan toga, onda je to odgovornost samo te osobe, a ne može biti odgovornost pravne osobe, odnosno HDZ-a, rekao je.

Sanaderu je poručio da govori istinu. "Ja znam da svatko tko je optužen da se brani najbolje što umije i što je njemu u najboljem interesu ali nije moralno da se neistinama pokušava prebaciti odgovornost na druge nevine ljude", kazao je Šeks.

Za oporbu je rekao da jedan njen dio zlurado navija i zdušno radi iza kulisa na kompromitaciji HDZ-a.