Na prvom mjestu je sigurnost građana - država mora skrbiti o sigurnosti svih nas. Granicu sa Srbijom treba osigurati tako da nema ilegalnih prelazaka - moramo, dakle, zatvoriti zelenu granicu. Nadam se da su hrvatske vlasti spremne na sve solucije - koje će jamčiti građanima sigurnost. Bez obzira na članice EU i solidarnost, vidimo da svatko u prvom redu skrbi o svojoj sigurnosti! - istaknuo je, između ostalog, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Mislav Togonal).

Donosimo ključne poruke:

O sigurnosti građana

Na prvom mjestu je sigurnost građana - država mora skrbiti o sigurnosti svih nas. Granicu sa Srbijom treba osigurati tako da nema ilegalnih prelazaka - moramo, dakle, zatvoriti zelenu granicu. Nadam se da su hrvatske vlasti spremne na sve solucije - koje će jamčiti građanima sigurnost. Ove naivne mjere ministra Ostojića ukazuju na činjenicu da se osjeća - ne samo u Hrvatskoj već i u Sloveniji i Njemačkoj - da će se vrlo brzo zatvoriti granice. U Njemačkoj primjećujemo - i čitamo - da je veliki nemir u pučanstvu - jedan će dio Kluba zastupnika CDU-a i CSU-a sljedeći tjedan izgleda zatražiti zatvaranje granica. Moramo biti svjesni da je u zemljama koje primaju izbjeglice - primjerice Njemačke, Švedske, Nizozemske ili Austrije - stanovništvo nervozno. Više nema slobodnih kapaciteta. 

O realnoj politici

Dobio sam informaciju da u Berlinu nema više slobodne sportske dvorane. A ako se donese odluka da se zatvaraju granice i da se više ne primaju izbjeglice, mi u Hrvatskoj moramo biti brži. Moramo biti spremni - ne smije se dogoditi da zadržimo veliki broj ljudi o kojima moramo skrbiti i koji onda ne mogu dalje. Jer, ako ih Slovenci ne žele primati, Austrijanci ne žele propuštati, nemojmo sanjati i budimo realni. Bez obzira na članice EU i solidarnost, vidimo da svatko u prvom redu skrbi o svojoj sigurnosti. A ako druge zemlje krenu vraćati ekonomske migrante, Hrvatska mora reći da ih ne može primiti. 

O slovenskim mjerama

Mjere koje su Slovenci poduzeli nisu provedene u dogovoru s nama - jer je ova vlada bila u nekoj vrsti svađe na diplomatskom planu. Hrvatska je odmah - kada su počeli graditi ogradu - mogla poslati policiju na granicu sa Slovenijom reći - ne može dalje od ove točke. To nije učinjeno - nadam se da će diplomatski napori uroditi plodom. Ako neće, onda će hrvatska policija morati ukloniti tu ogradu i staviti je tamo gdje joj je mjesto. No, ono što je sada mnogo važnije jest da ide diplomatska akcija - to je naš teritorij, ali da razmišljamo i dalje od toga. U Hrvatskoj je sada važno da budemo pametni, da budu eksperti u timu, svi koji mogu pomoći te svi zajedno vidimo što poduzeti. 

O prolongiranju krize

Ova kriza će se nastaviti - pitanje je kako ćemo zaštiti teritorij te koji ćemo mi doprinos dati sigurnosti EU. Naivno je misliti da će Turska riješiti problem za EU - moramo biti realni, ne možemo samo primati izbjeglice u EU. Kada se „isuši“ balkanska ruta, pojačat će se ruta iz Sjeverne Afrike. Moramo zauzeti stav i razmišljati o mjerama. Sjećam se izjava da se „teroristi koriste biznis klasom“, a vidimo da oni koji nemaju dobre namjere ne idu „biznis klasom“, nego se izmiješaju s izbjeglicama koje, primjerice, idu balkanskom rutom. 

O strateškom pristupu

Trebamo konačno zatražiti od EU - i zemalja koje su najodgovornije - jasan plan da se dogovori što mi želimo. Ovo je velika kriza - imamo lutanje u politici, a trebamo zauzeti jasan stav. Jasno reći - moramo zaustaviti priljev izbjeglica. Izjasniti se napokon - želimo li primati ljude ili ćemo reći da ih ne možemo više primati. Treba nam, dakle, strategija.