Pozdravljam prosvjed koji je imao veliku potporu. Dobro je da građanske inicijative senzibiliziraju društvo i javnost za grozni fenomen nasilja nad ženama i djecom te u obitelji, koji je istinski problem tkiva našeg društva! - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković na prosvjedu građanske inicijative #spasime koji je pokrenula glumica i scenaristica Jelena Veljača, a na kojem se  na zagrebačkom Tomislavcu okupilo nekoliko tisuća ljudi.

- Putujem danas u dvodnevni posjet Njemačkoj. U ponedjeljak sam spreman sresti se s predstavnicima inicijative, otvoreni smo za dijalog s njima o tome krupnom problemu - najavio je Plenković.

Pet glavnih ciljeva

Izdvojio je pet glavnih ciljeva koje Vlada želi ispuniti: pojačati prevenciju nasilja, postrožiti kazne za počinitelje, pružiti snažniju potporu i bolju skrb žrtvama nasilja, ojačati mjerodavne institucije i nastaviti osvještavati javnost.

U skladu s tim ciljevima, istaknuo je da je ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću naložio da predloži izmjene pripadnih članaka Kaznenog zakona.

Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić treba pak nastaviti s provođenjem Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, kao i pronaći sredstva za 24-satni telefon i nove sigurne kuće za žrtve nasilja.

https://vlada.gov.hr/vijesti/sjednica-vlada-predstavila-nacionalnu-strategiju-zastite-od-nasilja-u-obitelji-za-razdoblje-od-2017-do-2022-godine/22478

- To je minimum koji moramo učiniti kao Vlada i kao društvo da se suprotstavimo tom problemu - zaključio je predsjednik Plenković.

Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL