Umjesto da Hrvatska ide prema gore - ide prema dolje! Iznimno je važna i usporedba s drugim državama - posebno onima na jugoistoku Europe. Odnosno, 12 država članica iz petog vala proširenja EU. One su ocijenjene bolje od Hrvatske, a neke značajno rastu. Slovenija je napredovala za 11 mjesta, a Slovačka za osam. Nadalje, zemlje istočne Europe idu prema gore, a Hrvatska kontinuirano - prema dolje! Vlada obmanjuje javnost poručujući da je je stanje u Hrvatskoj „bajno“, ali činjenica je da Hrvatska mjereno po razvijenosti i blagostanju pada. Tone duboko u odnosu na druge države članice EU. To je jedini „rezultat“ rada ove vlade! - sažetak je to ključnih poruka s konferencije za novinare koju je danas u Središnjici održala naša eurozastupnica i stručnjakinja za financije Ivana Maletić u povodu izvješća Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti.

Izjavu eurozastupnice Maletić - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Upravo je izašlo izvješće o globalnoj konkurentnosti. Rezultati pokazuju da je Hrvatska ostala na istom mjestu, ali se pogoršala prosječna ocjena. Umjesto da Hrvatska ide prema gore - ide prema dolje! Iznimno je važna i usporedba s drugim državama - posebno onima na jugoistoku Europe. Odnosno, 12 država članica iz petog vala proširenja EU. One su ocijenjene bolje od Hrvatske, a neke značajno rastu. Slovenije je napredovala za 11 mjesta, a Slovačka za osam. Nadalje, zemlje istočne Europe idu prema gore, a Hrvatska kontinuirano - prema dolje!

Čvrsto na europskom dnu

Vlada obmanjuje javnost poručujući da je je stanje u Hrvatskoj „bajno“, ali činjenica je da Hrvatska mjereno po razvijenosti i blagostanju pada. Tone duboko u odnosu na druge države članice EU. To je jedini „rezultat“ rada ove vlade! U svim ekonomskim pokazateljima to je konkretno navedeno. Kada promatramo stopu gospodarskog rasta - rastemo za 1,2 posto. To je, međutim, ispod u odnosu na ostale države članice. Takvim rastom smo u 2015. pali s 21. na 23. mjesto. Trendovi u Hrvatskoj su, naime, neprestance manje pozitivni u odnosu na one države s kojima se moramo uspoređivati. 

Dokazani diletantizam

Kada pogledamo ocjene u izvješću o svjetskoj konkurentnosti, one su najlošije u dijelu gdje se ocjenjuje vlada, odnosno kvaliteta upravljanja vladom - transparentnost, jasnoća, preciznost donošenja odluka, kvaliteta upravljanja resursima i kompetencijama. To je, dakle, poražavajuće! Stalno tonemo - sa 71. mjesta u 2011. na 121. mjesto u 2015. Što se tiče upravljanja proračunskom potrošnjom, pali smo sa 121. mjesta na 129. To je poruka ovoj vladi da je upravo ona kamen spoticanja u razvoju Hrvatske.

Prestanite obmanjivati!

Postoji još jedno izvješće - godišnjak svjetske konkurentnosti koji provodi institut u Louisiani. Oni se bave razvojem poslovnog upravljanja. Ocijenili su 61 državu, a Hrvatska je na 58. mjestu. Vlada dovodi Hrvatsku u rang s Libijom, Libanonom, Venezuelom… Zemljama u kojima se vrlo teško prati transparentnost i kvaliteta donošenja odluka. To ne želimo za Hrvatsku! Želimo da vlada prestane obmanjivati javnost. Laž ne može postati način političke komunikacije. To što rade je u jednom civiliziranom svijetu je nedopustivo.

U PRVOM PLANU - GOSPODARSTVO

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na gospodarski program HDZ-a koji će biti sutra predstavljen. Eurozastupnica Maletić pozvala je sve da dođu na predstavljanje našeg gospodarskog programa i u odgovoru ponudila kristalno jasnu argumentaciju:

 - Naš izborni program je duboko utemeljen na gospodarskom programu. Neprestance ističemo - gospodarstvo nam je u prvom planu. Dakle, zapošljavanje te gospodarski rast i razvoj. Blagostanje građana mora rasti, a ne da se događa da siromaše i da je Hrvatska na dnu EU - kao što je slučaj s ovom vladom. Naš je gospodarski program cjelovit - točno znamo od kuda krećemo, gdje dolazimo, koji su naši ciljevi i kojim aktivnostima ćemo doći do tih ciljeva. Imamo sve ono što SDP nema - i jasan plan i jasnu strategiju. Zadnje četiri godine - posebice zadnja tri mjeseca - ova vlada donosi ad hoc odluke. Bez ikakvog plana! A kada problem eskalira, onda pokušavaju gasiti požar koji već bukti. Nevjerojatno je da takav način rada pokušavaju prezentirati građanima kao nešto „pozitivno, planirano i dobro“. Kod ove vlade laž je postala oblik komunikacije s građanima - podcjenjuju inteligenciju građana. Jer, građani jako dobro znaju razlučiti što se radi kvalitetno, planirano i na dobrim temeljima, a što je rezultat ishitrenih, ad hoc odluka koje nemaju nikakvog smisla!