Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković gostovao je jučer u Dnevniku HTV-a. Komentirao je, između ostalog, ključne točke našeg pobjedničkog izbornog programa kojim ćemo ostvariti gospodarski rat i razvoj, odluku najviših stranačkih tijela o samostalnom izlasku na izbore na nacionalnoj razini, a po izbornim jedinicama s političkim partnerima…

Razgovor s predsjednikom HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SAMOSTALNOM IZLASKU NA IZBORE

Nakon više od tri tjedna unutarstranačke kampanje - u kojoj sam posjetio sve županije, razgovarao sa članstvom i dužnosnicima - stekao sam dojam da uoči ovih izvanrednih parlamentarnih izbora veliki broj članova HDZ-a, pa i u vodstvu, želi da nastupimo samostalno. Ali, ostajemo otvoreni za suradnju s pojedinim partnerima - u onim izbornim jedinicama u kojima ćemo zajedničkim nastupom ostvariti sinergiju i izvrstan izborni rezultat. Otvoreni smo za druge stranke prema svjetonazorskim i programskim načelima. Do sredine ovog tjedna donijet ćemo odluke koji će to partneri biti. HDZ kao stožerna, državotvorna najjača hrvatska stranka - čvrsto ukorijenjena u Europskoj pučkoj stranci - neće nikome dopustiti ucjenjivanje.

O IZBORNIM LISTAMA

Rokovi teku - nakon što odluka Predsjednice Republike bude objavljena u Narodnim novinama - do tada imamo određeno vrijeme. Imali smo danas jako kvalitetne sastanke Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora - dobio sam punu potporu za ovakav pristup ovim izborima. Od svih naših županijskih organizacija i Zajednica tražit ćemo prijedloge kandidata. Sigurno da će ministar kulture (i član Predsjedništva) dr. sc. Zlatko Hasanbegović biti na našim listama - imat će istaknuto mjesto i u kampanji. Očekujem njegov veliki doprinos.

O POBJEDNIČKOM PROGRAMU

Izborni program će se temeljiti na četiri područja koja sam istaknuo u unutarstranačkoj kampanji. Želimo da HDZ u društvu projicira političku stabilnost, osnaži pravnu sigurnost i vladavinu prava, kvalitetan okvir za gospodarski rast i razvoj - od poreznog rasterećenja, boljeg financiranja poduzetnika do nastavka reforme obrazovanja - i, najbitnije, pomoći ćemo najranjivijim društvenim skupinama. Stranka smo koja favorizira socijalno-tržišno gospodarstvo - želimo u praksi provesti kršćansko načelo solidarnosti, socijalne pravde i uključenosti. Gospodarstvo će, dakle, biti ključno u našem programu!