Monetizacija je štetna, a Milanovićeva vlada u tu je priču ušla bez ikakve prethodne javne rasprave ili pak konzultacija sa strukom - jednodušna je poruka predsjednika Odbora za promet, pomorstvo i veze Olega Butkovića (ujedno i člana Predsjedništva HDZ-a) i predsjednika Odbora za financije dr. sc. Tomislava Ćorića s današnje konferencije za novinare u Središnjici. I dok je u svijetu praksa da se u koncesiju daju neizgrađeni dijelovi autocesta, Milanovićeva dokazano neuspješna vlada će ih nekome dati u 40-godišnju koncesiju za skoro pola vrijednosti njihove izgradnje. Još jedan sulud potez „najbolje vlade do sada“. A dok vladajući nemušto i neargumentirano zagovaraju monetizaciju, BDP pada iz kvartala u kvartal, deficit je konstanta, ekonomskog rasta i razvoja ni u tragovima... Ali su tu zato kriminalne afere SDP-ovih - nasreću, sad već bivših obnašatelja javne vlasti! -  notorne županice Merzel i gradonačelnika Sabe. 

Prenosimo ključne poruke iz izlaganja Butkovića i dr. Ćorića, a cjeloviti video možete pogledati u nastavku:

BUTKOVIĆ: Vlada brani monetizaciju obmanama i prodavanjem magle!

HDZ je nedvosmisleno protiv monetizacije odnosno davanja u koncesiju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). I to smo u više navrata poručili! Teze kojima Milanovićeva vlada opravdava ovaj štetni postupak su: smanjuju javni dug, HAC i ARZ su prezaduženi i ne mogu vraćati kredite pa te nepovoljne kredite treba što prije zatvoriti. To nije točno! Prvo, argument o „smanjivanju javnog duga“ je vrlo labav jer je Vlada u ove tri godine povećala javni dug 50 milijardi kuna, a toliko je koštala i ukupna vrijednost izgradnje autocesta. Očekivana koncesijska naknada je 20 milijardi kuna, koliko iznosi i ovogodišnji deficit proračuna. Drugim riječima, za 40 posto vrijednosti ukupne izgradnje autocesta, dajemo ih nekome u koncesiju na 40 godina. U svijetu je praksa da se koncesija autocesta daje na neizgrađene dijelove - investitor ili koncesionar ih izgradi te uzima u koncesiju. Kod nas je obrnuto: mi smo ih izgradili i onda ih dajemo nekome za 40 posto vrijednosti njihove izgradnje! To je suludo! 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostro-se-protivimo-davanju-hrvatskih...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-monetizacija-kukuriku-rasproda...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-monetizacija-izdaja-nacionalni...

SDP sve radi suprotno ekonomskoj logici

Stoji činjenica da su autoceste prezadužene, no zašto je uopće došlo do toga? Vlada je 2012. donijela odluku da od 60 lipa trošarina po litri goriva, uzima autocestama namijenjenih 40 lipa i daje  Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama po 20 lipa. Naše tvrtke su dovedene u situaciju nelikvidnosti i nemogućnosti vraćanja kredita. A već 2019. autoceste imaju pozitivne novčane tokove! Postoji, dakle, argumentirano objašnjenje zašto je monetizacija štetna. I, na kraju, o nepovoljnim kreditima: svi krediti koji su uzeti za izgradnju autocesta su - povoljni. Hrvatska se na novčanim tržištima zadužuje po kamati od 6 posto i sve su ovo povoljni krediti. Gdje je tu onda kod SDP-a ekonomska logika? Vraćate povoljne kredite, imate deficit proračuna, a onda ćete se zaduživati - nepovoljno!?

ĆORIĆ: Ključ su rješenja strukturne reforme i restrukturiranje poduzeća! 

