Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je - nakon sjednice nacionalnog Predsjedništva - u Središnjici HDZ-a dao izjavu za brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, sjednicu Predsjedništva, pripreme za pobjedu na parlamentarnim izborima, razgovore o koalicijama…

Izjavu - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Na sjednici Predsjedništva - kojoj sam predsjedavao - predstavio sam kolegama osnovni smjer djelovanja HDZ-a kako ga vidim nakon jučerašnjeg dana. Razgovarali smo, također, o planovima za dovršetak izrade našeg izbornog programa, operativne aspekte organizacije Izbornog stožera. Pripreme, dakle, podrazumijevaju vrlo kvalitetno funkcioniranje stranke na svim razinama i u svim izbornim jedinicama.

O TAJNICIMA HDZ-a

Najavio sam - a to je Predsjedništvo jednoglasno podržalo - da ću predložiti Središnjem odboru kolegu Gordana Jandrokovića za novog glavnog tajnika HDZ-a. A kolegu Davora Ivu Stiera za novog političkog tajnika HDZ-a. Ministar vanjskih i europskih poslova dr. Miro Kovač ostat će na dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a.

O KOALICIJAMA

Namjera je da radna skupina - koja je do sada neformalno razgovarala s našim potencijalnim i aktualnim koalicijskim partnerima nastavi s radom. U te razgovore će se uključiti i budući glavni tajnik i budući politički tajnik. Nakon konzultacija i kada jasno vidimo podudarnosti u političkim prioritetima za iduće izbore, donosit ćemo odluke o eventualnim prijeizbornim koalicijama.

O NASTAVKU RAZGOVORA S PARTNERIMA

Svi članovi Predsjedništva sudjelovali su u raspravi. Saslušao sam njihove stavove te njihovo iskustvo u funkcioniranju Domoljubne koalicije i unutar Vlade. Posebno njihove stavove o reperkusijama na pojedine županije te gradske i lokalne razine. Zajednički smo zaključili da treba nastaviti razgovore s političkim partnerima. Kroz određeno vrijeme ćemo - kada sve temeljito analiziramo - donijeti konačne odluke.

O IZBORNIM LISTAMA

Imat ćemo temeljite rasprave: saslušat ćemo prijedloge naših županijskih organizacija i naših zajednica. Vodit ćemo računa o kvalitetnom radu ministara, saborskih zastupnika… Napravit ću jedan dobar spoj iskustva i mladosti - ljudi koji su vjerodostojni i svojim dokazanim radom će privući birače.