Novi će izbori, ako dođe do njih, vjerojatno uslijediti ujesen. Do tada ima dosta vremena, a do izbora možda i ne dođe. Ako se do tada stvori parlamentarna većina dovoljna za formiranja nove, stabilne Vlade. Jasno su određeni ustavni i zakonski rokovi za izbore. Imamo program i ljude - ne bojimo se izbora! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare u Središnjici HDZ-a koju su održali glavni tajnik HDZ-a (i saborski zastupnik) Domagoj Ivan Milošević i predsjednik Sabora (i član Predsjedništva HDZ-a) akademik Željko Reiner. Zajedno s njima bio je i tehnički ministar obrane Josip Buljević.

Konferenciju za novinare možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

REINER: Svjestan sam ozbiljnosti trenutka!

Novi će izbori, ako dođe do njih, vjerojatno uslijediti ujesen. Do tada ima dosta vremena, a do izbora možda i ne dođe. Ako se do tada stvori parlamentarna većina dovoljna za formiranja nove, stabilne Vlade. Sljedeća sjednica Sabora bit će održana u ponedjeljak. Zahtjev za samoraspuštanje Sabora sigurno će se staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa - teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi s 15. srpnja.

MILOŠEVIĆ: Vlada je bila disfunkcionalna!

Demokracija počiva na poštivanju Ustava i zakona. Nema potrebe trčati pred rudo, što se u Hrvatskoj često čini. Idemo korak po korak. Od početka smo krize jasno govorili koji su nam ciljevi i zašto je Vlada disfunkcionalna. Ako preslagivanje ne uspije, doći će do izbora. Idućih dana će se eventualno dogoditi preslagivanje. Jasno su određeni ustavni i zakonski rokovi za izbore. Imamo program i ljude - ne bojimo se izbora.