Izaslanstvo HDZ-a - predvođeno potpredsjednikom Draženom Bošnjakovićem - sudjelovalo je danas na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pokraj Siska, u kojoj je upravo na današnji dan - 22. lipnja 1941. - osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i cijeloj Europi u Drugome svjetskom ratu. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/neka-nam-povijest-bude-uciteljica-zi...

Hrvatska je nastala na temeljima antifašizma, koji je ugrađen u izvorišne osnove Ustava RH. Naša stranka iznimno poštuje to temeljno načelo - činjenicu da je antifašizam pokret koji se suprotstavio zlu fašizma. Zato smo danas ovdje, kao i svih prethodnih godina! - izjavio je Bošnjaković za mnogobrojne medije.

Antifašizam - povijesno naslijeđe

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodio je župan Ivo Žinić. U izaslanstvu je bila i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić. Zajedno s dužnosnicima aktualne državne vlasti, položili su vijenac i zapalili svijeće kod središnjeg spomen-obilježja („Stari brijest“).

Nakon polaganja vijenaca, župan Žinić održao je govor. Donosimo ključne poruke, a cijeli govor možete pogledati:

Fašizam - ugroza čovječanstva

Drago mi je što vas mogu pozdraviti na tradicionalnom skupu u šumi Brezovica kada obilježavamo Dan antifašističke borbe. Danas se prisjećamo osnutka prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Suprotstavili su se okupaciji, zločinu i nepravdi. Fašizam je u svojim ideologijama ugrozio civilizacije i povijesne tekovine čovječanstva.

Osuda zločina

Moramo se sjećati otpora fašizmu i borbe za slobodu, demokraciju i jednakost. Čuvati osjećaj poštovanja za žrtve. Imati svoju državu i živjeti u slobodi najveće su vrijednosti svakog naroda, a Republika Hrvatska - koja je stvorena u Domovinskom ratu - ima antifašizam kao dio svog identiteta. 

Veliki doprinos Europskoj uniji

Hrvatska je Europskoj uniji ponosno i dostojanstveno donijela kulturno i povijesno naslijeđe - hrvatski jezik, poruke mira, tolerancije i tisućljetnu povijest. Upravo na tim temeljima, Hrvatska će i dalje graditi svoju budućnost. 

Osim Bošnjakovića, u izaslanstvu naše stranke bili su saborski zastupnik Jasen Mesić, predsjednik sisačko-moslavačkog HDZ-a Ivo Žinić te predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Ivanka Roksandić. Mesić je, ujedno, bio i član izaslanstva Hrvatskog sabora koje je položilo vijenac.