HDZ se od samog početka protivio postupku monetizacije hrvatskih autocesta, posebno što je zamišljena na ovako dugi vremenski period - tim je riječima jučer svoju izjavu za Novu TV započeo predsjednik HDZ-ova Odbora za promet, pomorstvo i veze (i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke) Oleg Butković. 

U nastavku je naveo glavne razloge zbog kojih naša stranka ne može podržati taj iracionalni i, slobodno rečeno, protunacionalni čin. Butkovićevu izjavu donosimo u cijelosti:

Suluda rasprodaja

Po modelu koji Vlada predlaže - da idemo u koncesiju na 30 do čak 50 godina uz naknadu od 2,5 do 3 milijarde eura - ispada da ćemo naše autoceste dati na upravljanje nekome drugom, i to na pola stoljeća, za iznos jednogodišnjeg deficita državnog proračuna. Ove će godine, naime, on iznositi oko 20 milijardi kuna. Pa to je suludo! Oštro smo protiv toga!

Novi udar na građane!

U Hrvatskoj su neke dionice autocesta već koncesionirane, a na njima je cestarina, gledano po kilometru, 70 posto skuplja nego što je na dionicama koje pokrivaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb. Dođe li do monetizacije, doći će i do povećanja cestarine, što znači dodatni udar za sve građane.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostro-se-protivimo-davanju-hrvatskih...

Pelješki most kao poučak

Mi smo protiv monetizacije autocesta, stoga ćemo i podržati mogući referendum. Vlada bi morala još jednom dobro promisliti o tome što čini. Nadam se da će, kao i u slučaju Pelješkog mosta, poslušati ono što govori HDZ. Jer, problem je velik, no smatramo da rješenja postoje. Jedno od njih je, primjerice, refinanciranje postojećih obveza, čime bismo dobili na vremenu - dok ne ojačamo, dok se situacija u Hrvatskoj ne popravi. To jedna ozbiljna država može ostvariti.

Izdavanje obveznica

Drugi model, o kojem je HDZ već govorio, jest izdavanje obveznica koje mogu kupiti hrvatski građani i mirovinski fondovi. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-kod-peljeskog-mosta-i-nase-rjese...

Takvim bi se modelom riješio kratkoročni problem likvidnosti i duga. S druge strane, autoceste bi ostale u rukama hrvatskih građana, a to bi zapravo i trebao biti cilj jedne vlade koja razmišlja o interesima Republike Hrvatske.

KARAMARKO: Zašto Vlada skriva uvjete za koncesiju?

Dodajmo i da se predsjednik Karamarko u nedavnom intervjuu za Večernji list osvrnuo na problem monetizacije:

- Dobar ugovor o koncesiji trebao bi pružati kvalitetnu uslugu uz razumnu cijenu za korisnike, u ovom slučaju hrvatske građane. To znači da se ugovori o koncesiji moraju dodjeljivati na konkurentan i transparentan način te da dovoljan broj ponuditelja mora biti zainteresiran da postane korisnikom koncesije. Kod monetizacije naših autocesta to nije slučaj i Vlada nema pravo na donošenje bilo kakve odluke bez komunikacije s javnošću o načinu na koji se dodjeljuje koncesija i uvjetima koncesije. Nevjerojatno je da razmatraju samo davanje u koncesiju izgrađenih, a da nisu razmatrali i mogućnost koncesioniranja neizgrađenih dionica.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-nasoj-vladi-bit-ce-strucnjaci-s-is...