Josipovićev „pravi put“ je put - u propast! I „put“ popločan neistinama i opsjenama. Milanovićev predsjednički kandidat, naime, svjesno je pokušao obmanuti javnost tvrdeći da su „ustavne promjene u Poljskoj i Estoniji dovele do gospodarskog rasta i razvoja tih zemalja“! No to, jednostavno, nije točno! Te su države napravile preokret umješnim korištenjem prednosti ulaska u EU - učinkovitim povlačenjem novca iz europskih fondova, uvođenjem stabilnoga poreznog sustava, informatizacijom državne uprave... 

Magle & muljanja Milanovićeva kandidata

Josipović pak prodaje maglu i mulja kako bi skrenuo pozornost s katastrofalnoga gospodarsko-socijalnog stanja za koje je suodgovoran svojim nečinjenjem i politikom nezamjeranja Milanoviću! - glavna je to poruka s novinske konferencije koju su u Središnjici HDZ-a održali naš međunarodni tajnik dr. Miro Kovač i eurozastupnica (i financijska stručnjakinja) Ivana Maletić.

Izjave možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke Ivane Maletić i dr. Mire Kovača:

KOVAČ: Umjesto o gospodarskoj katastrofi, Josipović o - ustavnoj magli

Kampanja Kolinde Grabar-Kitarović usredotočena je na grozno gospodarsko stanje u zemlji, na otvaranje radnih mjesta i obnovu zajedništva kako bi se postiglo blagostanje! A to se nipošto ne može postići s ovakvom vladom i s ovakvim predsjednikom. Jer, gotovo 90 posto građana smatra da Hrvatska ide u krivom smjeru - dok Josipović baja o „pravom putu“. A dvije trećine Hrvata - prema Državnom zavodu za statistiku - jedva spaja kraj s krajem! Umjesto da se bavi gospodarstvom, Milanovićev kandidat pokušava odvratitipozornost javnosti s bitnih problema. Prodaje fikciju, govori o promjeni Ustava. Pritom se Josipović poziva na Poljsku i Estoniju, zemlje koje su ustave promijenile prije 18, odnosno 22 godine!? Njihov gospodarski uspjeh nema nikakve veze s ustavnim promjenama!

MALETIĆ: I poljski stručnjaci šokirani Josipovićevom tvrdnjom!

Priznajem da me je u Strasbourgu iznenadilo kada sam čula Josipovića kako govori da su promjene ustava u Poljskoj i Estoniji dovele do njihovoga gospodarskog rasta i razvoja. Članica sam Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta (EP) u kojem je i vrsni poljski ekonomski stručnjak profesor Dariusz Rosati. 

Pitala sam ga što misli o Josipovićevoj izjavi. Nemalo se iznenadio! Odgovorio je da je zatečen te dodao da je Poljska još 1997. izmijenila Ustav, a da se gospodarski rast i razvoj pokrenuo nakon što su postali članica EU. Dakle, 2004. godine! Dobili su priliku koju su odlično iskoristiti - i vlada i predsjednik države! 

Porezna reforma - ne ustavna!

Prvo što je Poljska napravila - rekao je prof. dr. sc. Rosati - jest da je uspješno iskoristila EU fondove! A osim toga, i vlada i predsjednik znali su prepoznati prave strateške potencijale za rast i razvoj. Uložili su u poljoprivredu i reindustrijalizaciju te uveli stabilan porezni sustav - i tako privukli investitore. Ustav, dakle, nije imao ama nikakve veze s pozitivnim promjenama! Glavni „okidači“ su bili, prvo, ulazak u EU i, drugo, korištenje prednosti EU.

Josipović šokirao i Estonce!

I Estonci su se šokirali kad sam im prenijela što je Josipović izjavio. Odgovorili su da im se Ustav davno promijenio i da su na to već zaboravili. Za Estoniju je ključno bilo pozicioniranje na europskom tržištu - država je postala brand. Poslovanje državne uprave ubrzali su putem interneta te tako ubrzali i procedure za poduzetnike. A osim toga, Estonija je, kao i ostale baltičke zemlje, uspješna u povlačenju novca iz EU fondova. 

A kako je u Hrvatskoj? EU fondovi se koriste s golemim zakašnjenjem ili se uopće ne koriste, pa ćemo izgubiti golemi novac. Primjerice, ljudi koji rade na dva projekta u vodoopskrbi - onima u Poreču i Osijeku - s terena poručuju da neće moći biti završeni do 2016. godine. A ako se do tog roka ne dovrše - EU novac nam se oduzima! 

 „Pravi put“ - samo za Josipovića i Grčića

Vidjeli ste da se Branko Grčić hvali da ćemo u 2015. ugovoriti sedam milijardi kuna. Nevjerojatno! Jer je Hrvatskoj 2015. dostupno čak 20 milijardi! I kako bismo ih povukli, potrebno je ugovoriti mnogo više! Grčićevih sedam milijardi kuna nas vodi u veliki gubitak. Jedini je pravi put znati koristiti EU fondove, podizati konkurentnost poduzetnika, otvarati nova radna mjesta... Josipović pak nudi „pravi put“ samo za sebe i svoje radno mjesto. A za naše ljude i našu domovinu to je pravi put - u propast!