Predsjednik Tomislav Karamarko gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija „Oporbeni zarez“ (urednik i voditelj: Ivica Ružičić), koja je istodobno prikazana i na HTV4.

Među inim, Karamarko se osvrnuo na Milanovićevu instrumentalizaciju Jasenovca u predizborne svrhe, odgodu parlamentarnih izbora, visoki rejting HDZ-a i potonuće SDP-a, SDP-ovu vladu koja nema nijedno suvislo rješenje za tešku ekonomsku situaciju, HDZ-ov cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja…

Gostovanje predsjednika HDZ-a pogledajte u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke: 

O mogućim izborima 3. siječnja

Očito su postali praznovjerni, misle kako bi na taj datum - na koji su 2000. došli na vlast - mogli postići nekakav uspjeh. Nama odgovaraju svi datumi, no voljeli bismo da izbori budu što prije jer svaki novi dan, tjedan i mjesec s njima na vlasti nanosi štetu hrvatskom gospodarstvu i građanima. Ova vlada nije ništa napravila - nikakve reforme nisu pokrenute - ali ipak insistiraju da ostanu u foteljama sve do posljednjeg dana. Doista neozbiljno i neodgovorno!

O Milanovićevim podjelama

Kažete da se zaoštrava retorika. Treba, međutim, konstatirati tko je autor takve retorike. Sjetimo se tko je izjavljivao „mi smo najbolji, oni su grozni“ ili „mi smo nebo, oni podzemlje“. U javnoj komunikaciji možete vidjeti da HDZ samo odgovara na ideološke teme koje Milanović i njegova vlada stalno nameću. Za nas su gospodarski problemi prioritet.

O tzv. anketama

Tzv. ankete koje nam se prezentiraju zadnjih godina imale su za cilj omalovažiti našu poziciju i smanjiti našu snagu. To je bio psihološki rat usmjeren prema našim članovima i simpatizerima. Ali, to im nije uspjelo. Stalno sam govorio da im ne vjerujem - jer mi dobro znamo kakvo je stanje na terenu. Ni ovih zadnjih 13 posto razlike u odnosu na SDP nije realno, razlika je 20-ak posto. Režimski anketari sada pokušavaju spasiti što se spasiti da. Ako ste plaćeni da svjesno obmanjujete javnost, onda to nije dobra referenca. Stoga su trenutačno u procesu prilagodbe realnim rezultatima. Zato nam sada ipak priznaju tih 13 posto. No ta će se razlika povećavati iz mjeseca u mjesec.

O osudi svih totalitarizama

Jasenovac se, nažalost, pretvorio u političku zloupotrebu u predizborne svrhe. Milanović se ondje pokušao prikazati kao jedini autentični antifašist. Podržavam predsjednicu RH koja je Jasenovac posjetila s puno pijeteta i dužnom ozbiljnosti. Jasenovac je mjesto gdje se dogodio strahoviti zločin - nacizam i fašizam za sobom su u svijetu ostavili milijune žrtava. Djeca u školama moraju temeljito učiti o Holokaustu. No ne smijemo zaboraviti da je i komunizam bio zločinačka, totalitarna ideologija. A aktualna vlast u svojoj suženoj dioptriji vidi samo jedan totalitarizam - a ne i komunistički.

O osudi svih zločina

Naravno da ću kad postanem premijer ići u Jasenovac na Dan sjećanja na žrtve Holokausta. No ne smijemo dopustiti da itko taj dan koristi u političke svrhe - kao što se to jučer dogodilo. Izrečena je jučer neistina da je „u Bleiburgu komemoracija za NDH“, a ne za žrtve. Bleiburg je ishodište svih Križnih puteva i poslijeratnih zločina koje je počinio boljševički totalitarizam. Kao premijer ću ići i u Bleiburg.

O mukama po deficitu

Milanović je u Saboru rekao da će „deficit biti 12 milijardi kuna“. To je neviđeno - čelni čovjek vlade ne zna koliki je deficit. U svom sam izlaganju u Saboru u rujnu 2014. rekao da će deficit biti 18,5 milijardi kuna. Sve ovo govori o ozbiljnosti premijera. Žao mi je što mediji Milanovićev „promašaj“ od više od 6 milijardi nisu popratili onako kako bi trebali! Zamislite da se to dogodilo HDZ-ovu premijeru - „vrištalo“ bi sa svih naslovnica!

