Naši ekonomski stručnjaci Ivan Šuker i Ivana Maletić danas su komentirali naglu i populističku promjenu mišljenja SDP-ove vlade - odustajanje od monetizacije. Saborski zastupnik Šuker argumentirano je zatražio ostavku ministra Siniše Hajdaša Dončića, dok je eurozastupnica Maletić ocijenila da imamo vladu koja vrluda s donošenjem konkretnih odluka i dokazuje da je čisti gubitak vremena!

Izjave naših financijskih eksperata donosimo u nastavku:

ŠUKER: Još jedno neizvršeno obećanje - u svrhu predizborne kampanje!

Treba postaviti pitanje odgovornosti ljudi koji su htjeli uvjeriti javnost da je monetizacija jedino rješenje te javno rekli da će, ako to ne provedu, dati ostavku. Postavlja se pitanje što je s tim obećanjem? Ili ćemo ostati na još jednom neizvršenom obećanju što je jedina konstanta ove Vlade. Podsjećam da je Hajdaš Dončić u listopadu prošle godine izjavio kako će dati ostavku ako se na kraju odustane od monetizacije autocesta. Ako je netko tvrdio da je to jedino rješenje i onda lakonski odustaje od toga, očito se radi o početku predizborne kampanje gdje se jedan dan odustaje od jednog, a drugi dan od drugog obećanja.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-monetizacija-snajperski-hitac-u...

Samo trate vrijeme i novce građana! 

Također, tko će vratiti oko 1,7 milijardi kuna koje je Vlada oduzela Hrvatskim autocestama (HAC) i dala za neuspješne projekte u HŽ-u? To potvrđuje veliku neodgovornost Vlade, nepostojanje ijedne konzistentne ekonomske politike te neznanje kako uvesti fiskalnu disciplinu. Rezultat svega je javni dug veći od 90 posto BDP-a, 330 tisuća nezaposlenih i manje od 1,3 milijuna zaposlenih građana te deficit od 20 milijardi kuna.

MALETIĆ: SDP-ova vlada čisti je gubitak vremena!

Slažemo se da je potrebno odustati od monetizacije, no žalosno je da se toliko vremena izgubilo da bi se na kraju došlo na ono što HDZ čitavo vrijeme govori i na što je upozoravao, a na što su ukazivali i građani. Imamo vladu koja ne zna donijeti nijednu odluku u pravom trenutku - samo vrludaju! 

Neozbiljnost prema EK!  

Dodatni monitoring je Europska komisija najavila u veljači, a kada pogledate njihovo izvješće, u njemu je jasno izrazila sumnju u vezi uvođenja poreza na nekretnine. Komisija je ustvrdila da u izvješću uopće nisu ispunjeni preduvjeti za uvođenje poreza na nekretnine te da se čini da to neće biti uvedeno. Budući da je vlada u programu za EK najavila monetizaciju i uvođenje poreza na nekretnine, zanimljivo je vidjeti što će umjesto toga ponuditi.