Nakon što je sudjelovao na konferenciji Večernjeg lista ''Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije'', predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković komentirao je aktualne događaje na upite mnogobrojnih novinara. Donosimo njegove ključne poruke:

O „OSTAVCI“ MINISTRICE MURGANIĆ

Apsolutno sam uz ministricu, ona ima moju čvrstu podršku. A na „sport“ traženja ostavki, na to sam se već naučio radeći u Vladi. Tragediju na Pagu nema šanse da bi spriječio bilo tko da je bio ministar. Nema ostavke i nema ministričine političke odgovornosti. Što se tiče koalicijskih partnera, nitko me nije zvao zbog ovog pitanja. Ključno je intenzivirati monitoring i pojačati sustav radi bolje prevencije. To nam i jest cilj.

O GOVORU PREDSJEDNICE RH

Predsjedničin govor na ovoj konferenciji bio je jako pohvalan po Vladu. I mi bismo, poput nje, voljeli da plaća bude minimalno 1.000 eura, ali to Vlada ne može sad dekretom odrediti. Zapravo, Vlada to može učiniti, ali to ne bi baš pozitivno odjeknulo kod poslodavaca. U našem mandatu povećana je i minimalna i prosječna plaća.

O POSJETIMA LICI

Pojavljivanje ministra u Lici posve je uobičajeno jer je naš dijalog s jedinicama lokalne uprave uvijek intenzivan. Nema ni riječi o nekakvom „desantu na Liku“ ili o „iskorištavaju položaja vlasti“. U Lici ću inače ponovno biti u petak na završnome predizbornom skupu HDZ-a.

O PROSVJEDU HND-a

Kao prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo. A počeo je tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u. Kao drugo, ta ista osoba - koja je organizirala prosvjed - i sama je posezala za tužbama protiv novinara. Ta dva elementa bitna su vam za kredibilitet ako ste nečega kolovođa.

O TUŽBAMA PROTIV MEDIJA

Odluku Uprave HRT-a da ide u tužbe ocjenjujem katastrofalnom, nije mi jasno kako ikome to može pasti napamet, ali Vlada se u to ne može miješati. Ne živimo u državi u kojoj bih kao premijer mogao naložiti svima da se nikako ne usude nikog tužiti. A u demokraciji ne možemo ni sucima reći da ne donose osuđujuće presude.

Ali što se mene tiče, imam jasan standard - kad se izložite javnoj dužnosti onda morate biti otporni i trpjeti nešto što možda kao privatna osoba ne biste. Možda bih i imao malo više razloga nego drugi da se bavim sudskim tužbama, ali to mi ne pada napamet ni u ludilu dok sam političar, predsjednik Vlade, dok nastojim napraviti Hrvatsku boljom. Ponavljam, međutim, da ni ja ni Vlada ne možemo utjecati na pojedine ljude i sudske procese.

O ZAHTJEVIMA HND-a

Jutros sam pročitao zahtjeve HND-a, razgovarat ću s ministricom kulture, vidjet ćemo mogu li se poboljšati elementi medijske politike koji se tiču financiranja profitnih i neprofitnih medija. Ne kažem da stvari ne mogu biti bolje, ali ne možete 2019. tvrditi da u Hrvatskoj postoji onakav problem medija kakav se danas pokušava predstaviti, to jednostavno nije točno. I to mogu obrazložiti bilo kome.

Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj ne vidim problem, bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju. Ne vidim da tu ima neka „nevidljiva ruka". Pogledajte koliko je i u programu HTV-a zastupljena opozicija. Ako mislite da smo mi Vlada koja cenzurira medije i utječe na vaše uređivačke politike, komentare i novinare, onda živimo u dva paralelna modula.

O RJEŠENJU ZA ULJANIK GRUPU

Ovog tjedna održat će se niz sastanaka, analiziramo Debeljakovu ponudu, a rješenje za Uljanik grupu mora biti održivo i sukladno regulativi Europske unije. Pitate me jesam li optimist ili pesimist. Prije svega sam realist, kao što sam to bio i lani kada smo odlučili pomoći brodogradilištima te kada sam i radnicima i upravi vrlo otvoreno rekao koje su opcije na stolu. Ovdje nema nikakvih ni „balona“ ni iluzionističkih aktivnosti. Imamo realnost u kojoj svaka nova transformacija brodogradilišta mora biti bliža funkcioniranju na tržišnim osnovama jer količina državnih potpora kakva je bila prije više jednostavno nije moguća.