(VIDEO) U Banskim dvorima danas je održana 33. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, između ostalog, prijedlozi Nacionalnog programa reformi 2017. te Programa konvergencije RH za razdoblje 2017.-2020.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom je dijelu sjednice izrazio sućut obiteljima poginulih u pomorskoj nesreći kod Dubrovnika te se osvrnuo na pozitivne makroekonomske rezultate - najniži deficit državnog proračuna od 2002. godine, pad javnog duga…

Sućut obiteljima stradalih u pomorskoj nesreći

Na samom početku uvodnog izlaganja, predsjednik Plenković izrazio je sućut obiteljima stradalih u pomorskoj nesreći kod Dubrovnika.

- To je velika nesreća, nezapamćena u zadnjih nekoliko godina. Ministar Oleg Butković je zajedno sa svojim suradnicima od jučer ujutro bio u Dubrovniku. Sve informacije koje smo primili, nažalost, vrlo su loše. Vjerujemo da će istraga pokazati zbog čega se to dogodilo i tko snosi odgovornost. Žao mi je i za veliku tragediju u Šibeniku. Moramo voditi računa o sigurnosti u RH i naći načina kako prevenirati ove situacije.

Najniži deficit od 2002. & pad javnog duga

Vezano uz objavu makroekonomskih podataka o najnižem deficitu od 2002. i padu javnog duga, predsjednik Plenković naglasio je da su oni ohrabrujući za ukupne trendove hrvatske ekonomije.

- Dobili smo podatke da je prošle godine u Hrvatskoj ostvaren najniži deficit državnog proračuna od 2002. - od kada se mjeri prema aktualnoj statistici. Pao je na samo 0,8 posto BDP-a. Kada to povežemo i s javnom dugom - koji je pao na 84,2 posto BDP-a - možemo s pravom kazati da su makroekonomski pokazatelji itekako ohrabrujući za ukupne trendove hrvatske ekonomije. Ulijevaju povjerenje u napore koje mi kao Vlada RH ulažemo. Važno je da i ova godina prođe na sličnom tragu kao što su bili rezultati u 2016. - u odgovornoj politici fiskalne konsolidacije.

 Pozitivne ocjene rada Vlade RH

Kako je istaknuo, upravo su takav ton i pozitivne ocjene rada Vlade RH u proteklih šest mjeseci prevladavali u susretu s velikim brojem hrvatskih poslodavaca.

- Uz ministricu dr. sc. Martinu Dalić, ministra dr. sc. Zdravka Marića, ministricu Nadu Murganić, ministra dr. sc. Tomislava Ćorića, ministra prof. dr. Milana Kujundžića jučer smo čuli i njihove konkretne ocjene našeg donošenja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Svojim je sadržajem i brzim učinkom smirio moguće prijetnje za hrvatsko gospodarstvo i financijsku stabilnost zemlje. Drago mi je da se svi bitni dionici uključeni u ovaj proces slažu da je potez Vlade i parlamentarne većine bio pravodoban i odgovoran te da je čvrsto definirao proces kojim će Vlada RH upravljati u razdoblju pred nama.

https://vlada.gov.hr/vijesti/hrvatska-ostvarila-najnizi-deficit-od-2002-pao-i-javni-dug/20538

Komemoracija u Jasenovcu

Predsjednik Plenković je u nedjelju, zajedno s ostalim članovima Vlade RH, sudjelovao na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac.

- Još smo jednom izrazili pijetet prema svim žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Jasno smo osudili sve zločine tog režima koji su počinjeni u Drugome svjetskom ratu, ne samo u Jasenovcu, već i u drugim dijelovima Hrvatske. Važno je stoga razvijati društvo koje je spremno suočiti se s prošlošću, koje treba biti tolerantno i uključivo. U mjesecima pred nama trebamo stvoriti klimu u kojoj će se u budućnosti održavati zajedničke komemoracije - na kojima bismo skupa slali poruke o ključnim pitanjima hrvatske prošlosti. Jer, to zaslužuju prije svega žrtve, ali i civilizacijska dostignuća i vrijednosti koje dijelimo.

Neodrživost europske uredbe

U Bruxellesu je u subotu sastanak na vrhu oko pregovora o Brexitu. Kako je naglasio premijer Plenković, prigoda je to još jednom jasno artikulirati stav RH o neodrživosti striktne provedbe schengenskog graničnog zakonika.

- Danas je naša državna tajnica na sastanku Vijeća za opće poslove. To je prigoda da još jednom vrlo čvrsto i vrlo jasno artikuliramo stav RH da je striktna provedba schengenskog graničnog zakonika, odnosno njegove revidirane odredbe sa sustavnim kontrolama, u političkom, gospodarskom, turističkom, prometnom, pa i sigurnosnom smislu za RH - neodrživa.

S Tuskom, Cerarom i Junckerom

Poručio je da će o cijeloj situaciji sutra razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i tijekom subote sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom te predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

- Svi u Vladi RH smo svjesni koliko je ova situacija bitna za Hrvatsku zbog turizma. Vjerujem da će svi razgovori i argumenti koje iznosimo - a sada su potkrijepljeni konkretnim podacima u vremenu čekanja na granici - pridonijeti pronalasku rješenja. Vlada RH na tome kontinuirano radi. Očekujem da razumijevanje za neodrživost ovakve situacije prevlada i u Sloveniji.