Ionako osiromašenu kulturu aktualna politika nekulture svela je na najniži proračunski postotak u povijesti hrvatske države, na sramotnih 0,49 posto! - istaknuo je predsjednik Karamarko na jučerašnjem savjetovanju o povezanosti gospodarstva i kulture. I upravo se u tom „spoju“ otvaraju nove mogućnosti za budućnost: od povlačenja novca iz EU fondova, pogotovo u državama koje su izrazito turističko orijentirane kao što je to Hrvatska, do uvezivanja kulture s poduzetničkim sposobnostima i managementom obrazovanja. Muzej krapinskog neandertalca ogledni je primjer takvoga uspješnog spoja

Muzej krapinskog neandertalca sa svojom fascinantnom postavom, nastao uz arheološko nalazište, financiran je novcem EU fondova i zapošljava 25 vodiča i animatora, a broji već pola milijuna posjetioca. No Grad Krapina i Muzej - predvođen svojim autorom paleontologom Jakovom Radovčićem, potpredsjednikom Odbora za kulturu HDZ-a - ne kane na tome stati: kandidirat će se za dodatna europska sredstava s kojim bi obnovili obližnje Kneippovo lječilište i pretvorili ga u hotel s noćenjima i gastronomskom ponudom, ali i terenskom nastavom.. 

Istinski primjer uspješnog, zajedničkog razvijanja kulture i gospodarstva! Stoga nipošto nije slučajno to što je jučer upravo „pod egidom“ spomenutog muzeja - i u njegovoj okolici (Sveti Križ Začretje) - Odbor za kulturu HDZ-a i organizirao savjetovanje “Kultura u gospodarstvu: od krapinskih neadndertalaca do europske budućnosti“.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-nitko-im-nije-kriv-sto-su-nesposobni-najmanje-hdz

- Hrvatska je po odrednicama baštine zemlja istinske ljepote. Ona se sada, u novoj Europi, mora postaviti kao prava pozornica kulture! No ova nekulturna vlast ništa ne pokreće, šuti već dvije i pol godine! - jasno je predsjednica Odbora za kulturu HDZ-a Anja Šovagović Despot, otvarajući savjetovanje, iskazala nezadovoljstvo odnosom trenutačne vlade spram kulture i ulaganjem u nju.

Ionako osiromašenu kulturu aktualna politika nekulture svela je na najniži proračunski postotak u povijesti hrvatske države, na sramotnih 0,49 posto! - iznio je predsjednik HDZ-a tu poraznu brojku te nastavio: 

- Imamo vlast koja je izgubila nacionalni identitet, ili je rođena bez njega, a gospodarstvo su nam uništili do kraja. Ostala je pustinja na svim poljima, na nama je da nešto poduzmemo. I tu leži velika odgovornost vas kulturnjaka, kao i naših gospodarstvenika. Koliko će Hrvatska biti jača, toliko ćete i vi biti kreativniji i davat ćete jasni pečat hrvatskom identitu! 

Cijelo izlaganje predsjednika HDZ-a, inače profesora povijesti, možete pogledati u nastavku:

Rast i razvoj kroz inovativnost

Kandidatkinja za Europski parlament mr. sc. Ivana Maletić govorila je o mogućnosti financiranja kulturnih projekata iz EU fondova te navela dosadašnje takve primjere u Europskoj uniji: 

- Hrvatska je po razvijenosti treća odozdo, znači jedna od najsiromašnijih članica EU. Iza nas su samo Rumunjska i Bugarska te je logično da je rad s fondovima usmjeren na gospodarsko jačanje. No kulturi se otvara veliki prostor upravo u povezivanju s gospodarstvom, u takvoj kombinaciji može uvelike pridonijeti rastu i razvoju, pogotovo u državama koje su izrazito turističko orijentirane kao što je to Hrvatska.

Održivi razvoj sinergija

Apsurdni potezi sadašnje vlade nisu prošli nenaglašeni ni pri izlaganju predsjednika Odbora za turizam HDZ-a Garija Cappellija:

- Hrvatska turistička zajednica imala je ured za kulturu, a oni su ga ukinuli! Dakle, u HTZ-u više nemate s kim ozbiljno popričati u što ćemo i kako ćemo ulagati u kulturi, i kako ćemo u inozemstvu predstavljati hrvatsku baštinu!

Kultura na marginama društva

Sveučilišni profesor filozofije Jure Zovko, (izvanstranački) potpredsjednik Odbora za kulturu HDZ-a, iz svog je profesionalnog iskustva naveo primjer kako vladajući iskazuju nezainteresiranost za znanje i kulturu: 

- Nedavno smo imali znanstveni skup u Dubrovniku. Od ministra Jovanovića sam dobio novac za dolazak triju studenata, dok je moj kolega iz Njemačke doveo njih 30! Dakle, nesrazmjer je 1:10!

Nike Sudarević, potpredsjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo HDZ-a, osvrnula se pak na lošu povezanost kulture s njenim područjem rada:

- Brojna su zakonska rješenja opasna po prostor. Zato što se, prije svega, zakoni donose bez ikakve javne rasprave, bez suglasja između različitih struka! 

Kultura nije trošak, nego investicija!

Predsjednik Odbora za gospodarstvo HDZ-a Marko Kolaković, sveučilišni profesor ekonomskih znanosti, i dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa prof. dr. Đuro Njavro obrazlagali su zašto je kultura investicija, a ne trošak, kao što je neki drugi doživljavaju. Njavro:  

- Treba razmišljati na inovativan način. Treba spajati management i kulturu! Trebamo težiti modelima u kojima se spajaju ljudi koji imaju poduzetničke sposobnosti i management obrazovanja s kulturom. I u tom spoju nastaju vrijednosti zahvaljujući kojima više nismo ograničeni na proračun. 

U zaključnoj riječi Anje Šovagović Despot izrazila je nadu da će ovo savjetovanje biti poticaj i za buduće rasprave o, nažalost, poraznom stanju u kojem se nalazi hrvatska kultura.