Skromni i krhki gospodarski rast od 0.3 posto ove godine - kako za RH predviđa Europska komisija - neće biti dovoljan za pokretanje zapošljavanja! Bruxelles je samo potvrdio ono na što HDZ upozorava već mjesecima - da će taj mogući rast, koji je u okviru statističke pogreške, biti posljedica vanjskih čimbenika, a nipošto ne „rada“ ove vlade koja nije provela nikakve strukturne reforme! I koja nije niti povukla novac iz EU fondova niti privukla investicije! Pritom još više zabrinjava procjena EK da će nam deficit i javni dug rasti i 2015. i 2016. godine, ali da neće biti rasta zaposlenosti! Sve to Hrvatsku svrstava među najgore zemlje u EU! - samo su neke od poruka našega financijskog stručnjaka i saborskog zastupnika Ivana Šukera s novinske konferencije u povodu procjene EK o kretanjima hrvatskog gospodarstva u sljedeće dvije godine.

Izjavu Ivana Šukera možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Muke po deficitu

EK je, nažalost, potvrdila ono što mi u HDZ-u govorimo već mjesecima! Dogodit se možda nekakav gospodarski rast, ali ne kao posljedica „rada“ i provođenja strukturnih reformi ove vlade, nego zbog nekih vanjskih čimbenika. Zbog, naime, pozitivnog okruženja - prije svega - zemalja koje su hrvatski glavni vanjskotrgovinski partneri, niske cijene goriva i cijene kapitala. To je sažetak ocjene EK zašto bi se mogao dogoditi gospodarski rast, koji je u granicama statističke pogreške. Ono što, međutim, treba brinuti sve građane je procjena EK hrvatskog deficita u 2015. -  predviđa se 5,6 posto ili nešto manje od 19 milijardi kuna! A za 2016. prognoza je još „crnja“ - 5,7 posto! 

„Eksplozija“ javnog duga

Ako postoji visok deficit, sljedeći je makroekonomski pokazatelj - koji državu „gura“ u zonu skupog kapitala - rast javnog duga. Jer, rast javnog duga isključivo je posljedica visokog deficita. I treća ocjena koja je, nažalost, opet Hrvatsku svrstala među najgore zemlje u EU je da se ni u 2015. ni u 2016. neće dogoditi rast zaposlenosti. To je najgore - jer ako nema rasta zaposlenosti, nema gospodarskog rasta! Niti punjenja proračuna, rasta potrošnje… 

SDP je dokazao totalnu nesposobnost

S razlogom govorim o zaposlenosti jer nezaposlenost se smanjuje, ali vrlo malo. Zaključak -  čak i pozitivnije najave za 2016. neće biti posljedica „rada“ ove  nesposobne vlade. Gospodarski rast će se dogoditi isključivo zahvaljujući nekoj drugoj vladi koja će značajnije promijeniti smjerove u kojima ide Hrvatska.