Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je u emisiji „Interview 20“ na bosansko-hercegovačkoj televiziji BHT1. U intervjuu se osvrnula na aktualne teme i goruće probleme u RH i BiH, a s njom je razgovarala Sanela Prašović Gadžo. 

Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo ključne poruke izabrane predsjednice RH:

Ne vjerujem u grčki scenarij!

Grabar-Kitarović je opet naglasila da će odmah nakon inauguracije zatražiti da se održi tematska sjednica Vlade RH o teškome socijalnom i gospodarskom stanju:

- Bivši predsjednik Stjepan Mesić inicirao je jednu takvu sjednicu dok sam bila ministrica. Raspravljalo se upravo o gospodarskom stanju u zemlji iako je ono tada bilo puno bolje nego danas. Ovakvo teško stanje može izazvati i sigurnosnu krizu - kao što smo to vidjeli u Grčkoj - iako ne vjerujem u grčki scenarij jer Hrvatska narodna banka ima devizne rezerve.

Pomeli sposobne, doveli podobne!

Napomenula je pritom da je jako razočarana trenutačnim stanjem u Hrvatskoj te da je vjerovala da ćemo biti u „srednjem ešalonu“ članica EU. Da ćemo se penjati prema vrhu, a ne biti među najsiromašnijima i među pet najkorumpiranijih:

- Dok sam pregovarala o članstvu u EU, mislila sam da će nam jedna od najvećih prednosti biti poljoprivreda i fondovi EU. A SDP-ova vlada u 2014. od 11,5 milijardi kuna nije uspjela povući nijednu jedinu kunu! Činjenica je da su pomeli sposobne kako bi mogli dovesti podobne. Zamislite što bi tih 11,5 milijardi značilo za hrvatko gospodarstvo!  

Rejting države važniji od osobnog!

Predsjednica je istaknula da su je u kampanji smetale uvrede kojima su je pokušavali diskreditirati kao ženu te da će inzistirati na potpunoj ravnopravnosti spolova: 

- Osjećala sam visoku razinu predrasuda prema sebi samo zato što sam žena, no nisam htjela kukati o tome. Na to nisu reagirale ni nevladine udruge ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Najveće predrasude sam osjećala od „intelektualnih“ krugova i medija. U kampanji su, također, moje riječi često bile zlonamjerno izvrtane. Kad vam ne mogu naći nijednu mrlju, onda vade izjave iz konteksta. No ostat ću svoja i nastavit ću govoriti ono što mislim. Neću se baviti svojim rejtingom, nego rejtingom svoje države. 

Zdravo domoljublje

Predsjednica je naglasila da poštuje sve hrvatske državljane, da će se boriti za svakog pojedinca, ali i da zdravo domoljublje nikome nije prijetnja:

- U Hrvatskoj se znalo čak i osuđivati građane koji ističu državne zastave. Nazivalo ih se „nacionalistima“ zbog ljubavi prema svom narodu i državi. Volim svoje, ali poštujem tuđe. Mnogi su se Hrvati u proteklom razdoblju osjećali poniženima... 

ZA stabilnu i europsku BiH!

Komentirajući stanje u BiH, ocijenila je da je došlo vrijeme da se ta zemlja politički emancipira:

- Poštujem suverenitet, integritet i političku neovisnost BiH. Nikada se ne bih miješala u njena unutarnja pitanja, no RH ima ustavnu obvezu brinuti o Hrvatima u toj državi. Dvadeset godina nakon Daytonskog sporazuma došlo je vrijeme da se neke stvari revidiraju. Doista se nadam da će legitimni predstavnici svih triju konstitutivnih naroda sjesti za stol i dogovoriti kako će država funkcionirati. Uvijek ću stajati iza legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, ali i ostala dva naroda, jer nam je u interesu da BiH bude stabilna i razvijena.

ZA ravnopravnost Hrvata

No preduvjet stabilnosti BiH jest da se Hrvati više ne svode na manjinu. U budućim posjetima BiH Grabar-Kitarović ne želi protokolarne susrete, nego ući u probleme i pomoći njihovom rješavanju:

- Dat ću punu potporu BiH na njenom putu prema NATO-u i EU, pri čemu mogu ponuditi bogato iskustvo Hrvatske. Poduprijet ću sve što se dogovore tri naroda, i nadam se da će s formiranjem nove vlasti BiH krenuti naprijed. 

Dosta pometanja pod tepih!

Na pitanje o stanju u „regiji“, odgovorila je da ne voli taj termin jer se radi o samostalnim državama u jugoistočnoj Europi:

- Međusobno poštivanje i dobrosusjedski odnosi temelj su buduće suradnje, a Hrvatska će kao članica EU i NATO-a pomoći svima koji to žele. No moramo napokon riješiti otvorena pitanja - došlo je vrijeme da se prestanu pometati pod tepih! Na primjer, nedefiniranu granicu s BiH treba pokušati riješiti bilateralnim dijalogom, a ako to nije moguće međusobnim dogovorom, onda bi trebalo ići na odgovarajući međunarodni sud.

Hrvati u Srbiji kao Srbi u RH!

Predsjednica se osvrnula i na nužnost rješavanja pitanja granice i sa Srbijom, ali i pitanja nestalih, arhiva, kao i položaja hrvatske nacionalne manjine: 

- Hrvati u Srbiji moraju imati jednaka prava kao i Srbi u Hrvatskoj. Voljela bih da srbijanska vlada u sklopu procesa pristupanja EU riješi to pitanje koje ionako spada pod poglavlje 23. pravne stečevine EU. Ne tražim, dakle, ništa izvan onog što je već dogovoreno i potpisano - ništa izvan kriterija koje je morala ispuniti i Hrvatska kako bi postala članica EU i NATO-a.