Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno potpredsjednikom Draženom Bošnjakovićem, sudjelovalo je danas na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pokraj Siska, u kojoj je upravo na današnji nadnevak, 22. lipnja 1941. godine, osnovan Prvi sisački partizanski odred - prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i cijeloj Europi u Drugome svjetskom ratu.

Zajedno s dužnosnicima aktualne državne vlasti, predstavnici naše stranke položili su vijenac i zapalili svijeće kod središnjeg spomen-obilježja („Stari brijest“). Nakon čega je potpredsjednik Bošnjaković za hdz.hr dao izjavu: 

Došli smo odati počast ljudima koji su 1941. godine imali hrabrosti suprotstaviti se fašizmu, koji je tada divljao Europom, i osnovati Prvi partizanski odred. Antifašizam je u temeljima hrvatske države - antifašistička odrednica unesena je i u Ustav RH - i na tu činjenicu trebamo biti ponosni. Trebamo njegovati uspomenu na Dan antifašističke borbe i na sve ono što je Hrvatska dala antifašističkom pokretu u Europi.

Ali, u HDZ-u se ograđujemo od događaja nakon Drugoga svjetskog rata - od ubojstava nevinih ljudi i netolerancije. Sve se to želi upakirati u antifašizam, a zapravo se radilo o grubome totalitarističkom, komunističkom sustavu. Od tog se režima želimo ograditi i osuditi ga, iako do današnjeg dana presuda za komunističke zločine u Hrvatskoj nije bilo. 

Izjavu možete pogledati u nastavku:

Osim Bošnjakovića, u izaslanstvu naše stranke bili su i saborski zastupnici Jasen Mesić  i Ivan Šantek te predsjednik sisačko-moslavačkoga županijskog HDZ-a Ivo Žinić.