Pogrešne procjene rasta gospodarstva, pad BDP-a i standarda građana, rast nezaposlenosti, enormni rast javnog duga, rekordni rast deficita, pad kreditnog rejtinga, više od 320 tisuća blokiranih, egzodus mladih i obrazovanih, potpuni gubitak svakog kredibiliteta pred stranim investitorima… Optimizam bez pokrića i besmisleno optuživanje drugih za vlastite propuste! Mandat ove vlade su izgubljene godine za hrvatsko gospodarstvo! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare koju je održao predsjednik HDZ-ova Odbora za financije dr. sc. Tomislav Ćorić.

S Milanovićem - čvrsto na europskom dnu

Na samom početku, naš financijski stručnjak prezentirao je detaljno i zorno makroekonomske pokazatelje o konstantnom urušavanju hrvatskog gospodarstva u mandatu „najbolje vlade do sada“. Gospodarstvo je u zadnje tri godine čvrsto „zabetonirano“ na europskom dnu - iza nas su samo Rumunjska i Bugarska. A do kraja godine, Rumunjska će nas prestići - bit ćemo još lošiji! Hrvatska se konstantno udaljava od europskog prosjeka. 

Ključni problem gospodarstva - osim vladina širenja optimizma bez pokrića - jest gubitak svakog kredibiliteta pred investitorima. To moramo promijeniti!

Prezentaciju dr. sc. Ćorića o makroekonomskim pokazateljima (v. prilog) - odnosno izgubljenim godinama u mandatu ove vlade, možete pogledati u cijelosti:

Nikakvi rezultati i stalna optuživanja drugih 

A nakon prezentacije, dr. sc. Ćorić dao je izjavu u kojoj je sažeo glavne naglaske analize stanja gospodarstva te odgovarao na pitanja novinara. 

- Razdoblje od 2012. do 2015. izgubljene su godine za Hrvatsku! Svi ključni makroekonomski pokazatelji pokazuju da se Hrvatska iz dana u dana udaljava od Europe. Posebice ako se promatra pad BDP-a po glavi stanovnika mjeren u paritetu kupovne moći.  Države koje su još iza nas - prema projekcijama njihova rasta - lagano nas sustižu! Ta se situacija mora hitno promijeniti! Hrvatska - to se jasno vidi - ima golemi problem s kredibilitetom ekonomske politike. Eklatantan primjer - potpuno pogrešne procjene rasta gospodarstva iz godine u godinu. Onda i planiranje proračuna! Bilježimo rekordne razine deficita - u trogodišnjem razdoblju više od 5 posto! Te enorman rast javnog duga - koji prelazi 87 posto udjela u BDP-u. Rezultat ovih negativnih pokazatelja - građani sve više napuštaju Hrvatsku. Poražavajuće i zvoni na uzbunu! Kredibilitet podataka Eurostata je neosporan - kredibilitet izjave ministra Marasa „o četiri kvartala u plusu“ - ne bih komentirao! Hrvatska u prvom kvartalu bilježi „rast“ u promilima - 0,1! Prema ovakvim stopama „rasta“ Hrvatska će iz krize izaći za 50 do 100 godina! Ovoj vladi uvijek je „netko drugi kriv“. Toliko o njenom kredibilitetu! Nema smisla za nečinjenje i propuste optuživati druge.

PrivitakVeličina
20150617.coric_.prezentacija.pdf201.13 KB