Središnja svečanost obilježavanja 22. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Maslenica '93 započela je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Križ u spomen na poginule branitelje na zadarskome gradskom groblju. 

Počast poginulim suborcima zajedno su odali general Ante Gotovina, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ general Miljenko Filipović i brigadir Željko Dilber, predsjednik Odbora za branitelje naše stranke. 

Zajedništvo je pobijedilo!

Tom je prilikom Dilber izjavio da je upravo zajedništvo koje je vladalo među pripadnicima hrvatskih postrojbi najviše pridonijelo uspjehu operacije oslobađanja zadarskoga zaleđa i spajanja hrvatskog sjevera i juga:

- U VRO Maslenica '93 prvi je put na djelu bila sinergija vojnih i redarstvenih postrojbi iz cijele Hrvatske. Govorimo o vremenu kada je Hrvatska bila presječena, stoga je Maslenica bila strateški važna operacija. 

127 života na oltar Domovine

„Maslenica“ je započela 22. siječnja 1993. u 6:00 sati. U tri dana hrvatski su branitelji oslobodili sela u zadarskom zaleđu te strateški važne točke Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu Zemunik. Nakon toga, oslobođena su i hidrocentrala i brana Peruća. U operaciji je - od ruke srpskog agresora - poginulo 127 hrvatskih branitelja. 

HDZ iskazuje najdublji pijetet poginulim braniteljima u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica '93 i njihovim obiteljima, a svim sudionicima izražava iskrenu zahvalnost na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti. Ponosni smo na vas!