Milanović završava svoj mandat s najgorim kreditnim rejtingom kojeg je Hrvatska ikad imala. Sa skoro 100 milijardi kuna novoga duga, 100 000 iseljenih građana, 320 000 blokiranih. Najlošijim rezultatima u EU! Kako je moguće da uz SDP-ov „rast“ ne raste broj zaposlenih? To je praksa jedino u Hrvatskoj - za razliku od svih drugih zemalja Europske unije. Ali - ne čudi! Glavna obilježja ove vlade su improvizacija, nepouzdanost, ispravljanje vlastitih (po)grešaka i estradizacija! - sažetak je to poruka s današnje konferencije za novinare - punog naziva „Milanović - simbol propasti, a ne rasta“ - koju su u Središnjici održali glasnogovornik Kluba zastupnika (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković i saborski zastupnik (i ekonomski stručnjak) dr. Goran Marić.

Njihove izjave možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

JANDROKOVIĆ: Zar je „rast“ 5 000 radnih mjesta manje samo u proteklom tjednu!

Kako netko tko je neuspješan može sebe predstavljati simbolom „uspjeha“, „rasta“ i još k tome najavljivati „kontinuitet“ iste politike. Zašto je Milanović neuspješan? Završava, naime, svoj četverogodišnji mandat s ukupnim padom BDP-a većim od 3 posto! S najmanjim brojem zaposlenih ikad. Spominje „500 radnih mjesta svaki tjedan“, a samo u prošlom tjednu bilo je više od 5 000 novih nezaposlenih. 

Na samom dnu EU

Milanović završava svoj mandat s najgorim kreditnim rejtingom kojeg je Hrvatska ikad imala. Sa skoro 100 milijardi kuna novoga duga, 100 000 iseljenih građana, 320 000 blokiranih. Najlošijim rezultatima u EU! Koju god od relevantnih brojki analizirate - vidjet ćete da su brojke ove uvijek pri dnu EU. Usporedite gospodarski rast u zemljama Srednje Europe i Istočne Europe - s kojima se volimo uspoređivati - i vidjet ćete da je Hrvatska daleko, daleko najlošija. 

Potpuni debakl

U međunarodnim odnosima Milanović je doživio - fijasko. Obilježio ga je slučaj „Lex Perković“. Narušio je međunarodni ugled države , kredibilitet i kvalitetu odnosa s našim glavnim partnerom i saveznikom u EU - Njemačkom. Završava svoj mandat s vrlo lošom reakcijom na migrantsku krizu - ozbiljno je narušio stabilnost i sigurnost države. Narušio je i pokvario odnose sa susjednim zemljama. Posvađao se prvo s Mađarskom, pa sa Srbijom, a ovih dana gledamo kako kreće svađa i sa Slovenijom. Milanović optužuje, a s druge strane dolazi odgovor - nisi sposoban, ne upravljaš situacijom i ne govoriš istinu.

ZA promjene!

Milanović je neuspješan, nedosljedan, služi se lažima i djeluje razorno na stabilnost hrvatskog društva. Istodobno je agresivan, nekritičan i pun sebe. On je čovjek koji se ponaša neodgovorno i opasno - i na domaćem i na međunarodnom planu. Bilo bi izrazito štetno i opasno da takav čovjek vodi Hrvatsku još četiri godine. To bi bile još četiri godine lutanja i četiri godine izgubljenog vremena! Promjene u Hrvatskoj su nužne. Hrvatska treba odgovorno i snažno vodstvo!

MARIĆ: Grčićeva „metodologija“ - gospodarski pad je rast!

Kada sam čuo da SDP govori o „rastu“, zapitao sam se - o kojem je rastu riječ? Je li riječ o rastu kao ekonomskoj kategoriji ili je riječ o „rastu“ po definiciji ove vlade. Ako je riječ o „rastu“ po definiciji ove vlade - onda je po njima gospodarski pad rast! Kako je to u svibnju prošle godine objašnjavao Grčić. Ali, nasreću, takva „metodologija“ nije ušla u udžbenike - niti je primjenjiva niti će se ikada primjenjivati!

Protivno ekonomskoj logici

Broj zaposlenih jedini je vjerodostojni indikacijsko-dijagnostički pokazatelj stanja u gospodarstvu. Broj zaposlenih je anamneza gospodarskog stanja. A o rastu BDP-a isključivo ovisi broj zaposlenih jer rastom BDP-a - raste i broj zaposlenih. Pa kakav je to onda „rast“ u kojem je broj zaposlenih sve manji i manji?! U suvremenoj ekonomskoj povijesti nikada nije bio manji! Kako je moguće da broj zaposlenih kontinuirano pada uz njihov „rast“? Moguće je jedino ako ekonomsku stagnaciju zovemo „rastom“ - kao što to čini ova vlada.

Improvizacija nije „red“

Ova vlada je jedina koja je dovela stanja da u jednom mjesecu imamo više isplaćenih mirovina - nego plaća. Kako je moguće da uz SDP-ov „rast“ ne raste broj zaposlenih? To je praksa jedino u Hrvatskoj - za razliku od svih drugih zemalja Europske unije. Ali - ne čudi! Glavna obilježja ove vlade su improvizacija, nepouzdanost, ispravljanje vlastitih (po)grešaka i - estradizacija. 

SDP-ov porezni udar na građane

Smanjenje PDV-a je potrebno gospodarstvu! Ali - oni sve svoje promašaje nadomještaju - povećanjem poreznog opterećenja! Samo u jednoj godini su povećali za 7,5 milijardi kuna porezno opterećenje! A najavljivali su (i) porez na nekretnine. I danas poručuju da bi uveli porez na nekretnine - samo kada bi imali uređene zemljišne knjige. Dakle - oni nisu protiv poreza na nekretnine, oni su itekako za to, samo imaju jednu prepreku. Ali, ne brinu o tome je li raspoloživi dohodak hrvatskog naroda smanjen ili je povećan!  Te da se porez bilo koje vrste može plaćati samo iz dohotka, a ne iz imovine. A raspoloživi dohodak u Hrvatskoj je - ionako malog broja zaposlenih - sve slabiji i slabiji. 

Potreban je - zaokret!

Kako je narodu u državi u kojoj se kontinuirano samo ispravljaju pogreške prethodno donesenih odluka? Stoga, više nije dvojba rast ili nerast. Dvojba je birati između usredotočenostina hrvatsku realnost i estradizacije i improvizacije! Upravo to kontinuirano već četiri godine radi ova vlada, a po najavama - to je njihova strategija i ubuduće. Tome ćemo da ćemo tome za tri tjedna stati na kraj!