Saborski zastupnik (i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a) Domagoj Ivan Milošević gostovao je HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet). Komentirao je, među ostalim, suglasnost oko nužnosti provođenja reformi, novi ustroj stručne vlade, kriterije stručnosti i profesionalnosti, bolje upravljanje javnim poduzećima s ciljem povećanja njihove učinkovitosti…

Donosimo ključne poruke:

O stručnoj vladi

G. Orešković je - sukladno dogovoru s Mostom - prvi nestranački mandatar. S obzirom da prvi put stvaramo reformsku stručnu vladu, ne kažem da neće u njoj političari. Stručnost ne isključuje političku dimenziju. Ne postoji sveto pismo za ministarstvo koje mandataru predloži Most ili HDZ. Usuglasili smo se da postoje ona ministarstva za koje ciljamo stručnjake. Idući tjedan će se razgovarati o imenima - siguran sam da će se sve usuglasiti u pozitivnoj atmosferi. Ključno je što će vlada raditi i tko su ljudi koji će u njoj biti. Gospodarstvo, reforme, zapošljavanje, investicije - time će se baviti sljedeća vlada.

O učinkovitosti

Počevši od mandatara, koji je stručna osoba, do najniže razine trudit ćemo se da to sve budu profesionalci. Bez obzira na stranačku pripadnost. Razgovaramo o tome da se više nikad ne događa dvostruka odgovornost. Svi koji plaćamo porez očekujemo da se uvede red u javnu administraciju. Radi građana i gospodarstva - trebamo mnogo toga napraviti!

O depolitizaciji javnih poduzeća

Desetljećima se u Austriji radi na razvoju holdinga - danas smo u Hrvatskoj, što se tiče upravljanja javnim poduzećima, tamo gdje su Austrijanci bili prije 25 godina. To treba uzeti u obzir. Temelj svega je, a to smo i prezentirali danas, jedan drugačiji način upravljanja državnom imovinom. Od državne imovine proračun prihodi samo 1 posto BDP-a. Golem potencijal za gospodarski rast postoji ako se državna imovina stavi u funkciju. Predložili smo stoga da se odvoji upravljanje nekretninama od upravljanja javnim poduzećima. Namjera je depolitizacija javnih poduzeća. Odnosno njihova profesionalizacija.

O efikasnoj administraciji

Svugdje u zapadnim demokracija pametan se političar okružuje stručnjacima. Administracija se gradi desetljećima. SDP-ova je vlada „porušila“ državne tajnike i ravnatelje. Potpuno besmisleno jer su ravnatelji bili profesionalci. Potpredsjednici vlade - ovisno o tome čime se bave - zaduženi su za koordinaciju rada ministarstava, zakonskih prijedloga koji se usklađuju između različitih ministarstava.

GOSTOVANJE U DNEVNIKU NOVE TV: EFIKASNOST I TRANSPARENTNOST JAVNOG SEKTORA!

Uoči gostovanja u Otvorenom, Domagoj Ivan Milošević je bio gost u Dnevniku Nove TV.

Gostovanje našeg saborskog zastupnika možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ciljevima vlade

Imali smo uistinu pozitivan i konstruktivan sastanak s Mostom u atmosferi povjerenja - što je jako bitno. Ono što smo se u potpunosti usuglasili jest da oko ciljeva iduće vlade nema dileme - reforme, rast gospodarstva i zapošljavanja, efikasnost i transparentnost javnog sektora.

O oporavku gospodarstva

Naš prijedlog je 18 ministarstava. Vidjet ćemo idućih dana kako će se odvijati pregovori s MOST-om. Cijeli proces relativno dugo traje, treba početi raditi. Prije svega suština, a onda tek forma. Treba raditi na proračunu za 2016., na reformama, a jednim dijelom i na rezanju troškova. Građani očekuju da se stvari napokon u 2016. pokrenu i da počnemo sustizati ostale članice EU.