Hoćete li na današnjoj obljetnici Oluje biti u Kninu? Postoji li mogućnost da se ondje susretnete s Milanovićem i porazgovarate s njim?

Svaku godinu dolazim u Knin na proslavu obljetnice “Oluje”, pa ću tako i ove. Ako dođe Milanović, postoji mogućnost da se susretnemo.

Dosta se pisalo o programu na kojem rade dr. Đuro Njavro i ostali ekonomski stručnjaci iz HDZ-a. Ima li HDZ već sad konkretnu razrađenu ekonomsku alternativu, u slučaju da sutra dođe na vlast, jer birači više nemaju vremena čekati da se vlast “uhoda”?

 Naš program je gotov i naravno da imamo alternativu jer očekujemo skore parlamentarne izbore i našu pobjedu. Gospodarska situacija zbog nesposobnosti i nedostatka vizije Milanovićeve vlade katastrofalna je i mi od prvog dana formiranja vlade moramo biti spremni.

Svjesni ste da ne postoji čarobni štapić za rast BDP-a, i izlazak iz krize općenito. Koliko nam vremena realno treba za pokretanje pozitivnijih trendova? Bi li vam uopće bio dovoljan jedan mandat?

Trendovi se, u smislu pokazatelja, mogu popraviti i u pola mandata. I ova je vlada već nakon godine dana mogla vidjeti ono što svi mi osjećamo na svojoj koži, a to je da ne rade dobro. Trebali su promijeniti nešto, napraviti temeljitu rekonstrukciju Vlade, ili jednostavno otići i prepustiti posao onima koji znaju.

 Kako komentirate novo snižavanje prognoza perspektive hrvatskog rejtinga?

Nažalost, očekivano. Neprekidno upozoravamo Vladu kuda vodi pogrešna ekonomska politika koju provode od početka mandata. Bojimo se da je ovo snižavanje “outlooka” tj. perspektive hrvatskog rejtinga na negativno, samo uvod u ono sto nas čeka najesen s obzirom na očekivani daljnji gospodarski pad i stanje u državnom proračunu. Umjesto da Vlada kapitalizira ulazak u EU kao stabilizirajući faktor, snizi kamate državi te gospodarstvu i građanima, događa se suprotno.

HDZ se protivi davanju autocesta u koncesiju, vladajući pak ističu da je to nužno za krpanje državnih financija. Kako biste nadomjestili taj novac ako ne bismo išli u monetizaciju autocesta?

Kao prvo, novac koji će Vlada dobiti ako se upusti u rasprodaju autocesta neće nadomjestiti ništa, niti će išta pokrpati. Autoceste u koje smo uložili 5,5 milijardi eura sada bi dali na pedeset godina za 2,5 do 3,2 milijarde eura. Gdje je tu računica? Sve ankete govore da se naši građani protive tako lošim potezima. Vlada se ponaša panično slično kao i 2002. i 2003., kada su prodali mnoge tvrtke poput Ine, podcjenjujući ih, a sve na štetu građana. Proračun se ne puni rasprodajom niti velikim porezima već pokretanjem proizvodnje, dovođenjem investicija, a to ova vlada ne čini.

Neki kritičari govore da aktualna vlast s jedne strane nameće poreznu presiju, pa kažu kako je to dugoročno neizdržljivo bez poticanja nove proizvodnje. SDP-ovci tvrde da samo uvode red u dugogodišnje nesređeno stanje, što je i neizravna kritika HDZ-ove prethodne vladavine. Biste li nastavili aktualnu poreznu politiku, ili imate neki drugi prijedlog?

Za uvođenje reda bile su potrebne neke pretpostavke, poput OIB-a, digitalizacija katastra... HDZ je te pretpostavke napravio. Uvođenje reda je jedno i to svatko normalan podržava. Ali ono što Milanovićevi ministri sada rade nije to, nego cijeđenje već iscijeđenog limuna. Ne mogu se samo poreznom presijom prema građanima i malim i srednjim poduzetnicima krpati rupe u proračunu. HDZ-ova vlada će napraviti nešto sasvim drugo. I građanima i poduzetnicima ćemo smanjenim nametima dati da prodišu. Samo se tako proizvodnja može pokrenuti i povećati broj ljudi koji rade.

