Buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je jučer u Opatiji na 22. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista (HDE). Jučerašnja tema trodnevnog savjetovanja bila je „Ekonomska politika Hrvatske u 2015.“. 

U prepunoj kongresnoj dvorani Hotela Adriatic, uz ugledne domaće i inozemne stručnjake , nazočnima se obratila i naša predsjednička kandidatkinja koja je govorila o mogućnostima prevladavanja ekonomske krize te propuštenim prilikama i novim izazovima. 

Brojke govore sve!

U Hrvatskoj nema drugog prioriteta od gospodarskog rasta i oporavka države - istaknula je Grabar-Kitarović te svoje tvrdnje potkrijepila brojkama:

- Gospodarska kriza preokupacija je svih hrvatskih građana. Kumulativni pad BDP-a od 13 posto, stopa nezaposlenosti od 18 posto, 47 milijardi eura inozemnog duga, proračunski deficit od 17 milijardi kuna - samo su to neke od brojki koje čvrsto ukazuju na to da Hrvatska nikada nije bila u većoj gospodarskoj krizi! Vlada je postala rekorder po padu BDP-a, a svaki drugi mladi čovjek je nezaposlen.

Pretvoriti snagu EU u svoju snagu

Buduća predsjednica  RH predstavila je dvije mogućnosti koje su Hrvatskoj na raspolaganju - prva je žaliti samu sebe, a druga je pretvoriti snagu EU u svoju snagu. No ova druga nije moguća dok vlada reže proračunska sredstva za korištenje EU fondova na iznos od 1,7 milijardi kuna, dok Hrvatska u EU proračun mora uplatiti 3,8 mlijardi kuna!

- Kao buduća predsjednica poticat ću snažnije korištenje EU fondova, kao i zajedničko rješavanje problema poduzetnika i sindikata. Reforme se moraju provoditi, ali bez neprekidnog povećavanja javnog duga. U svom mandatu usredotočit ću se na gospodarske projekte, a sve kako bi Hrvatska što prije izašla iz duboke gospodarske krize. 

„Za bolju Hrvatsku“

Gospodarski rast Hrvatske Grabar-Kitarović je navela kao srž svoga predsjedničkog programa. Napomenula je, također, da u Hrvatskoj vladaju politički klijentelizam i politika nezamjeranja.

Ove su godine s otvorenja te tradicionalne manifestacije izostali viđeniji predstavnici Vlade RH. Očito su se prestrašili glasa struke. Danas je tema savjetovanja „Održivi razvoj Republike Hrvatske“, o kojoj će govoriti i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.