O udaru na građane

Nekoliko je mjeseci do parlamentarnih izbora - ovo su potezi očajnika. Ponašaju se kao učenici iz zadnje klupe koji u Bruxellesu stalno dobivaju po prstima. Posezanje za dobiti javnih tvrtki je kontraproduktivno jer im se isključuje mogućnost za razvoj ili otvaranje radnih mjesta. To je zatvoreni krug. Tvrdnja da „povećanje trošarina nije udar na građane“ još je jedna od SDP-ovih laži. Cijeli niz djelatnosti je vezan za cijenu benzina - ovo je klasični udar na građane.

O Milanovićevoj samohvali

Da nismo u tako teškim vremenima, smatrao bih da Milanović priča dobre viceve kad tvrdi da je njegova vlada „najuspješnija u povijesti“. Usta moja hvalite me! Ako imaš dobru vladu - imat ćeš i dobre rezultate koje ljudi mogu osjetiti na standardu. Ovo je najgora vlada u povijesti suvremene hrvatske države, ali Milanović jedini tvrdi da je „najbolja“. Takve su izjave daleko, daleko od racionalnog pristupa teškoj situaciji u zemlji.

O gospodarskom oporavku

Neće biti lako - bit će u početku gorkih zalogaja. Sada, međutim, Europom kruži jeftiniji kapital i postoji ono što se zove upravljanje dugom. No ova vlada na tom planu ništa nije napravila. Donose ad hoc rješenja! Jedina smo članica EU s primarnim deficitom! Čak ga ni Grčka nema! Porezna politika mora biti stimulativna. Porezna rasterećenja - apsolutno! Moramo dati u leđa poduzetnicima. SDP je ugušio mnoga, mnoga radna mjesta jer su na brzinu htjeli napuniti kasu. Strukturne reforme su neophodne.

O sučeljavanju

SDP-ova vlada već je prezentirala svoj „program“, koji nije realizirala - jer niti ne postoji. Mi ćemo prvo od njih tražiti da naprave inventuru, a onda ponuditi rješenja za sve greške koje su napravili. Hoće li biti sučeljavanja? Vidim da bi g. Milanović to jako volio jer bi valjda svojom agresijom i latinskim sentencama pokušao anulirati potpuni promašaj svog rada. Mi ćemo inzistirati na programima. Ali nećemo bježati ni od sučeljavanja - i u takvim situacijama ćemo poentirati. Slično je kada u košarci vodite 20:0, a onda protivnik kaže: tko sada zabije prvi koš - pobjeđuje. Mi smo već zabili 20 koševa, no zabit ćemo i taj posljednji.

O racionalizaciji

Županije nećemo ukidati! Milanović je sad počeo govoriti ono što stalno naglašavam - da se ne dira u broj županija. Njih je, naravno, potrebno racionalizirati i digitalizirati. Županije čine samo dva posto troška proračuna! A imaju potencijal za razvoj. Građani su osjetljivi na županije i zaživjeli su s njima. O gradovima i općinama ćemo, međutim, razgovarati.

O reformama

Reforme su reforme! Reforme ne mogu biti općeprihvaćene, ali će državu izvući iz krize. Samo kroz teške zahvate možemo izaći u bolje sutra - građani su toga svjesni. Loš period može trajati dvije godine, ali ne može biti gori od ovog što sad imamo. U prve dvije godine mandata provest ćemo sveobuhvatne reforme. Kad dođemo na vlast, sve ćemo prezentirati javnosti - što smo zatekli i što ćemo napraviti!

O pasivnom HNB-u

Podržavam zahtjev za smjenom guvernera Hrvatske narodne banke. HNB ne smije samo pasivno promatrati događaje - mora preuzeti aktivnu ulogu. Trebali su predvidjeti što će se dogoditi sa švicarskim frankom i predložiti program. Puno je tu osobnih tragedija. HNB i komercijalne banke moraju naći rješenje za ugrožene građane.