I protekli je tjedan buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović bila neprestance na terenu, sa svojim narodom, među hrvatskim ljudima. I svugdje gdje je došla isti topao i iskren doček, srdačno druženje, dugi razgovori... I ponos na buduću predsjednicu!  Idemo redom: Sisačko-moslavačka, potom Vukovarsko-srijemska županija, onda sudjelovanje na kongresu Žena Europske pučke stranke u Zagrebu, te na kraju (radnog) tjedna odlazak u Primorsko-goransku županiju. U petak je, naime, u Rijeci buduća predsjednica sudjelovala na (predizbornom) skupu HDZ-a i koalicijskih partnera na kojem su predstavljeni nositelji lista za izbore Vijeća mjesnih odbora koji će se održati 19. listopada.

Predizbornom skupu nazočili su predsjednik županijskog HDZ-a Oleg Butković, predsjednik riječkog (gradskog) HDZ-a Lucijan Vukelić, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić te mnogi članovi i simpatizeri. Osjećam se zrelom i spremnom izvesti Hrvatsku na bolji i pravi put, jer ne mogu više gledati kako Kukuriku koalicija i SDP-ov kandidat Josipović vode zemlju u propast! - poručila je u dupkom punoj dvorani upečatljivo jasno buduća hrvatska predsjednica.

I Rijeka je za buduću predsjednicu

Uoči skupa, buduća je predsjednica prošetala rodnom Rijekom, razgovarala s građanima, te odgovarala na pitanja okupljenih novinara. Među inim, prokomentirala je Josipovićevu kalkulantsku, naglu, štoviše naprasnu promjenu mišljenja o istraživanju nafte u Jadranskom moru. Josipovićevo novomišljenje, naime, najednom je bitno drugačije od onog otprije iskazanog u svibnju u američkom Houstonu vodećim ljudima naftnih kompanija. Buduća predsjednica RH u svim je pak razgovorima isticala da duboko vjeruje u podršku Riječana, jer će oni zasigurno znati prepoznati tko najbolje razumije probleme njihovog zavičaja i tko ima volje, znanja i odlučnosti pomoći razvoju gospodarstva.

U nastavku donosimo ključne dijelove izjava buduće predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović:

O Josipovićevoj naglo probuđenoj ekološkoj svijesti

Promjena razmišljanja predsjednika Josipovića o istraživanju nafte u Jadranskom moru i njegov zaokret prema „zelenoj politici“ neobičan je i kalkulantski potez! A sve u svrhu predizborne kampanje! Eksploatacija nafte u Jadranu pitanje je kojem treba pristupiti vrlo odgovorno i na temelju kvalitetne studije. Dosad me nitko nije uvjerio u isplativost, ali ni u štetnost takvog projekta. Ako je isplativo, treba voditi računa o ekologiji i zaštiti Jadranskog mora. Želimo li postići energetsku neovisnost, onda bi domaće zalihe plina i potencijalno nafte - pod uvjetom da se to radi u ekološki prihvatljivim uvjetima! - bile svakako dobrodošle.

O „LBGT kazalištu“ na Dan neovisnosti

Nešto sam čula o tome što je Oliver Frljić napravio, a ono što sam čula ne mogu vjerovati. Svatko na svojem balkonu ima pravo vješati što god hoće, no riječko kazalište Ivana pl. Zajca javna je institucija i valja poštovati državu, Dan neovisnosti, građane, sve oni koji su dali život za ovu zemlju i borili se za hrvatsku slobodu i neovisnost . To svakako nije dan za šalu i ismijavanje državnih simbola.

O potpori Riječana

Od svojih Riječana očekujem glasove jer je Rijeka napredovala jedino kad je HDZ bio na vlasti. Ova vlada zaustavila je niz projekata, uključujući nizinsku prugu koja je - uz luku - ključna da bi se Rijeka razvila. Isto tako, vjerujem da će Riječani prepoznati da netko tko dolazi iz ovog kraja, tko je odrastao ovdje, može puno bolje razumijeti ovaj kraj i pomoći da Rijeka ne bude u zaleđu - već da postane vrata Jadrana. 

O preferencijalnom glasovanju

Podržavam preferencijalno glasanje, no za izmjene izbornog zakonodavstva treba postići konsenzus političkih snaga i struke. O tome, također, treba odlučivati u vrijeme koje nije predizborno.