Uoči parlamentarnih izbora u studiju Nove TV održano je danas sučeljavanje, a prijenos uživo bio je preko internetskog portala Dnevnik.hr. Na sučeljavanju je sudjelovao potpredsjednik Sabora (i prvi kandidat na listi Domoljubne koalicije za I. izbornu jedinicu) akademik Željko Reiner. Bez ikakve sumnje - izašao je kao pobjednik. Među inima, u sučeljavanju je sudjelovao i Orsat Miljenić (SDP) koji osim praznih fraza „napravit ćemo“, „učinit ćemo“ - nije imao valjani argument. Akademik Reiner podsjetio ga je da je za četiri godine mandata ove vlade gospodarstvo uništeno navodeći konkretne brojke o broju ugašenih radnih mjesta, obrta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava… 

Donosimo ključne poruke akademika Reinera:

O gospodarskom oporavku

Apsolutno je potrebno početi s reformom gospodarskog sustava - stvoriti povoljno okruženje za investicije. Posebice za malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo, obiteljska poljoprivredna gospodarstva… Potrebno je podići poljoprivredu i provesti niz mjera. Reforma uprave je nužna, ali ne taj način da se ljude otpušta - nego da se poveća efikasnost. Odmah pak treba početi s mjerama demografskog oporavka Hrvatske. Vlada na odlasku dovela je Hrvatsku u gospodarsku katastrofu! Promijene i gospodarski oporavak će donijeti Domoljubna koalicija.

O smanjenju PDV-a

Pokretanje gospodarstva ne može se svesti samo na dvije jednostavne stvari. Nama je u planu smanjiti PDV - jer PDV koji je ova vlada povisila na 25 posto je jedan od najvećih u Europi. Mi ćemo smanjiti PDV do polovice mandata na 23 posto, do kraja mandata na 20 posto. Smanjenje PDV-a će sasvim sigurno povećati kupovnu moć građana - pokrenuti jedan cijeli ciklus koji će voditi u boljitak!

O SDP-ovim obmanama

Miljeniću, zanimljivo je slušati kako govorite „počeli smo“, „napravit ćemo“, a kraj je vašeg mandata. Imali ste četiri godine vremena - zašto niste napravili? Nemojte samo govoriti da ste „morali raščišćavati iza HDZ-a“.

O stavljanju u funkciju državne imovine

Sasvim sigurno je da treba neke tvrtke od strateškog značaja zadržati, ali država je vlasnik nevjerojatne imovine - vrijedne više od  270 milijardi kuna. U vlasništvu države je golemi broj poslovnih prostora koji stoje neiskorišteni! A vrlo često su poduzeća koja ne isplaćuju plaće u vlasništvu države. To je nedopustivo!

O monetizaciji autocesta

Protiv smo monetizacije autocesta - kako je on zamišljen s koncesijama. Ne smije se opće dobro olako rasprodavati! Najbolji dokaz koliko je taj projekt monetizacije promašen je da su plaćeni strani konzultanti i onda su rekli da se monetizacije odustaje. Prisjetimo se, također, „outsourcinga“ od kojeg se odustalo, a dali su se veliki novci stranim konzultantima.

O demografskoj obnovi

Mi imamo vrlo sustavno razrađenu pronatalitetnu politiku. To nije samo 1 000 eura po novorođenom djetetu, to je cijeli niz mjera - od snižavanja PDV-a na dječju hranu i potrepštine, delimitiranja roditeljskih i porodiljnih naknada u drugih šest mjeseci do otvaranje vrtića u korporacijama. Ključ je gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Bez toga - sve će to biti teško ostvarivo.

O izbjegličkoj krizi

Vlada se pokazala katastrofalno nesposobnom - jer je krizu dočekala nespremna. Upitan je bio premijer, kako će se nositi s krizom, rekao je da „nema problema“, da će ih ući „tisuću ili dvije“ i da će „proći u Mađarsku“. Tim ljudima se tek sad gradi prihvatilište - umjesto da je to bilo prije tri mjeseca.

O SDP-ovim jeftinim spinovima

Pitate me „kome Predsjednica RH treba dati mandat - relativnom pobjedniku ili onome tko joj predoči potporu 76 zastupnika“? To je jedan nepotrebni spin - jer će Domoljubna koalicija imati dovoljno glasova. Trebat će se postupiti prema Ustavu, a tamo ne stoji da netko mora skupljati potpise i donositi neki izmišljeni papir.