Predsjednik Tomislav Karamarko gostovao je danas u emisiji Media Servisa „U četiri oka“ (urednica i voditeljica: Željka Gulan). Karamarko se, među inim, osvrnuo na SDP-ovu vladu koja nema nijedno suvislo rješenje za tešku ekonomsku situaciju, Vladine prozirne i populističke mjere u predizborne svrhe, Milanovićevo trošenje milijuna kuna na nepotrebnu vojnu paradu u Zagrebu na dan proslave Oluje i ignoriranje predsjednice RH i branitelja, HDZ-ov cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja…

Gostovanje predsjednika HDZ-a pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O prognozama EK i MMF-a

Pozitivni pomak u svakom slučaju veseli, ali on nije rezultat smišljenih mjera koje je provela ova vlada, nego onog što se događa u Europskoj uniji. Porasla je gospodarska aktivnost i naravno da se to reflektira i na nas. I to je taj porast. Sve ono što radi Vlada možemo vidjeti kroz primarni deficit. Ta mikropolitika koju provode potpuno je pogrešna i loša.

O SDP-ovim populističkim „mjerama“ 

U izbornoj smo godini - pripremaju se za izbore na način da opet prevare narod ne nudeći ništa. Nikakve se kvalitetne promjene ne mogu dogoditi, jer nisu proveli nikakve reforme. To su populističke mjere u predizborne svrhe. Nekonzistentni su u svemu. Krenu s jednom pričom - o monetizaciji, uvođenju poreza na nekretnine, odustanku od izgradnje Pelješkog mosta - da bi na kraju došli do nekih drugih rješenja koja smo mi predlagali. Prema tome, ništa od toga neće biti. To su mjere gašenja požara u zadnji čas. Vrijeme je da se proračun počne puniti na prirodan način, a to je realno stvaranje viška i novih vrijednosti kroz proizvodnju.

O HDZ-ovu oporavku gospodarstva

Moramo stvoriti dobre preduvjete za jačanje proizvodnje i otvaranje radnih mjesta. Ići ćemo u dva smjera - davanje poticaja malim i srednjim poduzetnicima, a istodobno raditi na reformama koje su jako bitne da bismo pojeftinili državu. Možemo na prihodovnoj strani - u realnom sektoru - stvarati koliko god hoćemo, ali ako nema dijela koji proizvodi, onda nismo napravili posao. Ne možemo do besvijesti štedjeti, ako nam je materijalna supstanca sve manja. Gdje ćemo onda rezati? Moramo, dakle, stvoriti novu vrijednost. Ti će procesi ići paralelno - stvaranje nove vrijednosti i štednja.

O reformama

Dolina suza podrazumijeva suočavanje s realnom situacijom. Ne želimo, dakle,ostati na vlasti tako da varamo narod kao što ovi danas čine. Želimo napraviti posao - zajedno s našim građanima.O tome s njima otvoreno pričati.

O suradnji s Milanovićem

Apsolutno! Ali on je taj koji to treba inicirati. Trenutak kad smo objavili da surađujemo s IFO institutom iz Münchena bio je povod da premijer nazove i upita: „Što vi to radite?“ Mislim da je to bio dobar trenutak za konsenzus. Jer, dr. Sinn, ravnatelj IFO instituta, kad je bio ovdje rekao je da se program ne radi za HDZ - nego za Hrvatsku. Radi se zajedno s HDZ-ovim stručnjacima i našim koalicijskim partnerima. Ako je dio Milanovićeve strategije da ne surađuje s nama, onda to prepuštamo njegovoj savjesti. Rezultati su, međutim, jako loši.

O Milanovićevu ignoriranju predsjednice RH

Naravno da je trebao doći. Pogotovo što je predsjednica RH u dobroj vjeri i s dobrim namjerama počela okupljati ljude. Nastupila je ozbiljno i realno. Ponekad imam dojam - kako je ozbiljno i trezveno nastupila u čitavoj situaciji - da je ona sada u drugom mandatu. A Milanović odbija komunikaciju s njom! Jednu, dakle, normalnu komunikaciju. U ovoj situaciji u kojoj se država nalazi - uistinu neozbiljno!

