(VIDEO) Govoreći o aktualnim temama na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na Europski tjedan, koji se od 7. do 11. svibnja obilježava i u Hrvatskoj.

Vezano uz Dan Europe, kojim se ujedno obilježava i pobjeda nad fašizmom i nacizmom te kraj Drugog svjetskog rata, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković poručio je da se radi o važnom danu u povijesti i Hrvatske i Europe.

- Europska unija je svojevrsna kćerka te pobjede i toga prekretničkog trenutka u europskoj povijesti. I zato taj projekt mira, suradnje i ekonomskog razvoja trebamo koristiti na najbolji mogući način kako bismo svi skupa osigurali hrvatskim građanima što bolji i kvalitetniji život. 

Vlada ZA razvoj Vukovara!

Od ostalih aktivnosti proteklog tjedna izdvojio je posjet Vukovaru, u prigodi Dana grada, gdje je još jednom rekapitulirano sve što hrvatska Vlada čini za Vukovar, a posebno trogodišnji projekt investiranja u infrastrukturu Vukovara, koji je prošli tjedan usvojen na Vladi, vrijedan milijardu i 400 milijuna kuna.

Također, Vlada je donijela i odluku da se za 50 posto povećaju sredstva za Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, s 40 na 60 milijuna kuna, koji će dodatno ojačati sve projekte u Gradu Heroju.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/vukovar-je-simbol-hrvatske-slobode-i-cuvar-naseg-identiteta-ali-i-grad-u-kojem

- Ova je Vlada ne samo pružila ruku, nego dala i prave poluge razvoju toga grada - simbola hrvatskog stradanja i simbola hrvatske slobode!

Vlada ZA razvoj Splita!

Osvrnuo se i na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu Dana grada Splita, posebno izrazivši zadovoljstvo dobrim razvojem svih projekata koji su doneseni na sjednici Vlade prošle godine u Splitu. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/zajedno-cemo-realizirati-projekte-vazne-za-razvoj-i-buducnost-splita-i-splitsko

Naglasio je da je u pogledu kulture konačno riješeno pitanje Dioklecijanovih podruma u smislu državnoga vlasništva koje je dano na upravljanje Gradu Splitu.

- Riješili smo više od sto godina dugu pravnu zavrzlamu koja će sada omogućiti bolju brigu o baštini po uzoru na slične modele koje imamo u nekim drugim hrvatskim gradovima, a koji su također upisani u UNESCO-ove popise svjetske baštine.

Sustavno i ravnomjerno ulaganje u zdravstvo

Izrazio je zadovoljstvo iskorakom vezanim uz zdravstvenu infrastrukturu, kazavši da potpisani ugovor od 18,5 milijuna kuna za studiju proširenja KBC-a Split samo govori o tome koliko je Vlada privržena jačanju zdravstvenog sustava i usluga za hrvatske građane.

Naveo je da je, uz 45 milijuna kuna za studiju za Dječju bolnicu u Zagrebu, daljnje odluke o investiranju u KBC Rijeka i bolnicu u Puli, tu je 50-ak drugih projekata koji se tiču dnevnih bolnica i kirurgija financiranih hrvatskim i europskim sredstvima, a isti plan je i za Osijek.

- U mandatu naše Vlade ozbiljno, sustavno te ravnomjerno u pogledu regionalne distribucije investiramo u kapitalne objekte hrvatskog zdravstva, bilo da će biti dograđeni ili sagrađeni novi.

Vrlo intenzivni europski tjedan

U proteklom tjednu predsjednik Plenković imao je i mnogobrojne vanjskopolitičke aktivnosti, od kojih je izdvojio posjet bavarskoga premijera Södera, sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom i Europske komisije Junckerom u Bruxellesu, posjet glavnog pregovarača EU-a za Brexit Barniera i neformalni sastanak čelnika Europske unije u Rumunjskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-bavarskim-premijerom-markusom-soderom-povezuje-nas-puno-vise-od-dobrih-odnosa

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-nas-je-bitno-da-eu-podrzi-demografsku-revitalizaciju-brze-smanjivanje-nejednakosti-medu

Odavanje poštovanja Rudolfu Perešinu

Najavio je svečanost obilježavanja povratka MIG-a 21 s kojim je Rudolf Perešin odletio u Klagenfurt, umjesto da tada djeluje protiv vojnih i civilnih ciljeva u Hrvatskoj.

- Povratak tog aviona predstavlja u simboličkom smislu još jedno odavanje poštovanja velikom hrvatskom pilotu, koji je, nažalost, poginuo 1995. godine.

Avion će biti izložen pred Ministarstvom obrane u nedjelju.

- To je još jedna potvrda da hrvatska država vodi računa o herojima Domovinskog rata.