(VIDEO) Ministar državne imovine (i član Središnjeg odbor HDZ-a) dr. sc. Goran Marić u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ (emitiranoj i na HRT 4) najavio je da će se u siječnju 2017. raspisati javni natječaji za prodaju udjela u tvrtkama u kojima je on manji od 10 posto.

- Hrvatska ima vlasništvo u 468 tvrtki, od čega u više od 100 njih ima udio manji od jedan posto. Nema nikakvog opravdanog razloga da se to zadržava - ne samo u tvrtkama gdje je vlasništvo ispod jedan posto, već i u onima ispod pet i deset posto. Te tvrtke s malim udjelima u državnom vlasništvu ići će u prodaju putem javnih natječaja odmah nakon Nove Godine. Čudno je da smo dosad lakše prodavali tvrtke u kojima država ima veliki udio, i to ishitreno, dok smo s druge strane zadržavali tvrtke u kojima imamo neznatni udio.

Novac od državnih stanova u korisne svrhe

Kako je istaknuo ministar dr. Marić, država u svom vlasništvu ima i velik broj nekretnina, a oko 990 stanova u državnom vlasništvu prazno je i zapušteno.

- U većini slučajeva ti se stanovi - također, putem javnih natječaja - trebaju prodati, a prihodi od te imovine usmjerit će se u korisne svrhe, ali će se određeni broj stanova ostaviti za potrebe države.

Milanovićeva vlada blokirala sustav

Upitan o imenovanju predsjednika i članova uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku te nedavnim Vladinim uredbama koje to reguliraju, dr. Marić je odgovorio da su uredbe donesene zbog poteza Milanovićeve vlade koja je blokirala cijeli sustav.

- Bili smo prisiljeni izmijeniti odluku koja se odnosi na članove uprava i odluku koja se odnosi na nadzorne odbore. Prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom i pretprošla Vlada trebala je sve članove uprava i nadzornih odbora imenovati temeljem javnog natječaja. Ali, nijedna član nije imenovan na temelju javnog natječaja - Milanovićeva vlada ih je imenovala izravno.

Strategija upravljanja državnom imovinom

Najavio je i da će popis strateških društava doživjeti izmjene te da će Vlada sve odluke u vezi toga donijeti nakon sustavne analize.

- No tvrtke se više neće niti skidati niti stavljati na popis strateških putem telefonskih sjednica. Vrlo brzo pristupit ćemo izradi strategije upravljanja državnom imovinom i izmjeni zakona. U najkraćem mogućem roku ćemo to donijeti. Sve što će se događati u odnosu na državnu imovinu odlučivat će Vlada, a ministarstva će u međusobnoj komunikaciji pripremati odluke.

Emisiju „A sada Vlada“ možete u cijelosti pogledati na linku:

http://vijesti.hrt.hr/362917/maric-pristupit-cemo-izradi-strategije-upravljanja-drzavnom-imovinom