Razlike između HDZ-a i IDS-a danas su se, uistinu, znatno smanjile. Treba uvijek tražiti one momente koji će rezultirati zajedničkim radom na dobrobit hrvatskih građana - istaknuo je u izjavi za medije potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner koji je jučer u Puli, kao osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, sudjelovao na svečanoj proslavi 25. obljetnice osnutka Istarskoga demokratskog sabora (IDS).

A koje su zajedničke točke između dviju stranaka, akademik je Reiner iznio - više puta popraćen aplauzom - u pozdravnom govoru na samom skupu. Na kraju je na tečnom talijanskom pozdravio talijanske prijatelje i članove IDS-a. Govor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku i pročitati ključne naglaske:

Pozdravi predsjednika HDZ-a

Sve najbolje povodom 25. obljetnice IDS-a u ime svih članova HDZ-a i predsjednika Tomislava Karamarka koji, nažalost, danas nije mogao biti ovdje.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/josipovic-je-pravi-put-u-propast-bankrot...

Zajedničke točke na dobrobit građana 

Koje su poveznice HDZ-a i IDS-a? Jesu li to samo riječ 'demokratski' u jednom i u drugom nazivu? Ili ih ima više? HDZ je narodnjačka stranka, a upravo su narodnjaštvo i narodnjačka ideja bila ključni moment istarske politike u novijoj povijesti. Činjenica je da su između IDS-a i HDZ-a, poglavito u prošlosti, postojale razlike u pogledima. Na dobrobit hrvatske države i na dobrobit svih hrvatskih građana, međutim, u politici je važno njegovati i tražiti sličnosti te zajedničke točke, a ne insistirati na razlikama koje uvijek postoje i obilježje su svakoga pluralističkoga demokratskog društva. 

NE ukidanju županija

Te razlike danas su sve manje i manje. I IDS-u i HDZ-u je stalo do dobrobiti hrvatskih građana, njihovog boljeg standarda, do slobode tržišta, poticanja malog i srednjeg poduzetništva, zaštite okoliša i građana od potencijalnih zagađivača, ispravnog rješenje poljoprivrednog zemljišta... I IDS-u i HDZ-u je stalo do toga da Istra ostane županija, kao i da to ostanu sve ostale županije, a ne da se utopi u nekoj novoj izmišljenoj nadregiji. 

http://hdz.hr/vijest/lokalne/predsjednica-i-buduci-premijer-jamstvo-opst...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sdp-nasilnom-centralizacijom-unistava-z...

Istra - primjer razvoja

U Istri je danas kvaliteta života - stjecajem brojnih okolnosti - bolja nego u većini ostalih dijelova Hrvatske gdje, nažalost, dominiraju siromaštvo, nezaposlenost, depresija, izostanak ozbiljnih investicija i redovi pred javnim kuhinjama.  Treba se, međutim, prisjetiti da su Istrani u prošlosti prolazili kroz mnoga nesretna razdoblja. Dozvolite mi da budem osoban - neka od njih prolazila je i moja obitelj. Moj nonić i nonica bili su iz Istre, iz Pazina i Buzeta, pa sam i osobno emocionalno vezan uz Istru.