(VIDEO) Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti rezultate i podatke koje u zadnjih mjesec dana dobivamo od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U odnosu na travanj 2016. godine, danas imamo 26.000 zaposlenika više. A u odnosu na travanj 2015. - čak 53.000 zaposlenih više! A ovo povećanje bilježimo unatoč činjenici da je u javnoj upravi u zadnjih godinu dana smanjen broj zaposlenih - i to za više od 5.000. Tim bih brojkama pridodao i činjenicu da je prvi put od 1990. broj nezaposlenih pao ispod 200.000! - sažetak je to prvog dijela izlaganja s konferencije za novinare koju je član Središnjeg odbora HDZ-a te ministar rada i mirovinskog sustava dr. sc. Tomislav Ćorić održao u Središnjici naše stranke na teme stanja na tržištu rada i isplate zaostataka pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Konferenciju za novinare ministra dr. sc. Ćorića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RASTU ZAPOSLENOSTI & PADU NEZAPOSLENOSTI

Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti rezultate i podatke koje u zadnjih mjesec dana dobivamo od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U odnosu na travanj 2016. godine, danas imamo 26.000 zaposlenika više. A u odnosu na travanj 2015. - čak 53.000 zaposlenih više! Tim bih brojkama pridodao i činjenicu da je prvi put od 1990. broj nezaposlenih pao ispod 200.000! U ovom trenutku imamo 195.917 nezaposlenih, pri čemu treba navesti da je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje objavljeno više od 20.000 slobodnih radnih mjesta.

O RASTU ZAPOSLENOSTI U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI I TURIZMU

Posebice veseli i činjenica da je u zadnjih godinu dana više od 5.500 ljudi našlo posao u prerađivačkoj industriji te da je broj zaposlenih u turizmu povećan za više od 6.000. A bilježimo ovo povećanje od 26.000 zaposlenih unatoč činjenici da je u javnoj upravi u zadnjih godinu dana smanjen broj zaposlenih - i to za više od 5.000.

O IZVRSNOJ 2017. GODINI

Sve je ovo signal da hrvatsko gospodarstvo ide u vrlo pozitivnom smjeru. Osim činjenice da su stabilizirane javne financije - tu zahvaljujem ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću – svi gospodarski trendovi i pokazatelji na tržištu rada govore u prilog tome da ćemo ovu godinu završiti s jako dobrim rezultatima.

O ISPLATI ZAOSTATAKA PRIPADNICIMA HVO-a

Osvrnut ću se i na mirovinski sustav, odnosno na ono što se zadnjih dana vrlo često provlačilo u medijima - na isplatu duga umirovljenicima HVO-a. Podsjećam na činjenicu da je 1. srpnja 2006. između RH i BIH sklopljen ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH - pripadnika HVO-a i njihovih obitelji. Temeljem tog ugovora RH je od 1. siječnja 2007. tim stradalnicima - a njih je 6.815 - dužna isplaćivati određene iznose.

Osim toga, valja naglasiti i da je Oreškovićeva vlada 2016. donijela odluku, punim nazivom, o namjeni korištenja sredstava ostvarenih od povrata imovine u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Odluka je donesena upravo kako bi se ta sredstva koristila za povrat duga umirovljenicima HVO-a!

Spomenimo i da je 7. travnja 2017. HZMO - budući da je prikupio dovoljnu količinu sredstava - najavio isplatu zaostataka za 2007. godinu. Govorimo o iznosu od oko 80 milijuna kuna. Temeljem svega što sam rekao, jasno jest da je svaka insinuacija o „kaznenoj odgovornosti“ predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića - odnosno ministara ili bilo koga iz Vlade RH - potpuno neosnovana. Ta sredstva za pripadnike HVO-a su bila i planirana i osigurana još prije potpisivanja političke izjave sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/isplata-zaostataka-pripadnicima-hvo-i-jedinstveni-zakon-o-hrvatskim