U udžbenicima iz povijesti premalo su zastupljene teme poput Bleiburga, Križnog puta i tisuća masovnih grobnica iz razdoblja poraća, a velikosrpska agresija na RH u Domovinskom ratu u većini se udžbenika niti ne spominje! - istaknuo je Tportal predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić, inače doktorand povijesti.

Postavlja i pitanje zna li Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da je na RH bila izvršena agresija. U cijelosti prenosimo Đonlićevu izjavu, a međunaslovi su urednički:

O državnom terorizmu ni riječi!

Mnoge povijesne činjenice nedovoljno su zastupljene u udžbenicima povijesti dok neke, nažalost, nisu uopće zastupljene - a trebale bi biti. Teme o komunističkim zločinima neposredno nakon Drugoga svjetskog rata (Bleiburg, Križni put, više od tisuću dosad otkrivenih masovnih grobnica, egzekucije političkih protivnika bez ikakvog suđenja) su podzastupljene dok se državni terorizam i likvidacije hrvatskih političkih iseljenika - koje je komunistički režim sustavno provodio sve do kraja Jugoslavije - u većini se udžbenika uopće ne spominju. O komunističkoj se Jugoslaviji, također, nedovoljno govori kao o diktaturi u kojoj su se ekstremno kršila ljudska prava, donosile političke presude i osuđivali nevini ljudi.

Tko nam to piše povijest?!

I ove godine Ministarstvo je u osnovnim školama dopuslilo uporabu četiriju udžbenika povijesti, od kojih samo jedan, u kontekstu uzroka Domovinskog rata, izrijekom spominje velikosrpsku agresiju koja je izvršena na RH dok ostali udžbenici uopće ne spominju pojam velikosrpske agresije. Sada se jasno postavlja pitanje: ako povijesne udžbenike pišu povjesničari, kako je moguće da se ne mogu usuglasiti o općepoznatim činjenicama? Kako je uopće moguće da je Ministarstvo dozvolilo uporabu ovih udžbenika? Ili možda na RH nije izvršena agresija, nego se to nama samo pričinilo?!

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/348337/HDZ-bi-mijenjao-knjige-Tit...