Predsjednik stranke mora imati stav. Odluka Povjerenstva je isforsirana nečijim pritiskom. Na Upravnom sudu ću je u potpunosti pobiti. Sutra ćemo glasovati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Već smo objasnili zašto smo pokrenuli postupak opoziva, dakle nefunkcionalnost Vlade. Odnos Mosta prema nama nije bio korektan i došli smo do ruba izdržljivosti. Da bih svojim primjerom pokazao što bi trebalo učiniti, najavio sam da ću podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. I to sam danas učinio, a sada to činim pred javnošću. Smatram da je to dobar potez - treba u Vladi dati mjesto ljudima koji će dati svježinu i koji će biti rasterećeni ovim odnosima! - sažetak je to ključnih poruka predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s današnje konferencije za novinare u Središnjici HDZ-a.

Izjavu predsjednika Karamarka - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODLUCI POVJERENSTVA

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je razmatralo moj takozvani slučaj. Zadovoljan sam i nezadovoljan s onim što su rekli. Nezadovoljan sam iz jednostavnog razloga - što su utvrdili nekakav sukob interesa. A zadovoljan sam kad sam shvatio da je taj sukob interesa napravljen na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi - na kojem nije vođen zapisnik i na kojem se ni o čemu nije odlučivalo. To je vrlo zanimljivo! Izgleda da su donijeli odluku da sam u sukobu interesa jer imam stav o nekim problemima koje ima Hrvatska. To me navodi pomisao da smo se možda vratili u vrijeme verbalnog delikta. Predsjednik stranke mora imati stav. Odluka Povjerenstva je isforsirana nečijim pritiskom. Na Upravnom sudu ću je u potpunosti pobiti. Jer, odluka, zapravo, ne govori ništa. Ona kaže da realnog sukoba interesa nema, ali zbog stava i nemogućnosti da spominjem neke stvari na neformalnim sastancima - da sam zbog toga u sukobu interesa. S time se ne mogu složiti!

O OPOZIVU PREMIJERA

Sutra ćemo glasovati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Već smo objasnili zašto smo pokrenuli postupak opoziva, dakle nefunkcionalnost Vlade. Odnos Mosta prema nama nije bio korektan i došli smo do ruba izdržljivosti. Isto tako i odnos premijera prema stranci koja drži na leđima njegov mandat - odnos nije bio prema demokratskim standardima. Mogli smo mnogo više posla učiniti.

O OSTAVCI NA MJESTO PRVOG POTPREDSJEDNIKA VLADE

U zadnjih se mjesec dana događa neprikladan folklor i on se morao prekinuti. Da bih svojim primjerom pokazao što bi trebalo učiniti, najavio sam da ću podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. I to sam danas učinio, a sada to činim pred javnošću. Smatram da je to dobar potez - treba u Vladi dati mjesto ljudima koji će dati svježinu i koji će biti rasterećeni ovim odnosima. Nakon ove faze idemo na preslagivanje - vjerujem da će Hrvatska dobiti parlamentarnu većinu i Vladu, koja će biti svjesna situacije u kojoj se Hrvatska nalazi.

O OZBILJNOST I ODGOVORNOSTI

Pozivam g. Petrova i g. Oreškovića da daju ostavke. Jednostavno da i oni prekinu ovu situaciju i pokažu ozbiljnost. Nije primarno tko će što od nas raditi, nego da pokušamo biti korisni. Gospodarska situacija u našem okružju i Europi se poboljšava - na tom valu se može mnogo toga napraviti. Naš gospodarski program, kojeg smo napravili zajedno s uglednim njemačkim IFO institutom, nije se pokušalo provesti. Ignoriranje jedne velike stranke koja je pobjednik na izborima je jednostavno bilo neizdrživo.