Raspašoj u SDP-u, nervozne slovenske reakcije na Plenkovićev državnički govor pred UN-om, Todorićevi spinovi… nekako je „ispod radara“ javnosti prošla jedna velika, dobra vijest: Državni zavod za statistiku ispravio je svoju pogrešku i objavio nove rezultate ankete radne snage. Ukratko: zaposlenost raste, a nezaposlenost pada!

Prema tim podacima, Hrvatska je imala milijun i 633 tisuće zaposlenih i 201 tisuću nezaposlenih u drugom tromjesečju ove godine. U odnosu na prvo tromjesečje, broj zaposlenih povećao se za 88 tisuća, a broj nezaposlenih smanjio za 52 tisuće!

Podaci i bolji nego što smo navodili!

- Podaci su upravo onakvi kako mi cijelo vrijeme navodimo. Premijer je komunicirao da imamo oko 25.000 više zaposlenih nego prošle godine, a oko 50.000 više nego 2015. godine. A podaci ukazuju da ih imamo još i više! Prema tome, imamo povećanje zaposlenosti, imamo istodobno i rekordni pad nezaposlenosti te ono što mislim da je još i važnija brojka: kontinuirano imamo gotovo 17 tisuća otvorenih radnih mjesta koja nisu popunjena! - istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Marko Pavić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/stanje-na-trzistu-rada-nedvojbeno-se-popravlja-imamo-25000-vise-zaposlenih-nego

U odnosu na isto razdoblje lani, naime, Hrvatska ima 26 tisuća zaposlenih više, dok je broj nezaposlenih pao za 35 tisuća.

Stopa zaposlenosti - porast za 2,5 postotnih bodova

Ako pak govorimo o stopi zaposlenosti (udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu), ona je u razdoblju travanj-lipanj ove godine iznosila 46 posto, što je na tromjesečnoj razini porast za 2,5 postotnih bodova, a na godišnjoj za jedan postotni bod.

Stopa nezaposlenosti istodobno je pala na 11 posto, u usporedbi s 14,1 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju, odnosno 12,8 posto u drugom kvartalu prošle godine.