HDZ se protivi prodaji HPB-a i Croatia osiguranja. Jeste li protiv njihove privatizacije uopće ili mislite da sada nije trenutak?

Protivimo se privatizaciji tvrtki koje mogu i u državnom vlasništvu sasvim dobro poslovati. CO je najbolji primjer. To je ogromna vrijednost, a situacija na tržištu jako loša. Suludo je da ih Vlada za sitni interes hoće nekome skoro pa darovati.

Nedavno ste potpisali “trajnu suradnju” s HSS-om? Možete li objasniti pojam “trajne suradnje” u ovom slučaju, jer nas iskustvo uči kako se koalicije mijenjaju od izbora do izbora?

Jednostavno je. Riječ je o dugoročnoj suradnji, a HSS je prvi put prije izbora sklopio takav sporazum. To pokazuje da nitko od nas ne želi kalkulirati i dijeliti fotelje, ali i da smo sigurni u pobjedu.

Spominjali ste i HSLS kao novog mogućeg HDZ-ova koalicijskog partnera, dokle se odmaklo s tim pregovorima?

Pregovori nisu započeli. Vjerujem da na obje strane interes za time postoji.

Neki su mediji najavili i vaš sastanak s IDS-ovim čelnikom Ivanom Jakovčićem, znači li o da ste otvoreni i za suradnju ili makar razgovore i sa strankama s kojima ne dijelite sličan svjetonazor?

Ponovit ću. Nije bitno dijelim li ja s nekim isti svjetonazor. Važno je da razgovaramo o krucijalnim problemima u Hrvatskoj kao i o kvaliteti života svih nas. To nikome ne može naštetiti, može samo pomoći.

Čini se kako se ni o jednoj stranci u medijima ne vodi toliko “računa”, pa vam stalno, i s lijeva i s desna, stižu različiti savjeti. Što mislite, čime je zapravo izazvana ta briga? Jeste li se u nekom trenutku možda zapitali - je li problem u meni?

Nakon što su izgubljeni parlamentarni izbori 2011. mnogi su očekivali da će HDZ propasti i nestati s političke scene. Novo vodstvo stabiliziralo je stranku i HDZ dovelo do dvije vrlo vrijedne pobjede; na izborima za Europski parlament i na lokalnim izborima. Naravno da su dušobrižnici konsternirani tom činjenicom, ali to je njihov problem. Mi idemo u daljnje pobjede.

Intenzivirali ste zadnjih dana aktivnosti i u BiH. Je li realno očekivati povezivanje ili možda i ujedinjenje tamošnja dva HDZ-a?

Dvije stranke se približavaju i uskoro bi mogle donijeti deklaraciju po kojoj će u ključnim pitanjima za Hrvate u BiH imati zajedničku politiku. Ne krijem da bih to volio da se dva HDZ-a ujedine. Vjerujem da će se to i dogoditi.

U javnost je procurila i HDZ-ova ideja o osnivanju ministarstva iseljenika. Je li aktualna vlast zanemarila taj segment?

Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske dovelo je do pobjede u Domovinskom ratu i slobode Hrvatske. Nažalost, nakon 2000. godine, sve su vlade zanemarivale iseljenike. Po meni to je atak na hrvatsku državu. Iseljenike se destimuliralo da ulažu u svoju domovinu i da se vraćaju. Iseljenici su naše bogatstvo i poboljšanje veza je u interesu svih nas.

Po vašim informacijama i kontaktima s CDU-om: je li se u Njemačkoj potpuno stišala bura oko donošenja zakona poznatog i pod imenom “lex Perković” ili još uvijek možemo očekivati već nekakve sankcije zbog toga?

 Ne bih htio prenositi razgovore, ali u Europskoj uniji i Njemačkoj zakoni se moraju poštovati.

 Smije li, po vašem mišljenju, Vlada uopće ići na godišnji u ovakvoj gospodarskoj situaciji, po vašem mišljenju, je li to svojevrsni luksuz? Hoćete li osobno imati ovoga ljeta klasični godišnji odmor?

Sasvim je irelevantno jesu li Milanović i njegovi ministri na godišnjem odmoru jer i kada rade, rezultati su katastrofalni. Kad me pitate osobno, vjerujem da ću, u drugoj polovici kolovoza uspjeti otići desetak dana na odmor.

 

 

Izvor:Hrvoje Prnjak, Slobodna Dalmacija