Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković dao je u zagrebačkom Hotelu Westin - u stanci na Drugoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016 - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O NOVOJ STRATEGIJI NACIONALNE SIGURNOSTI

Zadovoljstvo mi je biti danas na Drugoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji - u organizaciji Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer. Ovdje sam zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, koji je trenutačno na panelu. Konferencija se održava u pravom trenutku - bavi se temeljnim sigurnosnim izazovima važnim za Hrvatsku, ali i naše okruženje na europskom kontinentu. Očekujem od panelista kvalitetnu analizu situacije, kao i sugestije za rješenja. U mom ste govoru čuli kako izazovi izgledaju iz aspekta Hrvatske, našeg članstva u EU i NATO-u. Naša je ambicija donijeti novu Strategiju nacionalne sigurnosti, koncept domovinske sigurnosti te novi zakonski okvir. Radna skupina - oformljena na početku našeg mandata - započela je s poslom. Očekujem usklađenje naših strateških dokumenata sa strateškim okvirima na razini EU i NATO-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-kao-clanica-eu-ima-veliko-iskustvo-koje-moze-pomoci-ukrajini

O JAČANJU OBRAMBENIH SPOSOBNOSTI

Hrvatska na sigurnosne izazove može odgovoriti, prije svega, jačanjem vlastitih sposobnosti kada je riječ o našoj obrambenoj dimenziji. Dakle, jačanjem Oružanih snaga, policije, obavještajnih službi… te kvalitetnom suradnjom s našim susjedima te svim organizacijama kojih smo članovi. Spremni smo sudjelovati u iznalaženju rješenja za globalne sigurnosne izazove. Prepoznati smo kao zemlja koja je spremna pridonijeti globalnoj sigurnosti. Početkom 1990-ih bili smo svojevrsni primatelj sigurnosti. Hrvatska je, dakle, transformirala svoj položaj - od primatelja do davatelja sigurnosti.

O VEĆEM PRORAČUNU ZA OBRANU

U situaciji smo koja se zove smanjivanje proračunskog deficita. To je jedna od glavnih smjernica ekonomske i fiskalne politike Vlade. Hrvatska je u proceduri prekomjernog proračunskog manjka. Moja je ambicija kao predsjednika Vlade da izađemo iz te procedure koja traje već nekoliko godina. No u kontekstu globalnih izazova moramo voditi računa i našim obrambenim sposobnostima. Na razini Vlade danas popodne ćemo imati konzultacije o proračunu za 2017. i pokušat ćemo u navedenom kontekstu dati pozitivan signal većeg proračunskog izdvajanja za obranu. Nije realno da odmah bude na razini dva posto proračuna, ali svjesni smo da moramo napraviti određeni iskorak u realnim okvirima - to će biti prvi korak daljnjeg jačanja naših obrambenih kapaciteta.

O ZAŠTITI INA-e KAO STRATEŠKE KOMPANIJE

Znate da je ova Vlada prva koja je organizirala susret s Upravom INA-e nakon nekoliko godina. Za mene je INA hrvatska strateška naftna kompanija. Radimo na objedinjavanju svih stručnjaka - onih koji se bave temom energetike u Hrvatskoj i svih resora koji su za to bitni - a sve kako bismo dogovorili strategiju o INA-i. Ona je za nas i pitanje energetske sigurnosti i pitanje jednog od najvažnijih gospodarskih subjekata. Ali ima i svoju važnu socijalnu dimenziju! Svi su ti aspekti dio našeg pristupa INA-i. U ovom trenutku neću komentirati izjave glasnogovornika MOL-a, on nije moj sugovornik, već onaj na višoj razini. Kao što znate, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier danas je u Budimpešti. Referirat ćemo se na razne prijedloge kada cjelinu strategije dogovorimo na razini Vlade. Hrvatska je zainteresirana da INA bude kvalitetna, profitabilna kompanija - koja nam jamči energetsku sigurnost i pridonosi zaposlenosti u Hrvatskoj.

O PODMETANJIMA KRSTIČEVIĆU U NACIONALU

To je sada već serija dezinformacija koje se pojavljuju u medijima! Ponovit ću - čvrsto stojim iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. On je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade. Ovo je samo jedna od dezinformacija u medijskom prostoru koja, pretpostavljam, za cilj ima njegovo političko diskreditiranje. Od toga neće biti ništa! Pozicija Vlade je vrlo jasna: sva kaznena djela i svi eventualni zločini trebaju se istražiti, a procesuirati one koji su za njih odgovorni. To treba učiniti u odgovarajućem pravnom postupku. Ali kao predsjednik Vlade ne prihvaćam manipuliranje s informacijama koje bi u pozadini imale političku destabilizaciju kao cilj.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zastitit-cemo-nacionalne-interese-i-hrvatske-casnike-oslobodili-smo-bih-od