Zadnji izračuni o stanju financija u zdravstvu su više nego porazni po SDP-ovu diletantsku vladu!  Ukazuju, naime, na čak 824 milijuna kuna (novog) gubitka nagomilanog u samo proteklih šest mjeseci! Istovremeno, „najbolja vlada do sada“ najavljuje nove rezove, reformi niti u tragovima, a sve to na štetu zdravstvene skrbi naših građana. Usprkos alarmantnim gubicima, ministar Varga nastavlja obmanjivati javnost izjavama o „stabilnosti sustava“, no razvidno je da u ovom trenutku ni aktualni ministar niti ova vlada nemaju artikuliran strateški plan razvoja zdravstva. Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za zdravstvo, komentirao je stoga za Dnevnik Nove TV utjecaj pada BDP-a na izdatke za zdravstvo te ponudio HDZ-ova rješenja za spas sustava zdravstvene skrbi.  Izdvajamo glavne naglaske iz njegovih odgovora:

SDP gluh na jeku problema

Novonastali je dug u zdravstvu samo dijelom prouzročen smanjenjem proračuna za zdravstvo početkom ove godine. Glavni je problem pad BDP-a već jedanaesti kvartal zaredom! Bez (po)rasta BDP-a nema punjenja proračuna za zdravstvo - to je svima jasno pa i aktualnoj vlasti, samo što to ne žele priznati.

Novca nema - zbog nesposobne vlade!

U ovom trenutku postoje recepti za saniranje golemih troškova u zdravstvu, koji se mogu relativno brzo primijeniti. Prvo, potrebno je da aktualna administracija prizna pogreške u zdravstvu, što se odnosi i na premijera i na njegove kadrove. Drugo, nepotrebno je zaduživati se u inozemstvu. Treće, potrebna je racionalizacija koja trenutno nije u potpunosti provedena. Ne zagovaram racionalizaciju pod svaku cijenu, ali u ovom trenutku narodu se mora objasniti da smo padom BDP-a - zbog neučinkovitosti ove vlade! - suočeni s gubitkom novca za zdravstvo.

Peglanje ministrova imidža na državni trošak

Vlada se igra tako da se prezentira zdravstvena strategija za idućih deset godina, potom napravi „masterplan“ bolnica koji je koštao državu - i kojeg je aktualni ministar vratio na početak! - te se nakon toga uvode silne promjene u sustavu. U Ministarstvu zdravlja u ovom trenutku su zaposlena tri PR stručnjaka i pet politologa, a takvi ljudi sigurno ne mogu izvući zdravstvo iz krize. Ministar se napokon mora  prihvatiti temeljitog i ozbiljnog posla, a ne baviti se modnom osviješćenošću i PR agencijama.

HDZ ima i nudi rješenja

HDZ će 29. rujna održati konferenciju o zdravstvu gdje će se raspravljati o prijedlozima. Potrebno je u ovom trenutku da novac koji se uplaćuje u zdravstveni sustav - kroz onih 15 posto od bruto plaće pojedinog osiguranika - iskoristiti na pravi način. Što će reći, da ide u korist pacijenta, a ne za prazne postelje kojih ima u dijelu državnih bolnica.

SDP-ov antipoduzetnički mentalitet

Privatni sektor u sustavu javnoga zdravstva nije problem. Nije potrebno uništavati privatni sektor kao što je to napravila ova vlada, potrebno je, međutim, da se u privatnom sektoru koji sklapa ugovore s javnim zdravstvom, napravi prava kontrola kvalitete te da država osigurava onaj dio osiguravateljskih usluga za koja je osiguravatelj zainteresiran.  A to je u ovom slučaju HZZO.