Na Plitvicama je danas obilježena 25. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibija hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja junaku Josipu Joviću.
Vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i izaslanik predsjednice RH Ante Deur. Molitvu je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan.

Branitelji, hvala vam

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade u govoru je naglasio da žrtva onih koji su svoje živote utkali u slobodu jedine nam Domovine nikada ne smije biti zaboravljena. Nikad se ne smije dopustiti povijesna relativizacija povijesne istine o Domovinskom ratu - koji je u temelju moderne hrvatske države.

Govor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Punih 25 godina obilježavamo pogibiju hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića - hrabrog mladića koji je svoj život dao u borbi za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Okupljamo se ovdje kako istina o našoj borbi za pravo na slobodu, za pravo na suverenu državu hrvatskog naroda ne bi bila zaboravljena. Istinu o razlozima oružanog sukoba na ovom mjestu - tijekom kojeg se dogodila pogibija Josipa Jovića - mnogi bi i danas sakrili ili pojednostavili.

Redarstvenici na braniku Domovine

Nakon što su hrvatske redarstvene snage slomile oružanu pobunu u Pakracu - u prvim danima u ožujku 1991. - i vratile policijsku postaju u hrvatsku nadležnost, 25. ožujka je na Plitvicama održan jedan od tzv. mitinga istine u organizaciji srpskih ekstremističkih političkih vođa. Pobunjenici su zahtijevali da Nacionalni park „Plitvice“ ne bude pod ingerencijom hrvatskih državnih vlasti, nego da njime upravlja tzv. SAO Krajina. Demokratski izabrana hrvatska vlast je u ovoj situaciji stavljena pred ispit o mogućnosti očuvanja pravnog poretka na cijelom svom teritoriju. Hrvatski državni vrh odlučio je odgovoriti na ovako nasilno terorističko ponašanje, stoga je predsjednik RH dr. Franjo Tuđman dan prije krvavog Uskrsa donio odluku - sutra ujutro do 8 sati Plitvice moraju biti pod našom kontrolom.

Pravo na slobodu i suverenost

Tijekom izvođenja akcije je, nažalost, među hrvatskim redarstvenicima poginuo onaj koji je hrabro i srčano išao naprijed - naš Josip Jović. Mlađim naraštajima moramo govoriti što se zbilo na ovom mjestu i stalno podsjećati na to. Naš pravedni i oslobodilački Domovinski rat mnogi i danas pokušavaju dovesti pod znak pitanja i obezvrijediti. Josip Jović je poginuo hrabro za pravedni i veličanstveni cilj hrvatske slobode i suverenosti. Nećemo dopustiti da netko Domovinski rat dovodi u pitanje.

Učiti i govoriti o istini

Ova Vlada je u prvih mjesec dala snažnu podršku reformi obrazovanja koja, među ostalim, podrazumijeva da naša djeca znaju zašto je poginuo Josip Jović, tko su bili Damir Tomljanović Gavran, Andrija Matijaš Pauk te mnogi drugi hrvatski junaci - bez kojih mi danas ne bismo stajali ovdje. Nemamo dovoljno riječi kojima možemo zahvaliti za njihovu žrtvu. Zato ih nikada nećemo prepustiti zaboravu. Neka im je laka hrvatska zemlja za koju su se tako hrabro borili.

ŽRTVA UTKANA U SLOBODU

Akcija „Plitvice“ izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991. nakon što su pobunjeni Srbi - potpomognuti oklopnim jedinicama JNA - zauzeli Nacionalni park „Plitvice“ s namjerom pripajanja tog područja tzv. SAO Krajini. Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje i Antiteroristička jedinica „Lučko“ dobile su zadatak da na tom području uspostave javni red i mir. Nakon što su se u ranim jutarnjim satima približili plitvičkom hotelu, naoružani pobunjeni Srbi su ih dočekali u zasjedi i na njih zapucali. Nekoliko je sati trajao vatreni okršaj, nakon kojega su hrvatski redarstvenici to područje vratili pod ustavno-pravni poredak RH. U akciji je poginuo 22-godišnji redarstvenik Josip Jović, a devetero redarstvenika je ranjeno.