O proslavi Oluje

Milanović tvrdoglavo ide svojom slijepom ulicom. I dalje radi na podjelama! Ne znam zašto to radi? Čemu to? Mogu mu samo to poručiti - idemo raditi na okupljanju oko programa. Što on ima od toga da se održi vojna parada u Zagrebu? I to u ovoj besparici!

O Jasenovcu i Bleiburgu

Predsjednica najbolje sama procjenjuje kada treba otići u Jasenovac. Otišla je na način koji je bio dobar. Žrtve Jasenovca nisu zaslužile da budu manipulirane u političke svrhe. Doći u Jasenovac i održati politikanski govor - kao Milanović -  nije dobro. Te žrtve nisu to zaslužile. Zaslužile su poštovanje. Nadam se da ću ići u Bleiburg. I te su žrtve zaslužile poštovanje - ne smije ih se negirati kao što neki pokušavaju.

O Milanovićevu ignoriranju branitelja

To je još jedan primjer koji pokazuje kako Milanović ne zna i ne želi razgovarati s ljudima. Trebao se pojaviti u šatoru i s velikim poštovanjem sjesti s teškim invalidima. I razgovarati o problemima i pokušati ih rješavati. Za početak, trebao je reći g. Matiću da se makne, jer ga branitelji - koji su njegova baza - ne žele za svog ministra. Ova eskalacija je posljedica upravo te nemogućnosti i nevoljkosti da se razgovara s braniteljima. Mi podupiremo prosvjednike u njihovu opravdanom zahtjevu da razgovaraju o problemima koji su realni. Naravno, nismo zadovoljni što ti prosvjedi uopće postoje. Da je Milanovićeva vlada pokazala dobru volju, prosvjeda ne bi ni bilo.

O mogućim koalicijama

Prerano je za razgovarati o tome. U Zagrebu, primjerice, sad rastemo i pojedinačno smo najjača stranka. Negdje smo na 27 ili 28 posto. Na državnoj razini smo pak na 36 ili 37 posto. Imamo širinu izbora i nije to nikakva prepotencija - nego realnost. Ali smo isto tako svjesni da moramo okupljati oko sebe. Prema tome, vidjet ćemo što će biti.

O SDP-ovu igrokazu s imovinskim karticama

Probali su - nije uspjelo! Javnost je reagirala. Treba ispitati što se iza toga krije, u svakom slučaju vrlo čudno i neobično… Da ne kažem - sumnjivo! Zamislite da je HDZ-ova vlast takvo što napravila - kako bi već naslovnice „vrištale“ o tome i odmah otkrivale tko želi sakriti svoj kredit. Spomenimo onaj strašan premijerov gaf- ili neznanje - oko deficita, kad je kazao da je deficit 12 milijardi kuna, a bio je 18.8 milijardi! Što mislite kakve bi naslovnice bile drugi dan i bi li se tražila ostavka? Ali dobro, Milanovića još uvijek malo maze i paze, ali do izbora je još samo nekoliko mjeseci pa smo gotovi s tim.

O HBOR-ovim kreditima vlastitim zaposlenicima

Kreditiranje gospodarstva - malih i srednjih poduzetnika -u tome je HBOR trebao biti aktivan.U tome su, naime, trebali biti efikasni i uspješni. Na kraju su ipak bili „najuspješniji“ u dijeljenju tih kredita - što naravno nije dobro. Da smo u boljoj gospodarskoj situaciji i da su oni dobro odradili ovaj svoj primarni posao, možda im se to ne bi zamjerilo. Iako su te kamate smiješne. I povlaštene. Ali, nisu odradili primarni posao, dakle - jako, jako loša poruka.

O pasivnom HNB-u

Nismo zadovoljni politikom HNB-a!Jer,HNB treba biti aktivniji - ne može biti pasivni promatrač događaja. Guverner HNB-a Vujčić - da se izrazim košarkaškim rječnikom - mora biti jedan od igrača u prvoj petorci. Čovjek koji mora zabijati koševe i biti aktivan. Znojiti se i trčati kao i svi ostali, a ne samo biti sa strane. Vrlo često ih zamišljam kao ekipu koja sjedi u počasnoj loži i gledaju ljude koji se valjaju u blatu… A oni to gledaju uz šampanjac i komentiraju. To nije dobro! To ćemo mijenjati!