„Jačanje zdravstvenog sustava - mogućnosti i perspektive” - naziv je velike međunarodne konferencije koja se danas održava u zagrebačkom Hotelu Sheraton. Uz mnogobrojne domaće stručnjake, na ovaj su uistinu važan događaj stigli i mnogi eksperti iz inozemstva. 

Partnerske zaklade partnerskih narodnjačkih stranaka

Konferenciju je zajedno s HDZ-ovim Odborom za zdravstvo i Zakladom hrvatskoga državnog zavjeta (ZHDZ) organizirao i Konrad Adenauer Stiftung - nadaleko poznata zaklada njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) koja radi na projektima u više od 120 zemalja. Dvije partnerske zaklade dviju partnerskih narodnjačko-demokršćanskih stranaka (članica Europske pučke stranke, najjače političke grupacije Starog kontinenta) okupile su stručnjake kako bi ponudili svoje odgovore na jedno jedino, ali prevažno pitanje - kako poboljšati hrvatski zdravstveni sustav. 

Na konferenciji tako sudjeluju i mnoge internacionalno priznate osobe s područja zdravstva: Ingrid Fischbach, parlamentarna državna tajnica njemačkoga Saveznog ministarstva zdravstva; Peter Kahn, komercijalni direktor Spire Healthcare - ponajveće privatne zdravstvene ustanove u Velikoj Britaniji; dr. sc. Steve Long, predsjednik SC Long savjetovanja (Calgary, Kanada); dr. sc. Michael Lange, direktor zagrebačke podružnice Zaklade Konrad Adenauer; dr. Janis Gillis iz latvijske Udruge za plastičnu kirurgiju...

Svjetski i domaći eksperti

Raspravi će se pridružiti i niz članova HDZ-ova Odbora za zdravstvo, redom sveučilišnih profesora ili doktora znanosti: Ante Ćorušić, akademik Željko Reiner, Milan Vrkljan, Pavo Kostopeč, Dario Nakić, Mislav Herman, Krešimir  Rotim, Mario Zovak...  

Kako je stanje u zdravstvu neodvojivo od stanja državnih financija, na konferenciji sudjeluju i ekonomski stručnjaci naše stranke: Tomislav Ćorić, Ivana Maletić, Goran Marić, Ivan Šuker, Ivan Bilić... Svi navedeni, zajedno, ponudit će rješenja za sanaciju (spas) hrvatskog zdravstva koja će predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. sc. Ante Ćorušić ugraditi u nacrt zdravstvene reforme koji je još prošle godine predočio javnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstv...

Odgovarajući na pitanja novinara uoči konferencije, Ćorušić je - nakon oštre kritike na propali tzv. masterplan bolnica i na dosadašnje „poteze” SDP-ova Ministarstva zdravlja - objavio (ponovio) neke od elemenata HDZ-ova prijedloga reforme:

Hrvatsko zdravstvo može bolje!

Konferencija je podijeljena u tri panela na kojima se raspravlja o zakonodavnoj vlasti i zdravstvenom sustavu, upravljanju i financiranju zdravstvenih sustava u EU te, treće, perspektivi razvoja zdravstvenog turizma (među inim, sudjeluje i Gari Cappelli, predsjednik Odbora za turizam HDZ-a). Na velikom će stručnom skupu, summa summarum, više od 20 panelista, moderatora i izlagatelja - eskperata iz područja zdravstva, financija i turizma - pokazati i dokazati da hrvatsko zdravstvo ima i mogućnosti i perspektive za napredak, a ne da se urušava kao što mu se to događa pod nesposobnom SDP-ovom vladom.

Nakon prigodnog slova dobrodošlice ravnatelja ZHDZ-a Srećka Prusine, uvodnim su se govorima sudionicima obratili Ante Ćorušić te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je time i otvorio radni dio konferencije. Prenosimo najvažnije poruke iz njihovih govora, koje u nastavku možete pogledati u cijelosti:

ĆORUŠIĆ: SDP-ova je vlada urušila i zdravstvo i gospodarstvo!

Hrvatski zdravstveni sustav politički je prioritet jer je širokopojasni segment nacionalne sigurnosti. Zdravstvo ne može funkcionirati bez gospodarstva, kao što je i gospodarstvu nužno zdravstvo, stoga se tvrtkama u zdravstvu mora pomogati. Zdravstveni sustav mora promovirati ulaganja u znanost i sudjelovati u tome, stoga je važno imati zdravstvenu nacionalnu politiku. Ova je konferencija potrebna jer jer Hrvatska pala po svim kriterijama opsega zdravstvene zaštite i pružanju zdravstvene skrbi. Ovdje smo s našim inozemnim prijateljima kako bismo razgovarali, pronašli najbolja rješenja i izmijenili iskustva. 

KARAMARKO: Građanima ćemo osigurati skrb koju zaslužuju! 

Sadašnji sustav ne ispunjava svoju ulogu - ne pruža kvalitetnu zdravstvenu skrb. Nismo ni blizu europske A lige. Štoviše, na začelju smo B lige - padamo na ljestvici uspješnosti, a sve zahvaljujući aktualnoj vladi, što je neprihvatljivo. Stoga i potičem napore da zajednički s našim inozemnim partnerima kreiramo nove modele zdravstvene zaštite za ulazak u A ligu - gdje Hrvatska zaslužuje biti. 

Na ovoj konferenciji govorimo o aktualnim problemima, a kada dođemo na vlast, mi ćemo ih i riješiti! Imamo stručnjake pune znanja i ambicija, to su naše nove snage - snage koje će uspjeti! 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-u-suradnji-s-nijemcima-nastavljamo...

A iskustva naših inozemnih prijatelja dodatno nas osnažuju. Učinit ćemo sve da hrvatskim građanima osiguramo zdravstvenu skrb koju zaslužuju.