Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u nastupima za nacionalne TV dnevnike (HTV, RTL i Nova TV) komentirao, između ostalog, odluku naše stranke o nepristajanju na nikakve ucjene, podjele fotelja i (tripartitnu) vladu s onima koji u zadnje četiri godine uništavaju gospodarstvo, ali i temelje na kojima je nastala moderna hrvatska država. 

Intervjue s predsjednikom Karamarkom možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo objedinjeno ključne poruke:

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Imali smo jučer sjednicu Predsjedništva - 24 ljudi je diskutiralo na tu temu. Pretresli smo sve ono što su bili zahtjevi Mosta i zaključili da to ne možemo potpisati. Te da ne možemo ući u istu vladu sa SDP-ovom koalicijom koja četiri godine uništava Hrvatsku. I na gospodarskom i na svjetonazorskom planu. Imamo jedinstvene stavove. To su i oni stavovi koje osobno zastupam - nije mi bilo teško doći tu prostorije Mosta i reći da ne želim potpisati. Mi smo rekli da nakon izbora pobjednik ne smije dolaziti u maniri onih koji dijele „ratni plijen“. Vlada mora biti stručna, javna poduzeća depolitizirana.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/savjest-i-moral-nam-ne-dopustaju-da-...

O RAZLOZIMA ODLUKE

Ti pregovori predugo traju - postali su kontraproduktivni. Ušli su u sferu iracionalnog. S obzirom na zahtjeve Mosta, osjećali smo se kao učenici u nekom razredu - gdje veliki razrednik dirigira s nekim čudnim testovima. Stvorio se jedan skup aksioma, nedodirljivih kreacija u režiji Mosta po sistemu potpiši, uzmi ili ostavi - mislim da to nije dobar način u ovim teškim vremenima. Došli smo do onog momenta kad smo trebali potpisati jedan dokument - koji je po meni doista nesuvisao. Koji ne ide k tome da riješimo probleme, nego da se Most riješi nekih od sugovornika.

O TRIPARTITNOJ VLADI

Taj papir je bio podjela fotelja - na to nismo mogli pristati. Drugi je problem bila tripartitna vlada - na koju ne gledamo dobro. Od prvog momenta bio sam, naime, skeptičan o mogućnosti da takva vlada funkcionira i bude efikasna. Morao bih sjediti s Milanovićem u istoj vladi s ljudima koji temeljito uništavaju hrvatsku državu u zadnje četiri godine - govorim, dakle, o gospodarstvu. Tu je i cijeli niz svjetonazorskih problema. Trebao bih sjediti s onima koji su branitelje proglasili „smrdljivima“, rekli da su „u rat išli samo neobrazovani i sirotinja“ i nametali ćirilicu u Vukovar. SDP zadnje četiri godine niže same neuspjehe - vrijeđa branitelje i političke suparnike. Htio sam da me netko uvjeri da je tripartitna vlada dobra - nitko me nije uvjerio.

O NAČELIMA

Pitate me „je li me iznenadio rasplet u kojem su Most i koalicija Hrvatska raste?“ Ne, nije me iznenadilo. Iz jednostavnog razloga - znali smo jučer da nećemo to potpisati. Imamo principe i moralne skrupule. Znali smo da SDP pod svaku cijenu želi zadržati vlast, a vrijeme će pokazati zašto. A znali smo da Most svojim neprincipijelnim eliminiranjem - kroz čitav niz čudnih mjera, formulara i nametnutih aksioma - želi doći do vlasti. 

O DOSLJEDNOSTI

U jednom momentu politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak dao mi je telefon, a na drugoj strani bio je g. Dragovan, koji je dao telefon Milanoviću. Koji je isto tako rekao da neće potpisati i da bi bilo dobro da izađemo te kažemo da smo za nove izbore. Onda smo krenuli tamo. Kad smo došli u prostorije Mosta, Petrov je tražio od Milanovića da potpiše, on je rekao da želi da ja o tome prvi govorim. Malo sam čudno gledao i nije mi bilo jasno zašto se sada on pretvara u voditelja cijelog tog programa. Rekao sam: „Pa dobro, recite što?“ A onda je on rekao: „Ali mi smo nešto dogovorili, bili smo u kontaktu.“ Ja sam rekao: „Pa da, misliš na ono što smo rekli da nećemo potpisati? Mi nećemo, naravno, potpisati! I ako je to problem, ja ću reći - da, mi nećemo potpisati! To mogu reći u prvoj minuti i stotoj minuti tog sastanka.“ Nakon toga je on odmah rekao: „Ja ću potpisati.“ 

O POŠTENJU U POLITICI

Milanović je pokazao trenutak velikog političkog nepoštenja. Valjda je mislio da je veliki političar - ako je izveo tako da on ne govori prvi. To mi je bilo smiješno, a kasnije smo se i smijali tome. Moram reći - to je kokošarenje, šibicarenje... Politika kao umijeće mogućeg da, ali u funkciji dobrobiti vlastitog naroda. Prevara i laž ne prolaze! Nije me prevario - jer smo mi imali svoju odluku. S njim nisam imao nikakav dogovor. Milanović pokazao svoje pravo lice. 

O NEPOŠTIVANJU VOLJE BIRAČA

Enigma je da Most, koji je dobio glasove na valu priče o reformama i moralu u politici, sada podržava one koji četiri godine devastiraju hrvatsko gospodarstvo. Odjednom jedna domoljubna skupina - koja se naziva Most - pristupa njima i daje im umjetno disanje. To će morati objasniti svojim biračima! Većina onih koji su izašli na izbore bili su za promjene - njih dvije trećine. Dakle, i naši i njihovi birači. A sada pak Most pomaže onima koji su protiv reformi. Sjećate se plakata u kampanji - Milanović je prikazan ozarenog lika gdje gleda narod, a mene su prikazali okrenutog s leđa kako držim škare u rukama. Te škare znače reforme, a Milanović i njegovi su sada pristali na sve reforme - samo da bi održali nešto s Mostom. Mislim da je Most pogriješio, prevario svoje birače i nekonzistentan je. To je salto mortale - krenuli su s poziciju moralne vertikale, a završili u zagrljaju Milanovića koji je sve napravio samo da se zadrži na vlasti. To je problem s kojim će se morati suočiti. Siguran sam da će na budućim izborima - vrlo skorim - naši građani to znati i prepoznati i ocijeniti!

O TEŠKOM STANJU U GOSPODARSTVU

Najveći je problem što se zadnjih mjesec dana uopće ne priča o gospodarstvu - o potrebama građana i njihovim brigama. U Hrvatskoj se tjedno ugasi 2 000 radnih mjesta. Svaki se mjesec iseli oko 3 500 građana. Svi ti problemi su otišli ne u drugi, već - u treći plan.