Milanovićeva vlada od početka mandata pokazuje nerazumijevanje procesa i procedura u Europskoj uniji. Nerazumijevanjem i neznanjem degradira poziciju Hrvatske u EU! Žalosno je da jednoj državi članici EU poput hladnog tuša stižu poruke iz Bruxellesa - upozorenja, naime, da se ne može unaprijed prejudicirati financiranje gradnje Pelješkog mosta ako uopće nije poslana aplikacija i dokumentacija! Kreiraju nered, ruše ugled i stvaraju nepovjerenje u Hrvatsku! Pelješki most je najvažniji hrvatski projekt. Ne samo infrastrukturni - iznimno je važan za razvoj gospodarstva hrvatskog juga! Hrvatska se geostrateški mora povezati u jednu cjelinu! To nema alternativu! - sažetak je to ključnih poruka s današnje konferencije za novinare - punog naziva „Pelješki most i Grčićev software - dokazi Vladine nesposobnosti“ - koju su u Središnjici održali eurozastupnica i stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Njihove izjave pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

MALETIĆ: Cijeli mandat dokazuju svoju nesposobnost i nerazumijevanje EU!

Milanovićeva vlada od početka mandata pokazuje nerazumijevanje procesa i procedura u Europskoj uniji. Upravo zbog toga je Hrvatska pasivni promatrač, umjesto aktivni sudionik! Nerazumijevanjem i neznanjem ova vlada degradira poziciju Hrvatske u EU! Žalosno je da jednoj državi članici EU poput hladnog tuša stižu poruke iz Bruxellesa - upozorenja, naime, da se ne može unaprijed prejudicirati financiranje gradnje Pelješkog mosta ako uopće nije poslana aplikacija i dokumentacija! Ovoj vladi trebale su tri i pol godine da bi izradila dvije studije - predizvodljivosti i izvodljivosti. U uređenim pak državama to traje mnogo kraće. Da je sve išlo po planu - bile bi gotove do sredine 2014! 

Obećavaju i obmanjuju

Sad se hvale, govore o Pelješkom mostu kao o „najboljem rješenju“, da ga mogu financirati… Apsurd! Unaprijed govore o financiranju, a još je dug put do toga. Trebaju složiti aplikaciju za koju će trebati najmanje pola godine jer im nedostaje jedna od ključnih studija utjecaja na okoliš. A koja može utjecati na dokumente i projekt! Moraju dobiti još i sve dozvole. Kad dobije odobrenje za aplikaciju, tek onda raspisati natječaj. Pred izbore ljudima obećavaju Pelješki most, a zapravo je još uvijek daleko do početka gradnje.

Nitko im više ne vjeruje

A što je najgore - kad su došli na vlast projekt nisu htjeli. Poručivali su da je Pelješki most „paljenje novca“ i da ga predlažu „luđaci“! Stalno se pozivaju kako su „uredili državu“ i da ona funkcionira „po standardima civiliziranih država EU“!. Ali, kako netko tko ne pozna procese i procedure EU može urediti državu?! Kreiraju nered, ruše ugled i stvaraju nepovjerenje u Hrvatsku! Na svim razinama - od EK, kreditora, investitora… Svi nas zaobilaze i podižu kamatne stope jer smo rizični za ulaganje. Štoviše, Milanovićeva vlada svrstana je u šestu najgoru po nesposobnosti! 

Pali i na popravnom

Osvrnut ću se i na važnost informacijskog sustava (MIS) za povlačenje novca iz EU fondova. Kao što se sjećate, on je bio preduvjet za 150 milijuna eura predujma u 2013. Sve je bilo dogovoreno - predujam je trebao stići odmah po ulasku u EU. No, vladajući su došli nepripremljeni - EK je utvrdila da sustav nije pripremljen. Sve se odužilo do travnja 2014. - sa zakašnjenjem je, dakle, dobiven taj predujam. A sad se Vlada pokazala kao loš učenik i ponovno pala na ispitu! Pametni uče na tuđim greškama, a ova vlada ne zna niti na svojima. Jer, za razdoblje 2014. - 2020. ponovno je problem - informacijski sustav! Raspisali su natječaj za novi sustav vrijednosti 26 milijuna kuna i poručuju da niti ne treba biti gotov do 2017! Time poručuju da Hrvatskoj prije 2017. ne trebaju novci. Dobili smo predujam - jer su operativni programi su odobreni - i to je Vladu spasilo da ne bude u minusu milijardama eura u odnosu s EU. Već „samo“ 30 milijuna. To je pokazao i nalaz Državnog ureda za reviziju. Cilj je da je država likvidna kad su u pitanju EU fondovi - preduvjet je odobren informacijski sustav. No to ne brine Grčića jer on nema u planu slati fakture za međufinanciranje prije 2017. Jer, sam je rekao da MIS ne treba biti gotov do 2017! Apsurdno! Podcjenjuju inteligenciju građana. Nakon izbora, upravljanje EU fondovima će preuzeti vlada koja zna procedure i pravila!

DOBROSLAVIĆ: Pelješki most je najvažniji hrvatski projekt!

Otpočetka smo poručivali da je Pelješki most jedino pravo i najbolje rješenje povezivanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje. I EU! U tome nas je podupirala cijela javnost. A ova vlada je odustala od gradnje Pelješkog mosta, razvrgnula ugovor s izvođačima i počela tražiti neka druga „rješenja“ - koridore, tunele… Nesuvislo i gotovo smiješno! Bili smo ogorčeni da je tri i pol godine trebalo dokazivati bjelodanu istinu - da se svaka država povezuje preko vlastitog teritorija, a ne onog susjednih! Vijest o nastavku gradnje cijela naša županija primila je s odobravanjem, no evo sad smo čuli vijest da je EK poručila da pitanje financiranja nije riješeno! Čak ni prijava nije podnesena u Bruxelles! Pelješki most je najvažniji hrvatski projekt. Ne samo infrastrukturni - iznimno je važan za razvoj gospodarstva hrvatskog juga! Hrvatska se geostrateški mora povezati u jednu cjelinu! To nema alternativu!

SVE MORA BITI U SKLADU S PRAVILIMA EU

Nakon izjava, uslijedila su pitanja novinara. A jedno od njih odnosilo se financiranje izgradnje Pelješkog mosta. Maletić je detaljno pojasnila modele financiranja - između ukupnog troška i prihvatljivog dijela. Financiranje iz EU fondova nikako neće biti na 85 posto ukupne vrijednost projekta - već na prihvatljive troškove.

- Ako EK utvrdi da nešto nije dobro - sve vraća na početak! Premijer i ministar odnose se prema konzultantima koji su radili studije kao da je njihov rad sigurno točan. Uvijek je na krajnjem korisniku, odnosno investitoru da to strogo kontrolira i da bude siguran da je ono što su napravili dobro Predugo su trajale studije izvodljivosti i predizvodljivosti. To odmah stvara sumnju! Nije normalno da tako dugo traje. EK - temeljem detaljne analize ukupne dokumentacije - definira iznos sufinanciranja. Svaka država članica u svom je operativnom programu definirala koji su njeni ciljevi i prioriteti. Potom se o velikim projektima odlučuje s EK. Sve mora biti u skladu s pravilima, u protivnom se novci vraćaju u EU proračun.