Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Vodicama - gdje se pod nazivom „EU i lokalna uprava - Kako dalje?“ održava seminar za HDZ-ove župane i gradonačelnike - odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. Komentirao je, među inim, Vladine „mjere štednje“ i povećanje trošarina koje su ništa drugo nego prelijevanje iz šupljeg u prazno i uzimanje novca iz džepova građana, najave privatizacije HEP-a i HAC-a samo da bi se popunile proračunske rupe, medijske napise, ustvari viceve, da se HDZ „nudi“ za neke koalicije, stanje u Gradu Zagrebu…

Karamarkovu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O MILANOVIĆEVU NEZNANJU

Vlada je u jednoj letargiji, povlači poteze za koje ni sama ne zna zašto. Moguće je da za 24 sata promijene odluku o povećanju trošarina. Vlada je očito dobila negativnu ocjenu iz Bruxellesa - u svibnju, nažalost, očekujemo potpunu odbijenicu. Volio bih da uspiju zbog naših građana i svih nas. Vlada je, međutim, pokazala da to ne može. Vidjeli ste jučer na aktualnom prijepodnevu da na nijedno pitanje nisu dali jasan odgovor. Premijer ne zna je li deficit 12 ili 18 milijardi kuna. Svejedno mu je - šest milijardi gore ili dolje! Kao da razgovaramo o pet ili šest kuna! Odavno govorimo da je to jedan neozbiljan rad i Vlada je propustila šansu da nešto korisno napravi za svoju zemlju. Svaki tjedan ili mjesec što su duže na vlasti, naši su problemi sve teži i veći. Povećavali su plaće u siječnju, a sad - na sljedećem „zavoju“ - uzimaju građanima novce iz džepa. To je prelijevanje iz šupljeg u prazno. Neće biti pravih pomaka sve dok se ne potakne proizvodnja, počne povećavati broj radnih mjesta, ne dođu prave investicije… Samo se govori o „uštedama“ i kako će oni „napuniti proračun“ - nitko ne govori kako će se proračun realno moći puniti kroz razvoj proizvodnje. Samo kako će se i iz čijeg džepa uzeti. 

O PRIVATIZACIJI HEP-a i HAC-a

Opet se vraćamo na isto - to je pokušaj da se napuni proračun i smanji proračunska rupa. Poseže se za onim što se zove obiteljsko srebro! Vrlo problematično - to je potez jednokratnog efekta, napunit će se dio proračunske rupe, a mi ćemo trajno izgubiti HEP. Prodaju li oni infrastrukturu ili samo posao? To je pitanje. Vlada nije dala javnosti nijednu informaciju o tome. 

O POBJEDNIČKOJ KOALICIJI

HDZ pobjeđuje na svim izborima u zadnje dvije i pol godine - na vlasti smo u više od 46 posto općina i gradova. Od osamostaljenja, HDZ je na vlasti bio 18 godina, imamo 200.000 članova i sad da se „nudimo“ strankama koje imaju 0,9 ili 1,1 posto? Nikome se ne „nudimo“ - naravno da je dosta njih zainteresirano za koaliciju, jer su shvatili da preko koalicije mogu ući u parlament. Čak i u Europski parlament. Imamo koaliciju i formulu koja je uspješna! Nećemo raditi eksperimente. Da se „nudimo“ - to je dobar vic!

O STABILNOM FUNKCIONIRANJU ZAGREBA    

HDZ se nema kome priklanjati - u Zagrebu u ovom trenutku vodimo politiku stabilizacije stanja. Mogli smo - uvjetno rečeno - napraviti političku gužvu. Gospodin Bandić je bio odsutan s radnog mjesta, no mi to nismo htjeli koristiti. Ne želimo nove izbore u Zagrebu, već da se stabilizira situacija. Grad Zagreb je preskup za život građana, a građani su zaslužili stabilnu upravu. HDZ će, dakle, sve napraviti da se situacija u Zagrebu stabilizira, a ne da otežavamo. Kad budu izbori - za dvije godine - imati ćemo najboljeg kandidata i napokon preuzeti Grad Zagreb.