Činjenica je da je prema novoj metodologiji javni dug dosegao 75 posto udjela u BDP-u, no valja naglasiti da mnoge zemlje u EU imaju znatno veći javni dug nego Hrvatska. I nemaju problema s otplatom javnog duga. Jasno, nemaju problema jer prolaze kroz razdoblje ekonomskog rasta. Važno je, dakle, naznačiti: nepostojanje ekonomske politike i recesija doveli su nas u situaciju da nam je svaki anuitet problematičan. Deficiti proračuna koje bilježimo iz godine u godinu govore tome u prilog. Kvalitetna ekonomska politika, restrukturiranje poduzeća i strukturne reforme u gospodarstvu jamstvo su da javni dug ne bude problem kakvim se danas u Hrvatskoj predstavlja. 

HDZ IMA RJEŠENJA ZA AUTOCESTE

Nakon izlaganja, Butković i Ćorić odgovarali su na novinarska pitanja, a jedno se odnosilo na Mrsićevu tvrdnju da su „trendovi nezaposlenosti pozitivni“, koju Mrsić nije znao pojasniti.

EK upozorava Hrvatsku na problem reforme mirovinskog sustava, nesmanjivanje rashodne strane proračuna... Možete li to komentirati?

Vrlo jednostavno: svi smo očekivali ovakvo izvješće EK. Hrvatska ne bilježi ekonomski rast, nema strukturnih reformi u ključnim sektorima, mirovinski sustav će generirati visoke deficite sve dok nezaposlenost bude na ovoliko visokoj razini. Brojka od 300 tisuća nezaposlenih je prijeđena i ta će brojka biti uskoro 350 tisuća - ukoliko se nešto ne promijeni. Ključ rješenja je u povećanju zaposlenosti! To je jedina pretpostavka koju treba ispuniti da bi se problemi u sektorskim dijelovima riješili. Jednostavno rečeno: ukoliko bi se broj onih koji doprinose u sustav povećao, deficiti bi bili manji. Milanovićeva vlada, nažalost, nije uspjela pokrenuti ekonomski rast, no to će učiniti HDZ-ova vlada.

Ministar Hajdaš Dončić je izjavio da bi se koncesijom smanjio dug autocesta i oslobodio investicijski kapital za, primjerice, željeznice. 

Postavio bih pitanje ministru: zna li on uopće kuda prolazi nova trasa nizinske pruge? Naravno da ne zna, jer  su vladajući 2011. odustali od izgradnje nizinske pruge i krenuli u modernizaciju postojeće trase. No upitno je ispunjava li modernizacija postojeće trase uopće kriterije EU u tehničkom smislu i hoćemo li se uopće moći kandidirati za sredstava iz EU fondova?! HDZ je za razvoj, ali koji su to projekti na željeznici započeti? 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/odustajanje-vlade-od-nizinske-pruge-...

Ministar Mrsić je u Splitu rekao da su „trendovi nezaposlenosti pozitivni“. Što to znači? Mrsić to nije pojasnio.

Teško je do kraja proniknuti u tu ideju, ali pretpostavljam da je godišnja promjena u kolovozu ukazivala na pozitivan trend, ali podaci iz rujna pokazuju snažan rast nezaposlenosti. S obzirom da su projekcije da će BDP u ovoj godini pasti između 0,6 i 0,8 posto - možemo očekivati da će na kraju godine broj nezaposlenih biti veći u odnosu na isto razdoblje lani. Mrsić je, spomenuli ste, uočio pozitivan trend?  Ne dijelim to mišljenje.

Koje rješenje nudi HDZ?

Vlada je 2012. kad je krenula u priču o monetizaciji nije razmotrila nijedan drugi model. To je jako začuđujuće! Postoje dva modela: jedan je reprogam postojećih obveza sa restrukturiranjem tvrtki, a vladajući to nisu učinili. Drugi model je prodaja obveznice. Jesu li se mogli građani i mirovinski fondovi javiti za otkup obveznica i tako bi autoceste ostale u našim rukama. I jedan i drugi model su bolji od štetne monetizacije.   

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-kod-peljeskog-mosta-i-nase-rjese...