Uoči 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji predsjednik Karamarko odgovarao je na pitanja novinara. Donosimo ih redom kojim su postavljana:

Budući da je SDP objavio listu za EP, jesu li poznata imena HDZ-ovih kandidata? Budući da je Milanović kaznio Piculu zbog suradnje sa Stierom, hoće li Stier također dobiti istu kaznu?

S koalicijskim smo partnerima dogovorili mjesta na listi i tek sada u tu slagalicu trebamo ubaciti imena. No ona su manje-više poznata i uskoro ćemo ih objaviti. Svakojake priče i teorije o „kažnjavanju“ g. Stiera doista su apsurdne i moram ih demantirati. Ako nekoga stavite na dobru poziciju na listi kako bi mu se osiguralo mjesto u EP-u, onda to nije nikakvo kažnjavanje, nego nagrada.

Može li se znati na kojem će mjestu biti na listi?

Osnovna značajka liste su kvalitetni kandidati - to je pobjednička lista! Uvjeren sam da će g. Stier ući u EP, a vidjet ćete i da će biti vrlo dobro pozicioniran. 

Hoće li lista HDZ-a i koalicijskih partnera biti pobjednička? Što očekujete?

Lista HDZ-a i koalicijskih partnera bit će pobjednička. Najmanje što očekujem je ponavljanje prošlogodišnjeg rezultata - a to je šest mandata. Možda će ih biti i više... 

Kako komentirate šaranje (crvena petokraka i natpis „mafija“ - op. ur.) HDZ-ove zgrade u Zagrebu?

Ne želim komentirati vandalizam. Čuo sam što su napisali, ali očito je bio mrak pa su pogriješili vrata pred kojima pišu MAFIJA. 

Je li to huliganstvo ili vam šalju neku poruku? 

Neću se uopće osvrtati na to. Kakva je to poruka? Mi smo raščistili s kriminalom i korupcijom u stranci - svoju smo katarzu prošli. O kriminalu se očito sada trebaju brinuti drugi. Vjerojatno je, ponavljam, bio mrak, pa taj koji je pisao nije pogodio pravu adresu. 

Tko će biti predsjednički kandidat HDZ-a? Jeste li suzili izbor? 

Suzili smo izbor i uskoro ćemo objaviti ime našeg predsjedničkog kandidata. 

Što je s Kolindom Grabar Kitarović? Budući da je ona naša ovdje sugrađanka?

Gospođa Kitarović je vrijedna članica naše stranke. Ima respektabilnu karijeru kako kao ministrica vanjskih poslova, tako i sada u NATO-u. 

Kako ste zadovoljni radom županijskog i gradskog HDZ-a, riječkog?

HDZ se ovdje bori u teškim uvjetima, ali je to ipak sve bolje i bolje. Vidjet ćete na sljedećim lokalnim izborima. 

Ministar Vrdoljak otišao je u Koreju, Japan, zbog izgradnje LNG-a, kaže da je sada pravi trenutak. Što mislite?

Sumnjam u sposobnost ove vlade. Svaka čast ministru Vrdoljaku i svim tim njihovim ljudima koji nešto sada pokušavaju. No oni u svemu kasne, pa tako kasne i u ovome. Sumnjam, skeptičan sam.

Ako dobijete izbore za EP, hoćete li insistirati na prijevremenim parlamentarnim izborima? 

Mislite - kada dobijemo izbore! Voljeli bismo da parlamentarni izbori budu što prije jer je situacija doista preteška. Gotovo 400.000 nezaposlenih, veliki broj malih i srednjih firmi se zatvara. Vlada, što se vidi svakog dana, nema inicijativu, nema ideju, svađalački je raspoložena… Predložit ćemo, radi uštede, da se  parlamentarni izbori održe istodobno s predsjedničkim. 

Kako komentirate izjavu ministra Jovanovića na facebooku o govoru g. Milijana Brkića na saboru Akademske zajednice? 

Tko više gospodina Jovanovića sluša? I po čemu je on uopće relevantan čimbenik u bilo čemu? On je član vlade koja će se pamtiti samo po lošim rezultatima. Apsurdno je da on komentira g. Milijana Brkića, jednoga autentičnog, poštenog hrvatskog domoljuba i branitelja. I branitelja - podcrtavam.