Predsjednik Tomislav Karamarko - uoči obilježavanja 25. svečane obljetnice osnutka HDZ-a u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji - odgovarao je u Sportskoj dvorani Baldekin na pitanja okupljenih novinara. Komentirao je izjave Drage Prgometa o „radikalnoj retorici“, jučerašnji „antiprosvjed“ protiv hrvatskih branitelja, pokušaje SDP-ove vlade da skrene pozornost s gospodarskih pitanja... 

Karamarkove odgovore pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PRGOMETOVIM IZJAVAMA

Svojom retorikom samo iskazujem domoljublje te poštovanje Domovinskog rata, dr. Franje Tuđmana i naših branitelja. Njom i ukazujem na to da trebamo započeti s drugim Domovinskim ratom - s borbom za svako radno mjesto, svako neobrađeno polje, ostanak svakog mladića i djevojke koji žele napustiti Hrvatsku. Ako je to radikalna retorika, ja ću s njom nastaviti. 

Primijetili ste da smo s tom „radikalnom retorikom“ pobijedili na svim izborima u zadnje dvije i pol godine - suprotno od onog što je najavljivao „Nostradamus“ Prgomet. Pobijedit ćemo i na parlamentarnim! Drago Prgomet se stalno, uoči kampanje ili nakon naših pobjeda, javlja s nekakvim komentarima. Maksimalno sam tolerantan čovjek. On ima pravo na svoje mišljenje, ali mislim da je to iracionalna priča koja odudara od mišljenja većine našeg članstva.

Hoću li za njega tražiti unutarstranačke sankcije? Sam neću tražiti ništa. Ali, čini mi se da su već krenuli zahtjevi mnogih naših članova i dužnosnika. Vidjet ćemo što će uslijediti. 

O (ANTI)PROSVJEDIMA

Nije dobro da dolazi do takvih antiprosvjeda. Ne vidim razloga za njih. Ne znam gdje se to u svijetu prosvjeduje protiv ratnih veterana koji traže svoja prava. Hvala Bogu da nije došlo do incidenta. To je glavno. Vidim da ministar Ranko Ostojić najavljuje neku istragu o tome tko stoji iza braniteljskih prosvjeda. Možda ne bi bilo loše ispitati i tko stoji iza ovih antiprosvjeda. Mislim da je vrijeme da se neke glave ohlade. 

O SKRETANJU POZORNOSTI S KRIZE

Hrvatska je u prevelikim gospodarskim problemima da bi se sada proizvodili novi konflikti. No bojim se jednog sindroma - da oni koji u ovom trenutku vode Vladu nemaju rješenje za izlaz iz gospodarske krize, pa stoga pokušavaju nametnuti ovakve probleme kao primarne - kako bi zaokupili interes javnosti. 

O ODNOSU VLADE PREMA BRANITELJIMA

Vlada je pogriješila što nije s hrvatskim braniteljima odmah počela razgovarati. Mislim da je ministar Matić pogriješio što nije odmah dao ostavku - jer kako može trpjeti da se četiri mjeseca netko zbog njegove fotelje smrzava!? Puno grešaka je vlada počinila. Mora razgovarati s braniteljima s puno više poštivanja.