„Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015. - 2020.“ - naziv je velike međunarodne konferencije koja se danas održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog Hotela Westin. Na ovome uistinu velikom i značajnom događaju okupilo se više od 900 sudionika i uzvanika. Stručnjaci, stranački i izvanstranački, domaći i inozemni (Njemačka, Slovačka, Izrael), sveučilišni profesori, poduzetnici i obrtnici, ekonomski analitičari, političari, menadžeri i mnogi drugi uglednici sudjeluju na današnjoj gospodarskoj konferenciji.

ZHDZ, KAS & Europska komisija

Uime organizatora velebnog skupa riječi dobrodošlice brojnim su sudionicima uputili ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer (bliske njemačkom CDU-u) u Hrvatskoj dr. sc. Michael Lange i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Ugledni međunarodni gosti

Na konferenciji sudjeluju mnoge međunarodno priznate osobe među kojima i predsjednik IFO instituta - s kojim HDZ zajedno radi na cjelovitom Programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja -prof. dr. Hans-Werner Sinn, predsjednik Wilfried Martens Centra za europske studije i bivši predsjednik Vlade Slovačke Republike Mikuláš Dzurinda, zastupnik i član Odbora za gospodarstvo i energetiku u njemačkom Bundestagu Klaus-Peter Willsch…

Službeno otvaranje konferencije

Nakon riječi dobrodošlice predstavnika organizatora, gospodarsku su konferenciju svojim govorima službeno otvorili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

KARAMARKO: Naš program nudi rješenja za bolju budućnost Hrvatske!

Naslov konferencije određuje i njen sadržaj. Ona je bitna stanica na putu prema izradi cjelovitog programa ekonomskog oporavka i rasta na kojem HDZ sustavno radi. I to zajedno s radnim timom stručnjaka s IFO instituta iz Münchena. Današnja gospodarska konferencija prava je prilika da se u okviru svih panela i rasprava, prijedloga i razmišljanja ostvari i dodatna provjera osnovnih teza programa na kojem radimo - programa koji će ponuditi rješenja kako bi Hrvatska prestala biti zemlja-slučaj. Hrvatska nije osuđena na iseljavanje i siromaštvo! Imamo previše potencijala da bismo bili na samom gospodarskom dnu Europske unije. 

Očuvati suverenitet moderne države!

Neophodno je - i to hitno - smanjiti kaos i nered u gospodarstvu koji se često očituje u stalnom donošenju i ukidanju niza zakona i propisa. Osnovni zadatak našeg programa je stvaranje pozitivne klime za novo investiranje i razvoj poduzetništva bez kojeg rast nije moguć te ostvarivanje socijalne stabilnosti i sigurnosti hrvatskog društva u cjelini. Pozivam stoga na nacionalni konsenzus poslodavaca, sindikata i svih sastavnica vlasti. Želim da ova gospodarska konferencija postane još jedan putokaz za stvaranje drugačije Hrvatske - u novom vremenu i s novom snagom. Naši su ciljevi jasni: osigurati preporod hrvatskog gospodarstva i bolji život svim građanima te očuvati suverenitet moderne hrvatske države.

GRABAR-KITAROVIĆ: Očekujem da će premijer prihvatiti moj poziv!

Od prvog dana mandata želim pokazati da radim u korist građana i da ću samo njima polagati račune. Saslušat ću sve koji nude prijedloge za izlazak iz ove recesije i teške socijalne i gospodarske krize. Naravno, postoje različiti stavovi oko mjera, ali to je smisao otvorene rasprave o problemima. Ne smijemo ignorirati probleme i zatvarati oči pred istinom - šest godina recesije i 12 kvartala uzastopnog pada BDP-a ukazuje na strukturne probleme i vrijeme je za postizanje konsenzusa. Trenutno nema važnije teme u Hrvatskoj, jer nikada nismo bili u dubljoj krizi. Upravo zbog toga pozvala sam premijera da sazove sjednicu vlade i očekujem njegov pozitivan odgovor, jer svi moramo raditi na dobrobiti građana!

Obnova partnerstva s Njemačkom 

Hrvatska može biti bogata država - ne preko noći nego napornim radom - koristeći znanja i vještine koje imamo, ali i razvijajući nove. Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje mogu pridonijeti otvaranju novih mogućnosti našim izvoznicima. Stat ću na čelo gospodarske diplomacije kako bismo obnovili partnerstvo s našim dokazanim prijateljima poput Njemačke. Zato mi je drago da uvaženi njemački stručnjaci sudjeluju u izradi gospodarskog programa u Hrvatskoj, a isto tako pozdravljam i sudjelovanje našeg starog prijatelja - bivšeg premijera Slovačke gospodina Mikuláša Dzurinde. Veselim se čuti mišljenja i poglede koji će se iznijeti na ovom skupu, jer samo nadmetanje idejama, programima i inovacijama može našoj Hrvatskoj donijeti boljitak.     

TEME I CILJEVI

Konferencija je podijeljena u tri panela. Na prvome će se raspravljati o fiskalnoj i monetarnoj politici koje su jedne od glavnih poluga ekonomske politike i gospodarskih promjena. Ekonomski stručnjaci ponudit će odgovor na jedno od ključnih pitanja - kako fiskalnom i monetarnom politikom potaknuti gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske. Gdje su nove mogućnosti za hrvatsku industriju? - pitanje je kojim će se baviti sudionici drugog panela pod nazivom „Nova industrijska politika“. Energetski potencijali Hrvatske u EU - tema je trećeg panela na kojem će se - među ostalim - govoriti o energetici kao osnovi daljnjeg razvoja i značaju hrvatskog geostrateškog položaja.

Četvrta HDZ-ova konferencija

„Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015. - 2020.“ samo je jedna u nizu konferencija na koje HDZ poziva domaće i inozemne stručnjake, pokreće raspravu o teškim gospodarskim problemima, nudi konkretna rješenja, razmatra njihove potencijalne učinke, predlaže načine realizacije i prezentira dijelove programa. Prisjetimo se, krajem 2013. godine organiziran je Svehrvatski gospodarski forum, u travnju prošle godine konferencija „Investicijski potencijali Hrvatske“, a u rujnu velika međunarodna konferencija o jačanju zdravstvenog sustava.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-na-svehrvatskome-gospodars...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-investicijske-konferencije-domolju...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-1-hdz-ova-do...