Predsjedništvo HDZ-a donijelo je odluku da je prijedlog za novog mandatara ministar financija Zdravko Marić. Da nismo uvjereni da imamo 76 ruku, ne bismo niti donijeli ovu odluku! - istaknuo je, između ostalog, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) u javljanju za Dnevnik Nove TV jučer ispred Središnjice HDZ-a.

Razgovor s ministrom Butkovićem - koji je vodio novinar Andrija Jarak - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

 

O odluci Predsjedništva

Predsjedništvo HDZ-a je donijelo odluku da je prijedlog za novog mandatara ministar financija Zdravko Marić. On je došao na mjesto ministra financija na prijedlog HDZ-a. Bio je i u dosadašnjim HDZ-ovim vladama visoki dužnosnik, odnosno bio je državni tajnik u Ministarstvu financija. Radi se, naime, o stručnjaku - koji je i u ova protekla četiri mjeseca ove Vlade pokazao da razumije probleme, da je spreman na suradnju, i u tom smislu smo zaključili da je u ovom trenutku najbolje rješenje da ga predložimo za novog mandatara. Da nismo uvjereni da imamo 76 ruku, ne bismo niti donijeli ovu odluku. Zna se procedura: u srijedu ili četvrtak će se glasovati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. To je, dakle, prvi korak. Nakon toga slijedi posao mandatara.

O pokretanju postupka nepovjerenja Oreškoviću

Pitate me za komentar „današnjeg istupa g. Oreškovića“? To je njegov legitiman stav. Činjenica je da on više nema podršku stranke koja ga je i predložila za to mjesto, odnosno HDZ-a. To se pokazao kao jedan bezuspješni eksperiment. Donijeli smo odluku - njemu će biti izglasano nepovjerenje. G. Orešković je pokušao, odradili su se i neki pozitivni pomaci, ali nije uspio u onome za što je doveden - uspješno voditi Vladu. Te da uspješno započne proces reformi i stvori jedna pozitivna klima u koaliciji.

O komunikaciji s predsjednicom RH

Komuniciramo s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović - ona je u ovom trenutku faktor stabilnosti i jedna pozitivna točka u ovoj situaciji kada Vlada ne funkcionira na odgovarajući način. Bitno nam je njezino mišljenje.