Isto mjesto. Isti sugovornik. Ista diletantska vlada. Ista tema - monetizacija i davanje u koncesiju hrvatskih autocesta. Ali mjesec dana kasnije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostro-se-protivimo-davanju-hrvatskih...

Milanovićeva vlada uporno gura Hrvatsku u provaliju, tim iracionalnim činom ugrozit će nacionalne interese. Predsjednik HDZ-ova Odbora za promet, pomorstvo i veze (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Oleg Butković, ovih je dana iz rodnoga Novoga Vinodolskog ponovio, za Novu TV, stajalište HDZ-a o famoznoj monetizaciji. Butkovićevu izjavu donosimo u cijelosti:

Od početka odlučno protiv!

Stav HDZ-a je jasan od samog početka. Mi smo odlučno protiv monetizacije i davanja u koncesiju hrvatskih autocesta. Ne možemo shvatiti da Vlada i danas, nakon čitavog niza apela i sindikata i građana i sve većeg dijela medija, ovakvu štetnu odluku gura do kraja, opravdavajući se da se njom smanjuje javni dug Hrvatske. Bukvalno shvaćeno, to jest smanjenje javnog duga. No stvari treba postaviti na pravi način. 

Alibi za nesposobnost

Kakve rezultate ima SDP-ova vlada!? BDP pada 11. kvartal za redom, smanjene su gospodarske aktivnosti, nema investicija. Ne provodeći nužne strukturne reforme, Vlada probleme želi riješiti prodajom autocesta na čak 40 godina. HDZ na to ne može pristati jer se s koncesijskom naknadom od oko 20 milijardi kuna - koliko iznosi deficit državnog proračuna - ne rješava problem. Samo godinu dana nakon što uprihodujemo tih 20-ak milijardi, uz ovakav Vladin krivi kurs opet ćemo doći na isto, samo što ćemo ostati bez autocesta. Ovo je vrlo loš potez, još uvijek se nadam da će u vladi prevladati razum. 

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/jedini-cilj-monetizacije-opstanak-sdp-n...

Novi udar na građane

Vlada pokazuje odlučnost u provedbi ove svoje odluke kao nikada u prošle tri godine. To i kod nas izaziva sumnju: zašto se monetizacija gura bez referenduma, bez javne rasprave, bez transparentnosti, na brzinu? Cestarina koju će uz profit naplaćivati budući koncesionar rast će po prosječnoj stopi inflacije u danoj godini. Da smo prije deset godina dali autoceste u monetizaciju - a prosječna stopa je bila 3.5 posto - danas se prema tom modelu cestarina od Rijeke do Zagreba ne bi plaćala 70, nego 90 kuna. Cestarina će se sigurno povećati, a vladinu će pogrešnu odluku na kraju opet platiti građani. 

Reprogram postojećih obveza

HDZ nije za monetizaciju autocesta. Neće je nikada podržati. Jer postoje drugi, dobri modeli. Primjerice, reprogram. HDZ ima rješenje. Reprogramom u kombinaciji s mjerama i projektima iz našega cjelovitog programa gospodarskog oporavka olakšat ćemo da se postojeće obveze u nekim kasnijim godinama uspješno riješe. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-monetizacija-kukuriku-rasproda...

Sekuritizacija

Drugi model je i prodaja obveznica, o čemu smo također više puta govorili, kao i sekuritizacija. U taj  proces bi se mogli uključiti i građani i mirovinski fondovi. Treba razmišljati i o modelu prodaje dionica postojećih društava, što bi djelomično olakšalo i servisiralo dio obveza. Sva rješenja o kojima govorim su bolja nego monetizacija i davanje u koncesiju autocesta. Građani moraju znati da ćemo ovakvom odlukom Milanovićeve vlade izgubiti ekonomski suverenitet!

Za referendum!

HDZ je protiv monetizacije i podržat će referendum koji pokreću sindikati. To je štetna odluka. To je izdaja nacionalnih interesa. Ovu odluku vlada treba preispitati i od nje treba odustati dok još ima vremena.