Predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu okoliša HDZ-a (i član Predsjedništva naše stranke) Darko Horvat nedavno je gostovao u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ na temu eksploatacije naftnog i plinskog bogatstva u Jadranskom moru. Dakako, nije se izbjegla ni priča o Josipovićevu licemjerju: u proljeće prošle godine otišao je u Huston kako bi kod američkih kompanija lobirao za crpljenje nafte u Jadranu, a sada se protiv istraživanju i eksploatacija nafte jer mu je potrebna potpora Mirele Holy na predsjedničkim izborima.

Donosimo neke od Horvatovih naglasaka:

O JOSIPOVIĆEVU POPULIZMU  

Josipović vodi izrazito populističku kampanju. Iz dana u dan mijenja retoriku jer mu se navečer „servira“ ono što se pretpostavlja da bi sljedećeg dana ljudi htjeli čuti. Već je pet ili šest puta promijenio mišljenje o istraživanju i eksploataciji nafte i plina. 

O VRDOLJAKOVOJ EUFORIČNOSTI

Činjenica je da je ministar Vrdoljak u svojim beskonačnim optimističnim stavovima najavljivao da će se na natječaj javiti 40 kompanija. Nakon toga se „sramežljivo“ brojka spustila na 18, kako bismo danas imali samo 6 iskazanih interesa. Istraživanje je potrebno, ali „grlom u jagode“ ne treba žuriti. Važno je naglasiti da nijedna od šest kompanija koje su se javile na natječaj ne mora, nakon obavljenog 3D snimanja podmorja, ostati bušiti naftu i plin. Lako se može dogoditi da se nakon istraživanja navedene kompanije povuku. 

O SPECTRUMOVU ISTRAŽIVANJU JADRANA

Zakonska regulativa nalaže da se za svako istraživanje raspisuje javno nadmetanje. No tvrtka Spectrum ušla je u Jadransko more bez natječaja - izravnom pogodbom - i za to dozvolu nije potpisalo Ministarstvo gospodarstva, nego Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pod izlikom da će dobiveni podaci služiti akademskoj zajednici u neke druge svrhe. Podaci su kasnije komercijalizirani i mi u ovom trenutku ne znamo za što su sve iskorišteni. Volio bih čuti kakve je koristi od toga imala akademska zajednica?

O VLADINOJ PANIČNOJ BRZOPLETOSTI

U zadnjih dvadesetak godina nijedan energetski projekt u Republici Hrvatskoj - osim izgradnje HE Lešće - nije zaživio i time pridonio energetskoj neovisnosti Hrvatske. HDZ je za istraživanje. Jadran treba istražiti, ali moramo biti svjesni toga da je ovo jedna brzopleta procedura u kojoj nije izrađena strateška procjena, odnosno studija utjecaja na okoliš.